Hem > Forum > Arbete & Skola > Hemska tvångstankar ?

Hemska tvångstankar ?

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7
 • Avatar

  Hej

  jag har i flera år till och från haft ofrivilliga tankar om en släkting till mig som är död.

  jag har tänkt i olika former att jag tycker det är bra att hon är död osv.. jag får jättestark ångest, skuldkänslor och självhat av detta.. blivit värre med tiden. Jag kan inte förlåta mig själv. Kan inte leva med mfl själv pga detta. Tänker att jag är en ond och hemsk människa, som inte är värd att leva längre.
  vad ska jag göra? Har någon varit med om liknande?

  jag vet inte om jag kan fortsätta leva med detta mer. Kan inte förlåta mig själv. Går sönder inombords.

  Det finns ingen verkan utan orsak. Om du tänker dessa tankar är för att de har en orsak någonstans.

  Kan du berätta vad de kan vara? Utan att förstå orsakerna blir det svårt att bearbeta vad du känner.

  T.ex. detta kan bero på något som den personen gjort dig och som du inte kunnat förlåta och då skulle jag sagt:

  Släpp det förflutna. Det är död och vi inget kan göra åt det. Nuet däremot står i våra händer. Vi har makt över det. Låt oss lära oss att fokusera på det. Släpp det förflutna och försök förlåta både dig själv för vad som varit och även alla människor som må ha sårat dig på olika sätt. Förlåtelsen gynnar alltid först den som förlåter.

  Med detta vill jag bara illustrera betydelsen av att förstå orsakerna till dina tankar för att kunna hjälpa dig att hjälpa dig själv.

  Allt gott <3

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej

  Släktingen har inte gjort mkt något illa. Kände henne knappt.

  varför skulle inte det kunna vara tvångstankar ?

  jag kan inte leva med detta..

  Kan inte förlåta mig själv.

  Har du någonsin sökt hjälp för ditt tillstånd?

  Läs mer om vad det eventuellt kan vara och hur du går tillväga för att få hjälp.

  https://www.1177.se/Skane/sjukdomar–besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/angest/ocd–tvangssyndrom/

  Du får välja den regionen som du bor i.

   

   

  Avatar
  Trådstartaren

  Ja flera gånger. Men inte hjälpt mig något än tyvärr..

  jag kan inte leva med detta längre

  Först av allt säger jag till dig att inte sluta tro på att det är möjligt att bli bättre. Om du blir desperat och låter desperationen ta över samtidigt du tappar hoppet att du så småningom kan må bättre har du redan förlorat denna kamp. Man kan inte bygga upp ett stadigt hus uppepå ett ostabil grund. Lugn, tålamod och en aktiv tro kommer att vara A och O.

  Det finns ingen verkan utan orsak. Kan du försöka lista ut vad orsaken till dessa tankar kan vara? När får du dessa tankar? I samband med något specifikt som du gör? När började dem? Har du andra psykiska problem som kan vara kopplade till dessa tvångstankar? Du behöver inte besvara dessa frågor utan vad jag försöker göra här är att få dig att tänka ut och förhoppningsvis själv hitta orsakssamband i vad du upplever.

  Som konkreta föreslag lämnar jag följande till dig att reflektera över:

  Det finns en terapi som är beprövad och funnits i tusentals år. Denna har presenteras och förklarats på olika sätt och i olika tidpunkter. Den kallas kärlekens och barmhärtighetens terapi. Den största förebilden som vi har genom historien när det gäller att leva sitt liv i total harmoni med den och tillämpa den i alla sina tankar och handlingar är Jesus.

  Börja med att jobba och lära känna dig själv. Älska dig själv för den unika och oersättliga varelsen du är. Du är och har alltid varit älskad av Gud och Han vill att du lär dig också att älska dig själv. Hur kan vi på riktigt älska ändra människor utan att först älska oss själva. Jesus var rätt tydlig i sitt budskap. ”Älska din näste som dig själv”.

  Fyll din tid med lärorika och konstruktiva aktiviteter. Investera i dig själv. Filosofi, psykologi, religion, vetenskap och allt annat som må berika ditt intellekt och som kan hjälpa dig att hjälpa dig själv. Engagera dig i att älska dina medmänniskor, bry sig om dem, från små till större gester sträva efter att älska, förlåta och bidra med något positivt. Om du håller din kropp och sinne sysselsatt på detta sätt kommer det finnas mindre tid för dessa tvångstankar att finnas där. Dessutom genom att leva ditt liv på detta sätt, kan du när dessa tvångstankar mot förmodan kommer till dig, luta dig mot tanken och övertygelsen att du INTE är en hemsk människa som INTE kan förlåta sig själv,  för ditt liv bevisar ju raka motsatsen.

  Allt gott <3

  Avatar

  Hej jag har i flera år till och från haft ofrivilliga tankar om en släkting till mig som är död. jag har tänkt i olika former att jag tycker det är bra att hon är död osv.. jag får jättestark ångest, skuldkänslor och självhat av detta.. blivit värre med tiden. Jag kan inte förlåta mig själv. Kan inte leva med mfl själv pga detta. Tänker att jag är en ond och hemsk människa, som inte är värd att leva längre. vad ska jag göra? Har någon varit med om liknande? jag vet inte om jag kan fortsätta leva med detta mer. Kan inte förlåta mig själv. Går sönder inombords.

  Jag har också haft liknande saker, tvångstankar kan vara allt från religiösa, sexuell natur, renhet osv. Jag tror att det är för att man är i en slags kris i livet då hjärnan inte längre klarar av vardagen så den fokuserar sig på annat i form av olika tvång. Ibland kan antidepressiva hjälpa eller ect, också att tänka själva tvångstanken såhär( ja okej nu tänkte jag en sådan hemsk tanke och jag kanske tycker så, dödar det mig om jag är en hemsk person som tänker så? ångest/tvångstankar är just tankar även om jag vet att det inte känns så alltid utan för mig ibland som att man flås levande/ptsd) men grejen är att personer med sådana tvångstankar som vi haft/har ofta har en hög moral och egentligen är precis tvärtom, därför bryr vi oss om vi är hemska, psykopater/sociopater bryr sig helt enkelt inte tror jag.

  Avatar

  Ja flera gånger. Men inte hjälpt mig något än tyvärr.. jag kan inte leva med detta längre

  det finns en ny typ av behandling i Sverige och även i New York city, det heter DBS, det finns i umeå och jag såg ett avsnitt på vetenskapens värld där en kille med ocd fick hjälp av det, dom implanterar elektroder i hjärnan bla.

  Deep Brain Stimulation – DSB-team
  På Neurocentrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå finns en högt specialiserad multidisciplinär enhet för så kallad stereotaktisk funktionell neurokirurgi. Huvudmetoden är DBS, Deep Brain Stimulation.

  DBS är en metod där man via en elektrod i hjärnan kan minska de sjukliga aktiviteterna i hjärnans kretsar.

  DBS är idag etablerad behandling för Parkinsons sjukdom, tremor, dystoni och andra rörelsestörningar samt vissa former av smärta. Studier pågår vidare gällande depression, tvångssyndrom, Tourettes syndrom, epilepsi, Hortons huvudvärk, ätstörningar, beroendesyndrom och Alzheimers sjukdom.

  DBS-teamet består av neurokirurg, neurologer, DBS-sköterskor, neuropsykolog, psykiatriker och sekreterare.

  Telefon till DBS-sjuksköterska: 090-785 25 53″

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.