Hem > Forum > Terapi & Medicin > Läkaren vill att jag får ECT behandling.

Läkaren vill att jag får ECT behandling.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12
 • Hej

  Ligger inne för djup depression och ett självmords försök, har varit här i 23 dagar.

  Min läkare vill ge mig ECT (elbehandling)

  Skulle vilja skriva med någon som gjort det och kan berätta från sina upplevelser och om ni fått några biverkningar efter.

   

   

  Hej! Jag fick ca 7 behandlingar 2014. När man gör detta så dränker man järnan i serotonin (må bra hormon) kan man säga.

  Detta lyfte mitt humör och gjorde mig bättre i några månader. Jag skulle beskriva de som att de är en kortvarig lösning dock. Min psykiska ohälsa har kommit tillbaks efter detta. Men i den perioden så var det helt rätt val och jag ångrar det verkligen inte.

  Det mesta som är bra har dock biverkningar. I mitt fall och i dom flesta fallen så handlar det om minnesförlust och eventuellt minnesrubbning som kvarstår. Det är individuellt i vilken grad. Värst är det den närmaste tiden. Under själva vistelsen på sjukhuset när jag fick mina behandlingar så var det inget jag kände av. Men dom som besökte mig har sagt att jag verkade lite borta. Min mamma berättade även en händelse efter sjukhusperioden då jag var hos mina föräldrar och berömde ett par skor i hallen, då skrattade min mamma och förklarade att de va mina skor och att jag hade haft på mig dom när jag kom. Hehe

  Jag blev lite förvirrad när jag inte riktigt kunde plassera ut vilka händelser som hänt på vilken dag. Dvs min tidsuppfattning blev något försämrad, och de kan jag även känna av idag, men inte så farligt att det stör mig på något sätt.

  Har du några frågor?

  Trådstartaren

  Hur gick det till? Från att du vaknade till din tid för ECT till efter narkos och under resten av dagen? Några jobbiga saker när man ska få behandlingen?

  Det är just minnet jag är orolig över, och sen är väll jag rädd för att jag ska känna strömmen, och allt.?

  Personalen väckte mig runt kl 07:00 och så åkte man ner till första våningen. Där finns en avdelning för ECT på de sjukhuset jag va på. Om dom sätter en nål/ infart i armen där dom ger narkosmedel. Sen fick jag lite syrgas ur en mask och sen sövs du. Ingreppet tar bara några minuter, max 10 min. Man känner ingenting. Absolut ingenting. Sen blir du väck försiktigt av personalen som förklarat vart du är och ber dig bara ta det lugnt en liten stund. (Det är normalt att vara lite förvirrad precis när man vaknar, men det går över.

  Sen får man gå tillbaka till avdelningen, och man vill helst bara sova då.

  Skulle stå först sätter dom nål/ infart inte om!

  Angående minnet. För mig har det inte varit så farligt. Sen känner jag att den biverkningen är ett litet pris att betala ijänförelse med liv och död.

  Trådstartaren

  Känns lite bättre nu angående ect, när jag fått höra från någon om detaljerna och hur det hjälpte dig när du behövde det.

  Men sen är jag inte helt säker ännu, känns som det inte är jag som ska få ECt,det är ju bara andra som får såna, men mår ju väldigt dåligt och är kanske något bra, men är rädd.

  Känns lite bättre nu angående ect, när jag fått höra från någon om detaljerna och hur det hjälpte dig när du behövde det. Men sen är jag inte helt säker ännu, känns som det inte är jag som ska få ECt,det är ju bara andra som får såna, men mår ju väldigt dåligt och är kanske något bra, men är rädd.

  Hur har det gått? Blev det någon behandling?

  Trådstartaren

  Hur har det gått? Blev det någon behandling?

  Hej jag har fått 3 behandlingar tror jag, vet inte vad jag tycker..

  Skulle fått en till idag men är förkyld så nästa blir på fredag. Men vet inte om jag vill fortsätta.

  Hej. Jag har fått ECT i två omgångar. 2006 och 2008. Jag förstår att det har hjälpt vissa men för mig är det katastrof. Fick veta att man kunde få ÖVERGÅENDE minnesstörningar. Jag har nu inget närminne och har förlorat många år av mitt liv som är helt borta. Tex min sons födelse 2002 och flera resor vi gjort. Min kognitiva förmåga är minimal och jag kan inte fokusera vilket är problematiskt i jobbet. Jag kan inte sätta ihop namn med ansikten och glömmer på eftermiddagen vad man pratat om på förmiddagen. Nu blev jag ju inte bättre av det iofs men jag skulle aldrig förespråka det. Men jag förstår om det känns ganska akut för dig.

  BYT LÄKARE! Hitta en psykoterapeut med bred kompetens, gärna inom traumarelaterade åkommor. Trauma är så mycket mer än bara katastrofer, misshandel och övergrepp. Brittisk forskning har visat att tom schizofreni orsakas av trauma.

   

  Hursomhelst, hitta en psykolog/psykoterapeut och strunta i antika behandlingsmetoder.

  Kram

  Hemskt att höra 🙁

  Hoppas verkligen att du mår bättre nu.

  Tänk på att det finns en baksida till ECT-behandlingen också. Det är en omstridd psykiatrisk ålderdomlig metod.

  Många har fått svåra skador efter ECT som de har anmält. Skadestånd har betalats ut i flera fall. Flera har också vittnat i media om förstörda liv och till och med dödsfall. Det finns även åtskilliga vetenskapliga studier mot ECT – Skador från psykiatrins elchocker

  Det finns inget tvivel om att ECT-behandlingen kan ge bestående skador.

  Elchockerna i ECT kan tillfälligt blockera, bedöva, orsaka glömska och ge euforiska känslor. Patienten kan tillfälligt känna sig ”bättre”. Detta kan bedrägligt tolkas som en hjälp, ett resultat. När chocken sedan släpper kommer problemen tillbaka och psykiatrin sätter in ”underhålls-ECT”.

  Psykiatrin i Sverige är bland de värsta i världen med att ge ECT till bla. barn, gravida, äldre och under tvång (ca 50 000 elchocker om året). Det finns länder i världen där denna behandling inte används eller mycket lite.

  Det finns alternativ som behöver lyftas fram och satsas resurser på. Inget som psykiatrin är intresserad av.

  Många som mår dåligt har rent kroppsliga fel eller brister. T.ex så kan störningar i sköldkörtelhormonerna ofta ge depressioner. Se till att få en fullständig läkarundersökning och uppföljning av en läkare som du litar på. Be också att få B och D-vitamin nivåerna kontrollerade. Tänk på att du kan byta läkare och vårdcentral om du inte är nöjd. Du har rättigheter som patient.

  Hur man trots allt kan må bättre

  Lycka till vidare och hoppas att du mår bättre snart!

   

  Hej Ligger inne för djup depression och ett självmords försök, har varit här i 23 dagar. Min läkare vill ge mig ECT (elbehandling) Skulle vilja skriva med någon som gjort det och kan berätta från sina upplevelser och om ni fått några biverkningar efter.

  Hej!

  Hemskt att höra angående ditt mående. 🙁

  Se några vittnesmål här från ECT-behandlingar. 

  Hoppas du mår bättre snart.

   

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.