Hem > Forum > Vad längtar du efter i livet? > Vill slippa autism

Vill slippa autism

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 19 totalt)
18
  • Jag skulle vilja ha vänner och slippa vara ensam jämt. Jag önskar att jag vore välkommen på olika ställen och att folk inte vore arga på mig hela tiden. Jag önskar att folk skulle förstå mig och inte bara skylla på att allt är alltid mitt fel. Jag skulle också vilja vara full med energi och göra saker som är meningsfulla, t.ex. skapa en skogsträdgård. Jag önskar att det inte hela tiden vore så svårt för mig att komma igång och göra saker. Och jag önskar att jag kunde klara av att ha ett rent hem och laga mat.

    Trådstartaren

    Och att ha energi står högt på önskelistan. Nyligen blev jag sjukskriven 50% för att jag skulle få energi över till annat än bara jobba, sova, äta, skita, men är tröttare än någonsin.

    Skogsträdgård låter fantastiskt. Vad är folk arga på, det låter orättvist om det är så att de inte försöker se och respektera ditt perspektiv också ?

    Trådstartaren

    Skogsträdgård låter fantastiskt. Vad är folk arga på, det låter orättvist om det är så att de inte försöker se och respektera ditt perspektiv också ?

    Folk missuppfattar mig hela tiden. De tror att jag säger något jag inte säger eller menar. Och då blir folk arga. Det spelar heller ingen roll att jag försöker förklara för inget går fram. Allt är alltid mitt fel. Ingen tar någonsin ansvar för att faktiskt lyssna på vad det är jag säger. Om jag säger att jag hatar att ha autism så tolkar folk det som att jag hatar autister. Att det inte är samma sak går folk förbi. T.o.m. autister missuppfattar mig. Blev utkastad från en autismgrupp på fb för att folk blev arga på mig. Och en annan grupp var jag inte välkommen till. Jag känner mig som en alien som inte kan göra mig förstådd.

    Det är ju glasklart att uttalandet “jag hatar att ha atuism” inte innebär  att man hatar autister. Håller med om att det är tröttsamt när så pass självklara saker missförstås, speciellt när folk misstolkar det man säger så negativt.

    Trådstartaren

    Det är ju glasklart att uttalandet ”jag hatar att ha atuism” inte innebär att man hatar autister. Håller med om att det är tröttsamt när så pass självklara saker missförstås, speciellt när folk misstolkar det man säger så negativt.

    Vid ett annat tillfälle, innan jag fått min autismdiagnos, så frågade jag folk vilken fördel det kunde vara att få en diagnos. fick då bl.a. svaret att man kunde få en anpassad anställning med lönebidrag. “Så bra att kunna få slappa på jobbet”, sa jag och folk blev skitförbannade. De med lönebidrag sa att de minsann jobbade hårt ändå. (Som om jag pratade om hur andras lönebidragsanställningar såg ut. Gjorde jag inte. Pratade bara om vilken anpassning jag skulle behöva.)

    Spolar vi fram några månader så fick jag en anställning med lönebidrag. Det innebar att jag skulle jobba i eget tempo och ta fler raster. Att inte köra stenhårt är att slappa för mig. När man tar rast så slappar man också. Men så får man inte säga. Ordet slappa är så negativt. Man ska säga “vila” eller “ta det lugnt”, fast det faktiskt är samma sak.

    Så folk är arga, dels för att de missförstår, men blir också förbannade på att jag väljer fel ord.

    Avatar

    <3 Kan det vara ett fenomen som är extra vanligt förekommande på nätet det där med att folk märker ord och liknande? Tanken går även till moralpanik – hur en del personer är så styrda av det. Hur orkar man annars bli så upprörd, liksom?

    Har också varit med om det i grupper på fb vid något tillfälle att vad man än skrev i den gruppen (handlade om klimatet) så fick man arga påhopp efter sig (folk ville att man skulle triggas och bli arg, de ville ha en reaktion). Inte bara jag utan alla möjliga människor, tror ärligt talat inte det gick vägen för någon mer eller mindre att inte “få skäll” från någon random medlem. Det var som ett toxiskt klimat där folk verkade njuta av att hugga på något och där det fanns en drivkraft att vilja skapa “debatt”, och som var hemskt otrevligt och gjorde gruppen jätteotrygg. Det kallas väl för att trolla? Studier har visat att det är mest vanligt förekommande hos personer med någon form av antisocial problematik (sadism har jag för mig).

    Tänker att det kanske inte handlar om autism och dig alls detta att du fick så mycket utskällningar efter dig utan internet är emellanåt sådär? Det du varit med om låter fruktansvärt och obehagligt att bli utsatt för.

    Jag tolkar  ordet “slappa” som en aning negativt, ungefär att ta mer vila än vad man egentligen behöver men jag tror många använder ordet neutralt för att vila också, som du skriver.
    Tycker man att något låter negativt eller oklart kan man ju enkelt bara fråga ” Vad menar du? ” istället för att se det som ett angrepp och bli arg.

    Om folk blir arga för att man använder vissa ord eller inte tål att man har olika synsätt och åsikter- då är det verkligen för lågt till tak. Håller med Indigo om att det där är en slags trollande, skapa dramatik och bråk utifrån ingenting.

    Avatar

    <3 Kanske är det så att du är mer högfungerande än andra du mött med autism också, Purple Sugoca? Hur går det förresten med personer du pratar med och som inte har en diagnos? Min lillasyster arbetar med personer som har autism och har berättat genom åren hur hon blir utskälld för alla möjliga grejer av vissa med autism, men absolut inte alla. Jag tänker exempelvis att vissa förstår inte detta med att man vänligt kan fråga “hur menar du?” utan utgår ifrån att folk är elaka/”resonerar dumt” med flit. Har hört om hur vissa som har autism kan koppla ihop leenden från andra personer som att de hånler åt en och liknande. Min syster har ofta tagit upp just detta med att märka ord kan vara väldigt typiskt något som en person med autism gör och som det blir konflikter i gruppen kring. Hon har också blivit utskälld pga. det och där det uppstått enorma missförstånd. Det kan också vara så att ingenting hon gör någonsin duger. Skriver, nämner det för att bara beskriva att även personer utan diagnos kan också bli totalt missförstådda (och skadade faktiskt) av personer med autism. Det behöver inte handla om en själv, alltså.

    Trådstartaren

    <3 Kanske är det så att du är mer högfungerande än andra du mött med autism också, Purple Sugoca? Hur går det förresten med personer du pratar med och som inte har en diagnos? Min lillasyster arbetar med personer som har autism och har berättat genom åren hur hon blir utskälld för alla möjliga grejer av vissa med autism, men absolut inte alla. Jag tänker exempelvis att vissa förstår inte detta med att man vänligt kan fråga ”hur menar du?” utan utgår ifrån att folk är elaka/”resonerar dumt” med flit. Har hört om hur vissa som har autism kan koppla ihop leenden från andra personer som att de hånler åt en och liknande. Min syster har ofta tagit upp just detta med att märka ord kan vara väldigt typiskt något som en person med autism gör och som det blir konflikter i gruppen kring. Hon har också blivit utskälld pga. det och där det uppstått enorma missförstånd. Det kan också vara så att ingenting hon gör någonsin duger. Skriver, nämner det för att bara beskriva att även personer utan diagnos kan också bli totalt missförstådda (och skadade faktiskt) av personer med autism. Det behöver inte handla om en själv, alltså.

    Jag fungerar så pass väl att jag vid första utredningen inte fick någon autismdiagnos. Men dock gick jag och pratade med en psykolog regelbundet och hon tyckte att en second opinion var motiverad. Och det var då jag fick min diagnos. Jag har väl aldrig egentligen velat ha någon diagnos och diagnosen har också i stort varit negativ för mig. Känner att jag tappade hoppet om att någonsin kunna ha ett bra liv. Och hoppet har försvunnit ännu mer när mitt boendestöd föreslagit lss-boende för mig och god man. Då kommer jag verkligen inte ha något liv kvar. Allt jag värdesätter försvinner då och kvar blir bara jobba, sova, äta, skita.

    Kommunikationsproblemen visar sig främst online. Offline har jag inte haft samma problem. Men har erfarenhet av att ha blivit mobbad både online och offline.

    Avatar

    <3 Är det ett boendestöd som har bra koll på sånt och där du litar på dennes omdöme?

    Intressant också detta med att kommunikationsproblemen visar sig främst online. Jag tycker det bådar gott för det tänker jag innebär att du fungerar bäst där det är som absolut viktigast. Vet hur det känns att bli mobbad, också blivit det. Online och offline. Det är förskräckligt. Känner med dig!

    Trådstartaren

    <3 Är det ett boendestöd som har bra koll på sånt och där du litar på dennes omdöme? Intressant också detta med att kommunikationsproblemen visar sig främst online. Jag tycker det bådar gott för det tänker jag innebär att du fungerar bäst där det är som absolut viktigast. Vet hur det känns att bli mobbad, också blivit det. Online och offline. Det är förskräckligt. Känner med dig!

    Det boendestöd jag har verkar bra, men jag känner inte henne ordentligt. Tror faktiskt att jag måste fråga varför lss-boende och god man har föreslagits. För jag har verkligen tagit illa vid mig. Kan liksom inte släppa tanken på det. Finns ju folk som klarar lägenhetsboende utmärkt, men jag gör inte det. Jag vet inte ens vad man gör i en lägenhet när man är ledig. Stirrar upp i taket eller in i väggen? För mig vore det ett hemskt liv.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 19 totalt)
18

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.