Hem > Forum > Närstående > Närstående till sambo med psykos

Närstående till sambo med psykos

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Hej

  Jag och min sambo har varit tillsammans i många år nu. Hon har nog alltid druckit för mycket alkohol. Aldrig blivit för full eller gjort dumma saker men druckit i för många dagar i rad. För ett år sen blev hon av med jobbet pga Coronapandemin och då började alkoholdrickandet eskalera.
  Det har blivit vin varje dag och från tidig morgon till sen kväll fast som jag tidigare skrev så har det aldrig riktigt märkts på henne.

  För ca två veckor sen fick hon kraftiga blödningar från underlivet som aldrig ville ge sig. Jag såg att hon började lida av blodbrist och försökte få henne att ringa vårdcentralen utan framgång. Tillslut var hon så dålig att jag ringde ambulans. Väl inne på sjukhus konstaterades det att hon hade akut blodförlust (HB på 57). Dom behandlade henne men det har inte blivit bra ännu. Dessutom har hon testas positivt för covid. Så hon blev isolerad i ett litet rum på sjukhuset. I förrgår ringde dom från sjukhuset och frågade om hon hallusinerat vid något tillfälle tidigare vilket hon inte gjort. Idag säger dom på sjukhuset att hon har en psykos, att hon inte vet vart hon är och inte svarar adekvat på några frågor. Dessutom är hennes leverprover jätte dåliga.

  Jag får inte träffa henne och dessutom har hon lyckats avaktivera sin telefon så jag har inte kunnat ringa henne på en hel vecka. Jag var dit med en dator som personalen gett till henne och vi har pratat via Skype ett antal gånger tills det här med psykosen uppdagades. Nu har vi pratat på flera dagar.

  Jag mår jättedåligt i det här och kände ett behov av att skriva av mig.
  Någon här som har någon erfarenhet av det jag skrivit? Som har varit anhörig eller själv varit i en psykos?
  Känner hon inte igen mig eller kan eller vill hon inte prata med mig? Hur lång tid sitter en psykos i? Blir hon någonsin frisk?

  Hej, jag har också en sambo som har gått igenom en psykos för flera år sedan. Vi var inte tillsammans under hans psykos men jag har sett honom med psykotiska symptom i form av tankestörningar. Mitt tips till dig är: lär dig så mycket du kan om psykoser. På så sätt kommer du ha bättre förståelse för henne när hon kommer ut igen. Dessutom kommer du att kunna bemöta henne på ett bättre sätt vilket kan hjälpa henne om hon är förvirrad.

  Min sambo får ibland tankestörningar, utan att befinna sig i en psykos, och fungerar helt normalt. Ungefär en gång i månaden blir hans störande tankar mer förekommande under en veckas tid. Under denna tiden så märker jag att han är väldigt långsam på att svara då han får svårt att fokusera och måste blir klar med en tanke. Dessa tankarna kommer som ”röster” och är inte tankar som han själv vill tänka och han säger att dem är helt knäppa och att han inte håller med om dessa. Det är ytterst svårt som närstående att förstå hur detta upplevs, men jag tycker att jag hjälper honom när jag beter mig normal, alltså som vanligt. En person som haft eller har psykos kan lätt bli förvirrad och förlora sig själv eller vad som är verkligt, därför är det viktigt att du inte beter dig underligt och att du svarar på hennes frågor på ett rationellt sätt. Det är alltså inte läge att vara filosofisk. Tex min sambos tankar kan få ”fäste” och göra honom osäker på hur medvetandet fungerar hos andra människor. Han kan bli osäker på om andra människor verkligen finns på deras insida. Sådana här funderingar är något som han måste ha tänkt på mycket och efter ett antal dagar gjort sig själv så pass förvirrad att han tappat sin ursprungliga tro och säkerhet som vi andra känner. Alltså, vi utan psykotiska symptom förlitar oss på att andra människor är medvetna eftersom vi kan kommunicera och får ett logiskt gensvar.

  Jag hoppas detta hjälper något. Det är svårt att säga hur läget är med din sambo eftersom det är så nytt. Prata med psykiatrin om hennes tillstånd och lär dig förstå. Det kan absolut gå över och blir som vanligt igen så tappa inte hoppet om henne. Med rätt hjälp kan hon snabbare komma upp på fötterna igen.

  Jag vill också säga att du ska vet att du inte är ensam. Jag mår också jättedåligt när läget är instabilt här hemma.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.