Hem > Forum > Arbete & Skola > Autism?

Autism?

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6
 • Hej, Jag är 16 år och har alltid känt mig annorlunda. Jag har aldrig förstått vad det är men jag har bara vetat att något är fel. När jag var 11 så fick jag veta vad autism är. Och jag kände för första gången att jag kände igen mig. Jag pratade med mina föräldrar men dem vill absolut inte att jag ska göra en utredning. Jag vill det. Jag vill få hjälp. Min vardag är svår och jag vill kunna leva vanligt. Jag går i skolan där allt är högljutt och skrikit. Det ändå sättet som jag har klarat det är genom att ha musik i öronen. Efter sportlovet blir min skola mobilfri  och jag vet inte vad jag ska göra. Jag klarar inte vad när folk skriker och det gör alla mina lärare hela tiden. Jag blir rädd och stressad och vill bara därifrån. Jag hatar det. Jag vet inte vad jag ska göra.

  Hej,

  Det måste vara jobbigt att känna sig rädd och stressad i skolan hela tiden. Låter som att du behöver en lugnare miljö så att du kan få saker gjorda. Det kan du prata med mentorn om, om det känns tryggt för dig. Det brukar gå att sitta i mindre grupper eller enskilt, eller kolla om du kan få ha kvar luren. Fattar att du helst vill därifrån men det går ju att lösa och du har rätt till stöd för att klara av skolan.

  Sen är det ju tråkigt att dina föräldrar inte verkar förstå dig, kan tänka mig att du blir frustrerad av det. Jag vet såklart inte vad eller hur ni har pratat, men varför tror du att de inte vill att du ska göra en utredning?

  Hej,

  Jag tycker precis som Indigo Lefebe redan skrivit att det är bra om du pratar med din mentor. Skolan brukar vara bra på att göra anpassningar så att det ska underlätta. Du har rätt att få det stöd du behöver. Jag tycker också att du ska prata med antingen skolkuratorn eller skolsköterskan, de kan hjälpa dig i detta.

  Trådstartaren

  Jag vet faktiskt inte riktigt varför, Dem säger mest ”Nej men sluta nu du har inte det” Och så, Jag får känslan av att det är för att dem inte VILL att jag ska ha det. Vi har flera med autism i släkten som mina föräldrar undviker.

  Hej du är så pass gammal att du själv kan ta kontakt med bup om du vill så låt inte dina föräldrar står iväg från att få hjälp

  Aa okej, alltså du är jättebra på att förklara saker så att man förstår. Låter som att de har en bild av autism som är mer dramatisk än vad autism faktiskt är. Du är ju fortfarande du vare sig du har en diagnos eller inte. Enda skillnaden är att du kan få bättre hjälp än vad du kanske kan nu.

  Hur tror du att de hade reagerat om du sa att du bara vill få prata med någon, typ på BUP eller vc? Det kan ju vara som ett första steg, innan en utredning liksom. Har själv gått den vägen.

  Hej.  Det som är bra är att du kan sätta ord på vad som känns fel och därmed så kan det bli lättare att hjälpa dig (det är inte alla som kan det, speciellt i ett autismspektra). Om du har koncentrationssvårigheter eller andra svårigheter så har faktiskt din skola ett ansvar att underlätta eller att på annat sätt ändra lektioner för att du ska få hjälp. Det är inget fel med dig, däremot så kan du behöva extra stöd eller annan anpassning i undervisningen. Är du känslig för ljud? Gå direkt till rektorn och berätta hur du känner. Känns det jobbigt så skriv ett mail och maila rektorn det du vill ta upp. Min dotter upplevde liknande problem men hon gick raka vägen till rektorn och förklarade hur hon upplevde lektionerna och hon fick hjälp. Skolan har en skylldighet att agera så var inte rädd att kontakta rektktorn om dina problem

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.