Hem > Forum > Terapi & Medicin > Diakon?

Diakon?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12
 • Är det någon här som fått samtalsstöd av en diakon? Erfarenheter? Hur har det varit att prata med en diakon jämfört med att ha en samtalskontakt inom psykiatrin?

  • Är det någon här som fått samtalsstöd av en diakon? Erfarenheter? Hur har det varit att prata med en diakon jämfört med att ha en samtalskontakt inom psykiatrin?

  God kväll här på Mind Forumet.

  * Jag har erfarenheter av att träffa Diakon inom Svenska Kyrkan vid en församling som har Samtalsmottagning för sina medlemmar.

  * Det har varit helt underbart att få prata ut, ”lufta lungorna” med en annan än enbart vårdpersonal, anhöriga och vänner.

  * Ämnen som existentiella frågor dök upp och om övriga livsfrågor.

  * Kände en helt annorlunda lugnare form av press på mig, att sitta med Diakonen i en sessionstimme jämförelsevis med en psykiatrisk sjuksköterska eller psykolog.

  Hoppas svaret är till någon fördel för dig.

  På återseende…

  Trådstartaren

  God kväll här på Mind Forumet. * Jag har erfarenheter av att träffa Diakon inom Svenska Kyrkan vid en församling som har Samtalsmottagning för sina medlemmar. * Det har varit helt underbart att få prata ut, ”lufta lungorna” med en annan än enbart vårdpersonal, anhöriga och vänner. * Ämnen som existentiella frågor dök upp och om övriga livsfrågor. * Kände en helt annorlunda lugnare form av press på mig, att sitta med Diakonen i en sessionstimme jämförelsevis med en psykiatrisk sjuksköterska eller psykolog. Hoppas svaret är till någon fördel för dig. På återseende…

  Åh, det låter toppen! Att få prata med någon utan att känna stark press är viktigt för mig. Inom psykiatrin har jag många gånger upplevt att personalen varit styrda av normer och förhållningsregler, vilket har hämmat mig och (tror jag) även dem. Alla begränsningar har gjort det svårt för mig att få hjälp. Min mamma (som var den som tipsade mig om att kontakta en diakon) sa att det nog är friare där än inom psykiatrin, så det känns positivt att höra att du har upplevt det så. Ditt svar skänkte mig hopp!

  Åh, det låter toppen! Att få prata med någon utan att känna stark press är viktigt för mig. Inom psykiatrin har jag många gånger upplevt att personalen varit styrda av normer och förhållningsregler, vilket har hämmat mig och (tror jag) även dem. Alla begränsningar har gjort det svårt för mig att få hjälp. Min mamma (som var den som tipsade mig om att kontakta en diakon) sa att det nog är friare där än inom psykiatrin, så det känns positivt att höra att du har upplevt det så. Ditt svar skänkte mig hopp!

  God Fredags e.m. här på Mind Forumet.

  * Jag blir sååå OERHÖRT tacksam för dina värmande ordformuleringar i ditt svars-inlägg / tråd.

  * Försök att söka på ”Samtalsmottagning” via Svenska Kyrkans hemsida och sedan vidare direkt till självaste Diakonens kontaktuppgifter.

  * De, alltså Svenska Kyrkans ”Samtalsmottagning” finns inte i hela Sverige på mindre orter och f.n. finns på lite större orter så som Stockholm etc. Som sagt kolla mer via nätet och sök via ”Google” sökmotorn.

  * Mår själv inte långt ifrån bra och dina ordformuleringar gick rakt in i hjärtat, TUSEN tack…

  * Om Du funderar på något så får gärna återkomma om Du har ev. flera funderingar eller andra tankar (frågor) så ska jag försöka hjälpa dig att besvara så gott det går här på Mind Forumet anonymt.

  På återseende…

  Trådstartaren

  God Fredags e.m. här på Mind Forumet. * Jag blir sååå OERHÖRT tacksam för dina värmande ordformuleringar i ditt svars-inlägg / tråd. * Försök att söka på ”Samtalsmottagning” via Svenska Kyrkans hemsida och sedan vidare direkt till självaste Diakonens kontaktuppgifter. * De, alltså Svenska Kyrkans ”Samtalsmottagning” finns inte i hela Sverige på mindre orter och f.n. finns på lite större orter så som Stockholm etc. Som sagt kolla mer via nätet och sök via ”Google” sökmotorn. * Mår själv inte långt ifrån bra och dina ordformuleringar gick rakt in i hjärtat, TUSEN tack… * Om Du funderar på något så får gärna återkomma om Du har ev. flera funderingar eller andra tankar (frågor) så ska jag försöka hjälpa dig att besvara så gott det går här på Mind Forumet anonymt. På återseende…

  Roligt att höra att du blev så glad! Då blev jag också glad.

  Jag mejlade en diakon häromdagen, så jag hoppas att jag får svar hyfsat snart.

  Trådstartaren

  Nu har jag fått svar från diakonen! Hon föreslog att vi skulle boka ett första möte, så att jag får känna hur det känns att prata med henne. Vi bokade en tid till den 4 december.

  Trådstartaren

  Nu har jag träffat diakonen tre gånger och det har varit så himla bra! Hon hålls inte tillbaka av några normer och riktlinjer (för det finns inga sådana för diakoner) vilket gör att hon kan jobba personcentrerat till 100 procent. Jag känner att hon ser mig som den jag är istället för att jag reduceras till en diagnos eller en patient, som om det vore någon slags identitet. Här får jag vara en unik individ och det gör att hon kan hjälpa mig på rätt sätt och att samtalen faktiskt gör nytta. Man möts som två medmänniskor som pratar om den enes bekymmer, istället för som två etiketter med strikta förhållningsregler som bara hämmar. Dessutom är besöken längre än inom psykiatrin, ca 1,5 timme, vilket gör att vi hinner med mer och att jag inte behöver gå dit lika ofta.

  Jag är så himla glad att jag gav det här en chans!

  Åh, vad fint!

  Trådstartaren

  Åh, vad fint!

  Det är på sätt och vis min mammas förtjänst. 🙂 Det var hon som föreslog att jag skulle ta kontakt med en diakon, eftersom hon trodde att det skulle passa mig bättre än en ny samtalskontakt inom psykiatrin. Hon hade helt rätt. Att det inte finns en massa mallar, normer och förhållningsregler gör att jag känner mig mycket mindre hämmad än vad jag gjort med de samtalskontakter jag haft inom psykiatrin.

  Hej

  Arbetar idag i svenska kyrkan med diakonala arbetsuppgifter, ett missionsarbete att stötta människor i hemlöshet, ensamhet och utanförskap. Vi har en gemenskapsmåltid i gång i veckan. Det lagas en varm måltid där människor får finnas i gemenskap och samtal och en dialog om livet. Jag är själv ej diakon men vi har diakoner i vår verksamhet och är nära vän med flera diakoner i församlingen och de är en fantastisk tillgång när det gäller möten med människor. En diakon är inte så färgad i något fack eller proffesion utan en mer neutral kontakt som lyssnar och ger god vägvisning som jag verkligen kan rekommendera, då man behöver ett gott medmänskligt bemötande.

  En klok mamma du har och önskar dig allt gott på din resa

  Trådstartaren

  Hej Arbetar idag i svenska kyrkan med diakonala arbetsuppgifter, ett missionsarbete att stötta människor i hemlöshet, ensamhet och utanförskap. Vi har en gemenskapsmåltid i gång i veckan. Det lagas en varm måltid där människor får finnas i gemenskap och samtal och en dialog om livet. Jag är själv ej diakon men vi har diakoner i vår verksamhet och är nära vän med flera diakoner i församlingen och de är en fantastisk tillgång när det gäller möten med människor. En diakon är inte så färgad i något fack eller proffesion utan en mer neutral kontakt som lyssnar och ger god vägvisning som jag verkligen kan rekommendera, då man behöver ett gott medmänskligt bemötande. En klok mamma du har och önskar dig allt gott på din resa

  Hej!

  Vilket fantastiskt arbete! Det är så himla bra att det finns verksamheter dit de allra mest utsatta kan få komma och äta och prata.

  Att diakonen jag går till inte är låst till något fack märks tydligt, för hon fokuserar mer på att göra gott för mig som unik individ istället för att göra ”rätt” enligt normer och mallar. Det är precis det jag behöver.

  Tack snälla för lyckönskningarna!

  Dina tankar är mogna och såå underbart att du lyckats landa i dig själv…..Livs resan är lång, så var vän med dig själv, för du är unik och det finns bara en som du. Tacksamhet och ödmjukhet är nyckelord och precis som du säger att fokusera på vaad som är gott för dig, blir också gott för andra på din väg.

  En lite dikt från boken om att våga av (Patricia Tudor Sandal)

  Våga förundras

  Tacksamhetens hemlighet är att behålla förmågan att förvånas över livets dyrbarheter, i det lilla som i det stora. Oändligheten finns i det lilla

  Så än en gång va rädd om dig, må väl och har du någon fundering i livets villervalla så får du gärna printa några ord om du vill

  Pling plong

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.