Hem > Forum > Relationer > Hellre död än lämnad…

Hellre död än lämnad…

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Jag lever med min sambo och våra 2 barn.
  Han är djupt deprimerad, och lider av ångest, och jag själv lider av EIPS och ADD bland annat. Även självskadebeteende.

  Han har nu kommit så långt ner på botten att han inte ser någon mening med något alls. Kliver upp mitt på dagen, vaken på nätterna och spelar, äter knappt, pratar knappt med mig eller barnen. Lever i sin egna bubbla…

  Här om dagen erkände han att han haft tankar på att separera. Även om vi skulle sälja huset.

  Då brakade min värld! Jag som har världens värsta separationsångest började genast att planera mitt självmord… jag skulle aldrig klara av att bli lämnad!
  Han har även vid flertalet gånger uttryckt att han vill ta bort sig. Och det gör mig åxå så jävla rädd!
  Jag vill inte bli den som blir lämnad kvar ensam! Jag är inte så stark… jag skulle aldrig klara de. Å så tänker jag på barnen. Dom som alltid har varit min livhake, de är dom inte längre…

  De känns som att jag måste vara den som hinner dö först, för jag är så jävla rädd för att bli ensam…! Om de så är av en separation eller att han tar livet av sig..

  Hur överlever man separationsångest?
  Jag måste dö, och de innan han hinner lämna mig…

  Ångesten äter upp mig.. snälla hjälp!!!

  Livet består av två delar. Ena delen kan vi påverka, vi har makt över, och den andra delen kan vi inte påverka, saknar alltså makt över (även om vi alltid har makten att påverka hur dessa i sin tur påverkar oss inombords). Vi kan påverka mycket genom våra beslut, handlingar, tankar, tro, värderingar, prioriteringar osv.. Däremot finns det mycket som vi inte kan påverka, såsom vad andra människor väljer att göra (som i detta fall din sambo), tiden, när, hur och om vissa händelser inträffar för att endast nämna några.

  Låt oss fokusera på den delen som vi kan påverka. Och det är så otroligt mycket som vi kan påverka. Var kan vi finnas inspiration, mening, syfte och krafter någonstans? Uppenbart finns det mycket i denna värld som många av oss har svårt att relatera till och finna glädje i. Men måste vi begränsa oss till de få vägar som presenteras för oss som de som tar oss till lyckan och framgång? Tänk om de flesta har fel? Tänk om de vägar som verkligen leder till ett harmoniskt, lyckligt och meningsfullt liv går i en helt annan riktning?

  När det gäller den andra delen av livet som vi inte kan påverka, varför inte försöka förstå den, leva i harmoni och samarbeta med den? Kan det vara så att vi missförstått dess påverkan och syfte i våran liv? Där vi ser lidandet, finns kärlek, där vi ser mörkret finns ljus, där vi ser slutet finns en ny början. Att uppnå detta är möjligt och om man bestämmer sig för det öppnas det en helt ny värld framför och inom en själv.

  Vad står du inför egentligen? Ett problem eller en möjlighet? Att separera från din sambo innebär slutet eller början på något? Dessa frågor kan bara du svara på. Men poängen är att vi med våra tankar och känslor skapar vår värld och får som konsekvens leva i den. Du har en enorm makt även om du kanske inte hittat den ännu. Du behöver inte din sambo för att ge ditt liv mening. Det finns redan en stor och djup mening med ditt liv som härstammar från själva faktumet att du finns. Du har barnen också, som du utan tvekan, älskar och är älskad av. Ni behöver varandra, finnas där för varandra, lära er av varandra, vandra tillsammans igenom livet.

  Det finns verkligen inget fel med att kämpa för ett hälsosamt förhållande och försöka allt som står i vår makt för att få det att fungera. Tvärt om, det är väldigt viktigt i och med de flesta förhållanden har i olika perioder sina utmaningar och problem. Men poängen här är att man aldrig kan glömma att för att verkligen kunna älska någon annan måste vi först lära oss att älska oss själva. Många gånger håller vi fast i någon för att endast genom att vara tillsammans med den personen som vi förmår att älska oss själva. Riktig sann kärlek befriar den fängslar inte.

  Lär känna dig själv. Försök förstå vad som händer i din inre väld och i ditt liv. Gör din inre utveckling och förändring till det bättre den nya mening av ditt liv och lyckan ska komma till dig. Det finns så otroligt mycket som du kan förändra i ditt inre och yttre liv, även om det inte alltid känns så. Vi har alla enorma potentialer inom oss själva som bara väntar på att bli upptäckta och utvecklade. Som en frö i vår trädgård, planterad i bra jord, men utan vatten, sol och omvårdnad för att växa och uppnå sin riktiga potential. När vi plötsligt ser till att uppfylla dessa behov, vecka efter vecka, år efter år, kommer det att växa och slutligen bli ett vackert och fint träd som då belönar vårt hårda arbete med skugga och frukter.

  Tiden skapar, förändrar, lindrar och omvandlar allt, utom Gud.

  Rekommenderar starkt en video på Youtube från Dr. Gabor Maté. Denna är en av många andra jättebra videos av honom. Jag hoppas att du kan få något ut av den.

  https://www.youtube.com/watch?v=IoppxgDTzUU&t=2526s&ab_channel=MotivationThrive

  Angående dina tankar kring självmord skriver jag nedan några få ord som förhoppningsvis kan hjälpa dig att se på vissa saker från ett nytt perspektiv:

  Att dö kan kännas som en väg ut ur ett liv som saknar mening, ro och harmoni och som slutligen skulle kunna leda till ett avslut på lidandet, tomhet och allt mörker som man har i sitt inre- och/eller yttreliv. Det finns dock något väldigt viktigt som många inte tänker på förrän det är för sent. Och det är om beslutet att avsluta sitt liv verkligen leder till de resultaten som man förväntade sig och som drev en själv till denna handling. Svaret på den här frågan är att ingen människa finner de som de söker när de väljer att avsluta sitt liv. Anledning till det är att döden inte tar död på något annat än den fysiska kroppen. Anden, eller själen om man så vill kalla den, fortsätter att existera. Den fanns innan detta liv började och kommer att fortsätta att finnas efter det som vi brukar kalla döden. I stället för att lösa ett problem förvärrar man väldigt mycket sin egen situation. Dessutom bryter självmord mot en av Guds naturlagar som råder i universum och man kommer att behöva hantera de stora negativa konsekvenserna av denna handling. I stället för att lösa ett problem ”lyckas” man endast göra problemet så mycket större och komplext.

  Lidandet, mörkret och alla negativa saker som man försöker få ett avslut på genom att ta sitt liv, inte försvinner med kroppen, utan dessa har sitt ursprung egentligen i vår riktiga essens, alltså inom oss själva, och kommer därför att överleva döden och följa med anden efter döden, liksom alla positiva egenskaper och utveckling som anden åstadkommit. Att dö är med andra ord, inget annat än att byta till en annan dimension, eller plan, från den fysiska planen där vi behöver våra kroppar för att vara verksamma, till den andliga planen. Eller enklare sagt, som att byta kläder. Du kan byta om till nya och fina kläder men under desamma finns det fortfarande samma kropp som tidigare.

  Långt in i vår själ vet vi, att livet är en gåva för anden som egentligen definierar livet i oss. Det är bl.a. till för att anden ska utvecklas och sakta men säkert, genom otaliga många existenser, uppnå en högre nivå av moralisk och intellektuell utveckling, och som konsekvensen därav leva lyckligt och i perfekt harmoni med sig själv och i sin roll i universum. Livet är med andra ord som en skola för anden.

  Vi alla behöver kärlek, både ge och få. Du är älskad även det inte kan kännas så. Den som kärlek andra ger mer och mer ackumulerar för att kunna fortsätta att ge.

  Det finns så mycket mer att säga om det. Jag hoppas att du finner kraft att ta dig igenom denna mörka stund i ditt liv. Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp.

  Allt gott <3

   

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.