Hem > Forum > Arbete & Skola > Hjälp min fru har inlagd för psykos

Hjälp min fru har inlagd för psykos

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • behöver förståelse och förklaring, och vad jag kan förvänta mig ska hända!

  Min fru tvångsvårdas just nu efter blivit körd till psyk akut av polis! Första diagnos var psykos med förföljelsemani.
  Efter 5dagar går min fru med på att medicineras med olanzapin (fjärde dagen av medicinering) Utreds just nu för bipolär

   

  Bakgrund historia
  Min fru har haft förlossnings depression och utmattningssyndrom dem senaste 6åren

  Förra året blir hon diagnoserad  för adhd! Börjar med Elvanse i somras! Funkar bra men känner ändå att hon inte orkar med dagarna. Startar då i höstas med Attentin oxå som hon får ta vid behov. I samma skede förklara min fru i efterhand att hon då tyckt att jag ändrat mina vanor
  Vid årsskiftet är min fru 100% säker att jag varit otrogen på ett eller annars sätt! Antingen med nån online eller med 2 av våra grannar!
  Hon tror även jag är i maskopi med hennes chef för att få henne uppsagd! Det blir konstigare och konstigare, men där är dagar i mellan då hon är normal!

  Tillslut kontaktar jag hennes psykiatri och oroar mig om hennes mående! Dem tror det är adhd medecinen som fått henne att få vanföreställningar! Och hon slutar med dem! Dagen efter är hon normal igen och jag tror att det var lösningen! Men allt eftersom dagarna går blir hon mer misstänksam och sitter uppe längre och längre tillslut hela nätter!
  Efter ett akut möte med psykiatrin där dem erbjuder henne medecin som hon avböjer blir allt värre och på 2 veckor är hon helt i sin egen värld och tar en väska och sticker. tillslut har hennes beteende uppmärksammats av polis och hon blir omhändertagen

  Min fru tror till 100% att jag har barn med en granne och att vi ska flytta ihopa till ett hus jag byggt. Samt är det mitt fel att hon är på psyket och vill skiljas!
  Vi har 2 barn som hon saknar men vill inte prata med förtilfället

  Mina frågor
  Kan psykosen pågott sen årsskiftet?
  Är denna psykos pga adhd medecin och stress?
  Eller är hon bipolär?
  Kommer hon fortfarande vilja skiljas med mig efter psykosen släppt? Och kommer hon minnas alla konstiga saker hon trott om mig!
  När brukar man se nån förbättring av olanzapin?

  Usch vad hemskt!

  Jag är ingen expert, Men jag tror förlossnings psykos är grunden här och sen har det eskalerat ?
  har du nån inom vården du kan Ställa de här frågorna ? Du måste få svar från nån expert det är jättesvårt för nån annan att svara på. Gud vad jobbigt och hemskt det låter! Styrka till dig!

  behöver förståelse och förklaring, och vad jag kan förvänta mig ska hända! Min fru tvångsvårdas just nu efter blivit körd till psyk akut av polis! Första diagnos var psykos med förföljelsemani. Efter 5dagar går min fru med på att medicineras med olanzapin (fjärde dagen av medicinering) Utreds just nu för bipolär Bakgrund historia Min fru har haft förlossnings depression och utmattningssyndrom dem senaste 6åren Förra året blir hon diagnoserad för adhd! Börjar med Elvanse i somras! Funkar bra men känner ändå att hon inte orkar med dagarna. Startar då i höstas med Attentin oxå som hon får ta vid behov. I samma skede förklara min fru i efterhand att hon då tyckt att jag ändrat mina vanor Vid årsskiftet är min fru 100% säker att jag varit otrogen på ett eller annars sätt! Antingen med nån online eller med 2 av våra grannar! Hon tror även jag är i maskopi med hennes chef för att få henne uppsagd! Det blir konstigare och konstigare, men där är dagar i mellan då hon är normal! Tillslut kontaktar jag hennes psykiatri och oroar mig om hennes mående! Dem tror det är adhd medecinen som fått henne att få vanföreställningar! Och hon slutar med dem! Dagen efter är hon normal igen och jag tror att det var lösningen! Men allt eftersom dagarna går blir hon mer misstänksam och sitter uppe längre och längre tillslut hela nätter! Efter ett akut möte med psykiatrin där dem erbjuder henne medecin som hon avböjer blir allt värre och på 2 veckor är hon helt i sin egen värld och tar en väska och sticker. tillslut har hennes beteende uppmärksammats av polis och hon blir omhändertagen Min fru tror till 100% att jag har barn med en granne och att vi ska flytta ihopa till ett hus jag byggt. Samt är det mitt fel att hon är på psyket och vill skiljas! Vi har 2 barn som hon saknar men vill inte prata med förtilfället Mina frågor Kan psykosen pågott sen årsskiftet? Är denna psykos pga adhd medecin och stress? Eller är hon bipolär? Kommer hon fortfarande vilja skiljas med mig efter psykosen släppt? Och kommer hon minnas alla konstiga saker hon trott om mig! När brukar man se nån förbättring av olanzapin?

   

  hej. bouffée délirante eller övergående reaktiv psykos är en psykiatrisk diagnos för tillfälliga psykoser som inte integreras till varaktiga förändringar i personligheten.

  Akuta psykoser kan utlösas av organiska sjukdomar eller av droger. Akuta infektionspsykoser och alkoholinducerade psykoser uppträder ofta som delirium. De kan också utlösas av extrem stress, eller i kombination av dessa faktorer, enligt stress–sårbarhetsmodellen. Diagnosen akut psykos brukar som regel endast ges vid fall som utlöses (huvudsakligen) av psykisk stress. Om psykosen är reaktiv kallas den ofta hysterisk psykos.

  För att en diagnos som schizofreni ska ställas kräver ICD-10 att tillståndet är någorlunda bestående. Det råder ingen samsyn hur lång tid psykosen måste bestå för att diagnosen schizofreni ska ställas, men de olika uppfattningarna håller sig inom en tidsrymd av några månader. Den akuta psykosen varar istället kortare tid än detta och går över inom någon månad. Det råder heller ingen samsyn huruvida en akut psykos är en schizofreni som botats på tidigt stadium (ju förr behandling sätts in desto bättre är prognosen) eller om det är ett genuint annat tillstånd.

  En akut psykos bryter ut plötsligt under ett par dagar och brukar som regel avklinga inom tre veckor. Drogutlösta akuta psykoser har dock ofta en något längre anamnes och består så länge som personen använder droger samt en tid efter avslutandet.

  Det finns flera former av akuta psykoser. Psykoserna har ofta flera symtom på psykos (är polymorfa), det vill säga innefattar hallucinationer, vanföreställningar och tankestörningar. Något av dessa symtom kan vara mer uttalat än det andra eller helt dominera sjukdomsbilden. Vid en akut psykos varierar ofta innehållet i symtomen från dag till dag eller timme till timme, och saknar de fixeringar som varaktiga psykoser har. Det finns dock varianter av akuta psykoser där vanföreställningarna är stabila (ICD-10 F23.3). Transtillstånd kan likaså vara ett symtom.

  Med andra ord, har man en bakomliggande orsak kan din frus Elvansebehandling påverkat henne negativt, det är sedan länge känt att elvanse bygger på de psykotiska symtom en på vissa individer

  // Överläkare psykakuten

  Trådstartaren

  Stort tack för svaret!

  Min största oro nu är att hon ska förflyttas från Danmark där hon blev gripen tvångsinlagd med diagnosen psykos med förföljelsemani till Sverige. Då kommer hon till akuten och dem ska bedöma henne igen! Tänk så föreskriver dem inte slutenvård som dem gjorde i danmark? Det är 9dagar sen hon blev gripen och 5dagar sen hon började medicineras med olanzapine!

  Hon vill fortfarande fly och har fortfarande vanföreställningar

  Hur tror du akutpsyk i Sverige kommer göra? Jag är jätte nervös att hon släpps fri

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.