Hem > Forum > Arbete & Skola > Kräva chefen på skadestånd?

Kräva chefen på skadestånd?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Jag har, utan att gå in på för mycket detaljer, haft problem med psykisk ohälsa i större delen av mitt liv. Nu är jag snart 33 och börjar äntligen närma mig en utredning för ADHD/liknande. Om/när jag väl får den diagnosen – kan jag då kräva folk som behandlat mig kränkade på skadestånd?

  Framförallt är det min nuvarande arbetsgivare jag tänker på. Jag är 100% sjukskriven, men han visar NOLL respekt för min hälsa. Han tycker att jag bara ljuger och “letar upp läkare som vill dansa till min pipa”. Detta efter att jag bytt från en läkare som tyckte att en promenad och en bok skulle lösa alla min problem – som alltså förmodligen beror på livslång ADHD.

  All kontakt med arbetsgivaren har bara lett till mer ångest, mer depression, mer sömnlöshet, mer ALLT. Han har inte gjort annat än förvärrat min existens. Kan jag kräva honom på skadestånd? Kan jag kräva mina föräldrar på skadestånd eftersom de inte brydde sig om att utreda detta när jag var ung? Är det ens värt att ta den kampen? Kan mitt personliga ombud hjälpa med sånt?

  Så många frågor.. Hoppas någon kan svara. Tack på förhand.

  Glöm det, Sverige är inte usa.

  Glöm det, Sverige är inte usa.

  trevlig ton

  Din chef är din arbetsgivare, inte ledighetsgivare. Han må vara ett as men vill ju inte betala för att du inte är där. Antingen jobbar du eller så blir du sjukskriven, det är hans perspektiv. Det är ett helvete med sjukskrivna anställda och han lyckas inte med att dölja sin frustration.

  Ditt perspektiv är inte klart förrän du utrett dig själv och fått terapi. Att hålla på och stämma folk är inte rätt väg. Det är inte deras fel, och inte ditt heller, att du har en diagnos. Jag har själv varit där och insett att fullt ansvar för mig och mina handlingar är den enda vägen framåt, annars riskerar jag göra riktigt patetiska saker att ångra senare.

  Låter fruktansvärt!

  Jag tycker du borde kunna få stöd av personligt ombud (vet inte exakt vad det är för något)

  Tycker också du ska berätta för läkaren hur arbetsgivaren beter sig. Dokumentera kränkningarna. Spela in ev telefonsamtal framöver och skriv upp när och var saker har hänt. Prata  med facket också. Försök hitta så mycket  stöd utifrån du kan.

  Jag tänkte på att det kan vara kränkande särbehandling och diskriminering om du blir negativt behandlad pga funktionsnedsättning.

  Sen är ju mobbing och kränkningar väldigt allvarligt i sig. Det bästa är att söka sig bort, det sliter enormt på hälsan.

  Strunta fullständigt i Azure Gubebas inlägg, det är okunnigt dravel för att vara lite rak.

  (Naturligtvis får chefer aldrig leva ut sina frustrationer på en anställd. Arbetslivet styrs av lagar och arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön.)

  Hej! Juriststudent här.

  Som jag förstår det kan man generellt sett kräva ut skadestånd främst om man lidit ekonomisk skada. Alternativt om man blivit utsatt för brott. Utifrån det du beskriver skulle det nog bli ganska svårt att kräva chef, föräldrar och människor i allmänhet på skadestånd, men kanske inte helt omöjligt.

  Tittar man på 2 kap 3 § i skadeståndslagen står följande:
  “Den som allvarligt kränker någon annan genom brott som innefattar ett angrepp mot dennes person, frihet, frid eller ära ska ersätta den skada som kränkningen innebär.
  Om den som utsätts för brott i tjänsten får anses ha en särskild beredskap för angreppet, ska det vid bedömningen av om kränkningen är allvarlig särskilt beaktas om angreppet riktar sig mot den angripnes privata sfär eller är fysiskt.”

  I ditt fall skulle det förmodligen kunna vara fråga om ärekränkning, men huruvida det varit såpass allvarligt att skadestånd kan krävas är inget jag med säkerhet kan svara på.

  Jag är som sagt endast student – ej färdigutbildad – så tar det jag säger med en nypa salt. Hoppas ändå att detta kunnat vara till hjälp.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.