Hem > Forum > Terapi & Medicin > Öppenpsykiatrin är usel – behandling saknas

Öppenpsykiatrin är usel – behandling saknas

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Jag har varit inom öppenpsykiatrin i flera år och haft olika sk stödsamtal men det saknas behandling om man inte är läkemedelsbehandlad. Jag är välutbildad och väl insatt i hur öppenpsykiatrin fungerar och konstaterar bara att vård och behandling inte finns.

  Det enda som ges är antingen korta samtalskontakter och sk psykologisk behandling om 15 samtal och behöver man en längre tids kontakt är det enbart stödsamtal hos diverse okvalificerad personal som erbjuds. Det finns alltså ingen adekvat behandling utan psykisk ohälsa bemöts som om det vore en lätt förkylning man hade – med ignorans, inkompetens och okunskap.

  Jag har kämpat förgäves med att få psykoterapi och då jag tillhör Region Stockholm finns inga som helst privata terapeuter som har avtal med landstinget/regionen utan ska man få en god behandling får man bekosta den själv.

  Jag konstaterar bara att det inget finns att göra, jag kommer inte vidare i mitt liv utan psykoterapi och blir alltså kvar i utanförskap och ett dåligt mående.

  Du behöver inte vara utanför och må dåligt bara för att du liksom jag förstått att den offentliga vården inte längre räcker till annat än för ett fåtal. Det finns annan hjälp att få gratis och den hjälp som inte är gratis kan du lära dig själv mer om genom att läsa på och ändå göra vad du kan.

  I många år var jag bara arg och hatade världen liksom på ett omedvetet plan även mig själv och när det gick upp för mig att jag skulle dö om jag fortsatte sätta ansvar för mitt tillfrisknande i den offentliga vården så hittade jag funktionsmedicin, meditation, yoga och grupper av människor som blivit friska utanför den offentliga vården. Nu har jag ett meningsfullt liv, blivit mentalt friskare än jag någonsin varit och har accepterat att hälsa är relativt beroende på hur jag definierar begreppet.

  Du behöver inte vara utanför och må dåligt bara för att du liksom jag förstått att den offentliga vården inte längre räcker till annat än för ett fåtal. Det finns annan hjälp att få gratis och den hjälp som inte är gratis kan du lära dig själv mer om genom att läsa på och ändå göra vad du kan. I många år var jag bara arg och hatade världen liksom på ett omedvetet plan även mig själv och när det gick upp för mig att jag skulle dö om jag fortsatte sätta ansvar för mitt tillfrisknande i den offentliga vården så hittade jag funktionsmedicin, meditation, yoga och grupper av människor som blivit friska utanför den offentliga vården. Nu har jag ett meningsfullt liv, blivit mentalt friskare än jag någonsin varit och har accepterat att hälsa är relativt beroende på hur jag definierar begreppet.

  Jag har oxå hittat hjälp i funktionsmedicin och alternativa metoder.Det behöver inte kosta mycket, meditation, yoga och mindfulness finns tex på youtube. Jag läser mycket böcker oxå. Lyssnar på podcasts. Det finns väldigt mycket att läsa och lyssna om hur man kan lära sig leva med skörhet och psykisk smärta. Många diakoner i kyrkan  kan vara fantastiska på att lyssna, förstå och ge perspektiv. Det känns helt kravlöst i motsats till psykvården. Det är gratis och man behöver inte vara troende. När jag tänker på mina år med psykiatrin får jag kalla kårar…hur kommer det sig att så många som ogillar människor söker sig dit ? Jag har kunnat prata med ”hejkon bejkon” om mina problem, och fått en hel del förstående från de flesta. Men pratar jag med någon i vården går jag ut därifrån förtvivlad och gråtande…

  Blir så ledsen och arg när jag läser sådant här! Hur kan det inte finnas större möjligheter till adekvat vård? Så mycket onödigt lidande och resursslöseri! Hur har det gått för dig sedan sist du skrev?

  Tyvärr verkar det inte bättre än att man får lösa och bekosta sina psykiska problem själv. Jobbar själv med att försöka acceptera det.

  Trådstartaren

  Tack för stöd. Jag håller med dig. Jag är tyvärr kvar i psykiatrin men utan den vård jag behöver. Jag har en samtalskontakt som inte är terapeut och det blir mest allmänna samtal, dvs inte någon behandling. Hela livet påverkas av att jag inte får tillgång till psykoterapi och jag mår bara sämre. Har du betalat för psykoterapi eller hur har du gjort?

  Blir så ledsen och arg när jag läser sådant här! Hur kan det inte finnas större möjligheter till adekvat vård? Så mycket onödigt lidande och resursslöseri! Hur har det gått för dig sedan sist du skrev? Tyvärr verkar det inte bättre än att man får lösa och bekosta sina psykiska problem själv. Jobbar själv med att försöka acceptera det.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.