Hem > Forum > Stress > Ta tag i att skriva min masteruppsats

Ta tag i att skriva min masteruppsats

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Hittar inte motivationen till att skriva klart min uppsats. Tvivlar en del på mitt material och det jag kommit fram till hittills. Vill bli klar men energin som räcker inte till.

  Istället för att bli motiverad så blir jag blockerad och vet inte var jag ska börja nånstans. Allt känns bara så överväldigande så fort jag tänker på att ens öppna dokumentet.

  Har nu ca 25 sidor kanske ska skicka in 40 sidor till min handledare om ett par veckor. För varje dag som går där jag inte får nåt gjort nlir jag ens o mer stressad över det här och det blockerar mig helt till och min motivation försvinner helt och hållet istället.

  Har kollat på oändligt många motivationsideos men utan resultat och jag reagerar mer åt helt motsatt sätt från vad alla tipsen i videosen säger.

  Avatar

  <3 Jobbigt!  Är också student på masternivå och tänkt just på sistone en hel del på detta när man hamnar i passivitet och handlingsförlamning i sina studier – vad det kan bero på.

  Vet inte om du har någon användning för det alls, men kommit fram för egen del att det ofta verkar vara en tankefälla när man kopplar ihop motstånd och passivitet till motivationsbrist. Det som peppande inspirerande klipp gärna vill ge en, bidra med.

  I stället tror jag oftare det bottnar i att man behöver kolla lite mer på djupet vad som inte fungerar. Alltså inställningen behöver det inte nödvändigtvis vara något fel på, tror jag. Heller inte ämnet eller uppsatsskrivandet i sig. Utan det kan vara något i materialet eller problemställningen, kärnan i arbetet, som gör att man får enorma svårigheter att fortsätta lägga det där pusslet som det många gånger handlar om?

  Kommit fram till att när det händer för egen del att passiviteten och stressen oftast infinner sig och stannar kvar under en längre period är det särskilt när jag känner mig osäker på grunden av själva arbetet, att jag inte riktigt vet själv vad jag har skrivit, det saknas en tydlig riktning vad arbetet ska innehålla. Därför uteblir också motivationen och drivkraften – man stannar upp.

  Om det är liknande för dig är mitt tips här att kontakta handledaren långt, långt innan ni bestämt den här träffen om ett par veckor. Be om feedback på ditt material, eller det du känner dig osäker på. Alltså våga verkligen be om hjälp hos handledaren nu när du har fastnat och inte kommer vidare.

  Har också erfarenhet av att skriva masteruppsats, och instämmer med Red Simyna.

  Jag hade regelbundna möten med min handledare. Det motiverade mig mycket eftersom jag då kunde få feedback, ställa frågor och ventilera alla tankar med handledaren och känna mig mer säker på mitt arbete efter varje möte.

  1. Boka möte med din handledare asap.

  2. Gå igenom ditt arbete.

  Känns det som att något inte riktigt stämmer? Var skaver skon? Kolla igenom ditt syfte, frågeställningar, metod (gör det regelbundet)

  Hänger de ihop? Känns det som att det  finns en röd tråd i din text? Om du kan, be någon annan läsa igenom arbetet och/eller punktera upp det du hittills kommit fram till. Tänk om du skulle berätta för en person som är oinsatt i ditt ämne vad din uppsats handlar om, hur hade du då presenterat den?

  3. Skriv ner alla dina frågor, tankar och tvivel och ta upp dem med handledaren. Jätteviktigt!

  4. Försök att strukturera ditt arbete i samråd med din handledare och/eller för dig själv.

  Var strategisk och metodisk. Bestäm vad du vill få gjort under en dag och under en vecka. Sätt upp delmål, då upplevs arbetet kanske inte så överväldigande. Fokusera inte på antalet sidor du ska skriva, snarare på vad du ska skriva och vad varje avsnitt ska innehålla, texten fylls successivt på under arbetets gång. Plötsligt sitter du där och har kanske för många sidor (!?).

  5. Glöm inte bort att ditt egenvärde inte ligger i att du presterar och slutför din masteruppsats.

  Det är strongt av dig att du skriver den. Bara genom att du bestämt dig för det är beundransvärt. Det är stundtals skitjobbigt att skriva uppsats. Men det blir kul när man väl kommer in i ett flow och känner att man vet vilken riktning man ska ta. Då uppenbarar sig ljuset i tunneln!

  Om du har prestationsångest kan det också hjälpa att du tar ner arbetet och dina förväntningar på jorden lite grann och försök tänk på att det är många som är eller har varit i din sits och fått skrivkramp. Men du tar dig igenom det. Det finns en tid efter masteruppsatsen också. Ha tilltro till dig själv, du är en kämpe, du klarar det här! This too shall pass.

  Kram!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.