Hem > Forum > Skam > Skam efter sexuellt övergrepp

Skam efter sexuellt övergrepp

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Avatar

  Har denna känsla fortfarande att jag verkligen skäms över att ha blivit våldtagen. Var nu 4 år sedan och även om jag spenderar mesta tiden på sjukhus o hemma där allt kretsar kring att skydda mig från mig själv. Tvångsvård alltså, har fått diagnosen PTSD utöver allt annat men jag har aldrig tidigare nämnt det med våldtäkten för jag känner mig så äcklig. Berättade för en vän igår, den första någonsin om detta och jag borde berätta för min psykolog, sjuksköterska o läkare men jag skäms så mycket och att det hände. Han hotade att om jag inte följde med skulle han skada (var mitt i stan) en bebis brevid men jag känner mig så äcklig. Som om jag kanske förtjänade det och att det är mitt fel. Var 14 år.

  Hej,
  Förstår jag dig rätt i att skammen handlar om att du tänker att du kunde gjort något annorlunda för att förhindra våldtäkten? Kanske är du både arg och ledsen att det hände just dig?

  Att du inte vill berätta för läkare mfl, beror det på att du är osäker på hur dom kommer att bemöta det? Skulle du vilja kunna lita på att dom lyssnar och möter dig med den empati och omsorg som du behöver just nu?

  Vänligen,

  Mind

  Avatar

  Tack för att du delar med dig av din upplevelse. Jag blev själv våldtagen när jag var 14 år (dvs 7 år sedan) och det är först nu som jag fått diagnosens PTSD efter att jag berättade om det jag varit utsatt för. Jag vet att man skäms, att man lägger skulden på sig själv, att man föraktar sig själv. Jag förstår dig för det har jag också gjort. Men grejen är den att ingenting är ditt fel, det du varit utsatt för är ingenting som du skall skuldbelägga dig själv för. Jag vet att det är svårt, men försök förklara och berätta om det som hänt. Jag lovar dig, eller jag hoppas i alla fall att de kommer bemöta dig bra inom vården. Det kommer bli mycket bättre för dig själv också för du kommer få bättre hjälp och genom att själv berätta med egna ord det man varit utsatt för känns det mycket bättre. Sänder massa med styrka till dig, kom ihåg att ingenting är ditt fel, det är förövaren som ska skämmas och skuldbeläggas!!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.