Hem > Forum > Skam > Sexuellt utnyttjad?

Sexuellt utnyttjad?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Avatar

  När jag var runt 12 år så fick jag kontakt med en man på nätet, vi började chatta och jag fick känslor för honom. Han började efter ett tag att fråga efter alltmer lättklädda bilder på mig, ville se mig naken och han berättade om sexuella saker han ville göra med mig ”när vi sågs.”

  Nånstans visste jag att det var fel, så därför var jag noga med att radera alla meddelanden. Mamma fick veta att jag hade haft kontakt med den här mannen som var 9 år äldre än mig. Jag sa att inget olämpligt hade hänt, för jag skämdes för mycket för att säga sanningen och kände att det var mitt fel, jag kände mig äcklig.

  Jag har alltid fått känslan av att folk har tyckt att ”det var väl inte så farligt” när jag berättat om övergreppen jag varit med om, bara för att det inte hände i det fysiska livet. Till och med polisen jag pratade med när jag anmälde det hela sa så: ”det där är ju inte så farligt. Jag har hört värre.” Därför har jag aldrig riktigt pratat med nån om det som hänt, trots att det påverkat mig väldigt mycket. Jag började tidigt bete mig ”flörtigt” mot manlig personal och har så länge jag kan minnas, ända sedan jag kom i kontakt med personal/manliga personer, betett mig sexuellt emot dem på ett sätt som jag vet att jag inte borde då det inte är lämpligt, men… jag vet inte – kan det ha nåt att göra med det jag blivit utsatt för?

  Nu kom jag dock i från ämnet lite. Det jag undrar är, skulle ni säga att jag blivit sexuellt utrnyttjad/varit med om sexuellt övergrepp? Jag har mått väldigt dåligt över det som hänt men aldrig känt att jag blivit tagen på allvar just i och med att jag aldrig blev utsatt fysiskt i det verkliga livet.

  Anledningen till att jag undrar är för att jag ska fylla i ett formulär till behandlingshemmet jag ska besöka, och en av frågorna är om man har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp, och samtidigt som jag vet att det jag blev utsatt för inte är okej så är jag så rädd att de på behandlingshemmet kommer säga ”men det där hände ju bara på internet”, eller på annat sätt förminska mina upplevelser, som alla gånger tidigare då jag nämnt det.

  Tack för att du orkat läsa!

  Avatar

  Hade önskat mer information om just det som hände mellan dig och den här mannen, men jag gör såhär istället. Rent objektivt från min sida. Med tanke på att du var 12 (dvs barn) och han var vuxen så kan peka ut direkt här att han utnyttjade dig. Om du kände obehag av det han kommenterade om din kropp, eller av det han skrev till dig eller ville att du ska göra, eller om han kallade dig någonting som du inte ville bli kallad, om han gav dig förslag på sexuella saker som du inte vill ha, allt som du INTE VILLE räknas som sexuella trakasserier, och eller övergrepp/utnyttjande. Det viktigaste dock är att du bestämmer vad som är sexuella trakasserier eller inte, ingen annan! Det är din kropp, den tillhör dig! Du bestämmer!
  Din andra fråga ”kan det ha nåt att göra med det jag blivit utsatt för?” som sagt i och med att du var 12, var du fortfarande starkt mottaglig för intryck. Det kan vara så att du format en uppfattning om att män vill att du ska bete dig flörtigt och sexuellt mot dom. Alltså att du har skaffat dig en grundtanke eller förförståelse för det manliga könet… Oavsett, låter det i alla fall som händelsen har påverkat dig väldigt mycket och ingen har rättigheten att förminska händelsen. De som säger till dig att de har hört värre kan inte riktigt påstå det i och med att de vet inte hur du känner eller mår över det som har hänt. Människor har en tendens att definiera händelser utifrån deras förförståelse och då blir det så att de brister i att förstå just dig och din upplevelse.
  En bra sak att ta från det här är att när du upplevde obehag så avslutade du kontakten, inte alla barn som gör det!
  Jag hoppas det är svar på din fråga, ha det gott!

  Avatar

  Tack för att du delar med dig av din upplevelse. Du är stark som gör det! Jag har själv varit utsatt för precis samma när jag var i 12 års åldern. En äldre man fick mig att göra saker i webbcam, mer och mer för varje gång. Till en början trodde jag det var ”normalt” att man gjorde så, men allt mer tiden gick började jag må dåligt på grund av det han utsatte mig för. När jag slutligen förstod att alla komplimanger han gav mig och alla hot han utsatte mig för var fel började jag må ännu sämre. Jag skämdes för det jag hade gjort, för att jag inte fattade bättre. Men grejen är den att det är ett typ av sexual brott. Det kallas för grooming, vilket innebär att vuxna män tar kontakt med barn. När det gäller din fråga tycker jag definitivt du kan säga att du blivit sexuellt utnyttjad, med tanke på det du varit utsatt för är ett brott och därmed något kränkande och integritetskränkande.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.