Hem > Forum > Skam > Jag har bestämt mig, snart slut på lidandet!

Jag har bestämt mig, snart slut på lidandet!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Hur slutar man känna skuld och skam för det man varit utsatt för? Någon som har tips och råd? För det är outhärdligt för mig nu!

  Jag har blivit fysiskt och psykiskt misshandlad från och till under nästan hela min uppväxt av mina föräldrar. Och jag känner enorm skuld och skam över det som hänt. Jag tänker oftast att det är mitt fel, att jag får skylla mig själv och att jag förtjänade det. Fast från första början var inte det mina ord. Utan deras ord. Och deras ord har blivit min verklighet. Det är svårt för mig att bara ändra min verklighet och förstå att den var fel. För det var ju precis det som jag upplevde och trodde var normalt och okej. Och att alla andra också hade det så. Fast nej, det stämmer inte. Alla andra hade det inte på det viset. Jag har levt med den tron väldigt länge. Och aldrig berättat för någon just pga skammen. Det var/är skamligt att prata om. Och jag har jättesvårt att vända på det och tänka tvärtom. Att det inte var mitt fel, det var deras fel. Att jag inte får skylla mig själv för ingen oavsett vad ska behöva uppleva det. Och ingen förtjänar det. Jag vet att det är så nu men har svårt att få in det i skallen. Det sitter så fast inpräntat och djupt rotat sen barndomen. Detta har gjort mig väldigt förvirrad. För ena stunden kan jag ha bra självkänsla och verkligen pusha mig själv till att vara stark och inte låta det trycka ner mig. Men nästa sekund mobbar jag mig själv och undrar vad jag tror att jag är för något. Att jag bara är värdelös äcklig unge som inte förtjänar att andas samma luft som andra. Så mitt mående pendlar väldigt mycket upp och ner från en sekund till en annan.
  Jag mår extremt dåligt över det här.  Har dagliga självmordstankar och jag har planer på hur jag kan gå tillväga. Jag är helt bestämd på att det är den bästa utvägen. För både mig själv och för andra. Det är bra för mig för då slipper jag gå runt och tänka på allt det här jobbiga som äter upp mig inombords. Och andra slipper störa sig på mig. Dom slipper höra min jobbiga röst och dom slipper se mitt fula ansikte. Allt blir över och då är det frid och fröjd. Ser ändå ingen ljusning på framtiden så känns liksom meningslöst att försöka leva.
  Jag har levt med självmordstankar i över 10 år. Jag har aldrig agerat på tankarna men jag är väldigt nära på att snart göra det. Och den dagen jag får chansen så ska jag lätt göra det. För orkar inte med detta piss livet. Kan inte lita på någon. Kan inte ens lita på min familj. Dom som egentligen ska stå en nära och finnas där, stötta och bry sig om än men istället plågar mitt psyke. När man inte ens har dom vid sin sida så kan jag ju lika gärna bara ge upp hoppet.
  Enda sättet för att slippa känna är om jag skadar mig. Och jag ser ingen annan utväg än döden i detta fallet. Och finns inget som någon annan kan säga för att få mig att ändra på min plan som jag kommer utföra inom snar framtid. För det är redan för sent. Och det är över!
  Har varit utsatt för annan skit också, inte bara mina föräldrar som sveket mig. Jag har även gått igenom en del mobbning i skolan och som 9 åring fram till 12-13 års ålder blev jag utsatt sexuellt ofredande av olika män i ålder över 40.
  Jag har gett upp. Jorden är ingen plats för mig. Och oavsett vad jag gör kommer det inte bli bättre. Jag har försökt väldigt länge och sökt hjälp, men det hjälper inte. Finns inget som hjälper mig förutom döden. Jag känner själv att jag har gjort mitt. Jag är klar nu! Och eftersom det uppenbarligen är det som alla andra också önskar så ska jag låta deras önskemål gå i uppfyllelse.

  Kanske lite flummig text men jag är inte i mitt bästa skick just nu och vill bara ha ett avslut på allt

  Hej

  För det första är det aldrig ditt fel att du mår dåligt. Det är inget som man förtjänar.

  ’Du behöver hjälp för att orka leva. Sök den hjälpen för den finns.

  Avatar

  Hur slutar man känna skuld och skam för det man varit utsatt för? Någon som har tips och råd?

  <3 Åh. Skuld och skam kan ofta vara kopplade till negativa tankemönster och självkritik. Försök att identifiera dessa tankar och utmana dem genom att ställa frågor som “Är det verkligen rimligt att känna skuld för detta?” eller “Hur skulle jag reagera om det hände någon annan?”. Byt ut negativa tankar mot mer realistiska och positiva tankar om dig själv. Att utmana negativa tankemönster kan vara en effektiv strategi för att minska skuld- och skamkänslor, så här nedan är några steg som kan hjälpa dig att utmana dessa tankar:

  Var medveten om dina tankar
  Bli medveten om de negativa tankemönster som dyker upp. Observera när du tänker kritiskt eller självkritiskt om dig själv och din situation. Att vara medveten om dessa tankar är det första steget mot att kunna utmana dem.

  Utmana tankemönstren
  När du har identifierat de negativa tankemönstren kan du börja utmana dem. Ställ frågor till dig själv som ifrågasätter sanningen eller rimligheten i dessa tankar. Fråga dig själv: “Vad skulle jag säga till en vän som hade samma tankar?”

  Hitta alternativa perspektiv
  Försök att se situationen från olika vinklar och hitta alternativa tolkningar eller perspektiv. Finns det andra sätt att se på händelsen som inte involverar skuld och skam? Utmana dig själv att tänka på positiva och mer realistiska alternativ.

  Sök efter bevis
  Ta dig tid att reflektera över de bevis som talar emot dina negativa tankar. Har du exempel från ditt eget liv eller från andra personers erfarenheter som motsäger de negativa tankarna? Försök att samla in så många bevis som möjligt för att stärka de positiva och realistiska perspektiven.

  Använd positiva affirmationer
  Skapa positiva affirmationer eller påminnelser om dig själv och läs dem dagligen. Det kan vara enkla påståenden som “Jag är värdig kärlek och acceptans” eller “Jag förtjänar att släppa skulden och skammen”. Upprepa dessa affirmationer för dig själv när de negativa tankarna dyker upp.

  Fokusera på personlig tillväxt
  Istället för att fastna i skuld och skam, försök att fokusera på din personliga tillväxt och lärande från erfarenheten. Fråga dig själv vad du har lärt dig och hur du kan använda dessa lärdomar för att växa och utvecklas som person.

  Var snäll mot dig själv
  Kom ihåg att ingen är perfekt och att det är naturligt att göra misstag eller att hamna i svåra situationer. Var snäll mot dig själv och behandla dig själv med samma medkänsla och omtanke som du skulle behandla en vän.

  Att utmana negativa tankemönster är en process som tar tid och övning. Var tålmodig med dig själv och var beredd på att arbeta kontinuerligt med att omvandla dessa tankemönster till mer positiva och konstruktiva.

  Stor kram!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.