Hem > Forum > Livet > Rädd för att äta

Rädd för att äta

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Alltså jag har varit väldigt orolig och haft mycket panikångest som gjorde att jag tappade aptiten för mat för ca 2 år sedan.. då menar jag att jag totalt tappade aptiten, mår illa när jag ser mat och vill bara inte äta. Jag kämpade med att få i mig mat varje dag trots att jag verkligen inte ville äta. Sen började jag få ångest över att äta, för det var så jobbigt att tvinga i sig själv mat när man inte hade aptit. Det med aptiten gick aldrig över utan fortsatte, och åt mindre och  mindre i över 1 år, sen fick jag bacillskräck och när min aptit väl började bli bättre blev jag istället rädd för att äta för är rädd att bli sjuk av maten, att den inte är tillräckligt värmd, och så.. så då började jag undvika fler maträtter som jag tror jag kan bli sjuk av och äta ännu mindre och gå ner i vikt.. hoppade alltid över lunchen och åt jätte lite.

  Nu har jag haft detta problemet med att äta mat i 2 år och jag känner mig helt förrvirrad! Min kropp är i obalans. Ibland äter jag mycket (mycket för att vara mig) men oftast lite och ibland ingenting. Är livrädd att bli matförgiftad av maten därför väljer jag att inte äta. Jag känner inte av när jag är hungrig eller mätt längre, bara när jag är “akut hungrig” men annars kan jag inte känna några signaler på hela dagen. Mår illa efter jag ätit och då får jag ångest för är rädd att kräkas. Vet inte varför jag mår illa heller om det är för att jag ätit för mycket eller för lite, det är jätte svårt att veta, så vågar oftast inte äta någonting pga det. Jag får alltid sån ångest efter jag ätit, för är rädd att äta för mycket också. Vågar inte äta, och är rädd för att äta.

  Jag har blivit underviktig nu och har troligen näringsbrist också pga dessa rädslor. Förstår inte vad som händer med mig. Orkar inte ha det såhär resten av mitt liv, att hela tiden tänka på mat, vad man äter, laga mat och vara rädd att äta och orolig att äta för mycket, och få ångest av allt. Känns som jag är den enda som har detta problemet också.

  Du är inte ensam! Många har liknande känslor iom ocd. Jag gick in på tråden då jag har egna upplevelser av en ätstörning. Även om den skiljer från din på vissa sätt så förstår jag att man kan få en väldigt konstig relation till mat. Jag blev väldigt förvirrad kring mängd och vad för sorts mat jag borde äta då jag var som mest insnöad i min ätstörning. Min tidigare bild av kost var helt förvrängd. Jag fick genomgå någon typ av ätstörning kbt där jag gradvis fick tänja på min gränser tills min kost och hälsa var som förut.

  Din rädsla för hur maten kan få dig att må är inte onormal men den är irationell, ifall du orkar söka vård så gör det! Annars så skulle jag säga att försöka gradvis testa den mat som skrämmer dig och även försöka dig på att öka den mängd mat du äter gradvis, lycka till <3

  Om du inte har kontakt med vården rekommenderar jag att du tar kontakt där, det finns hjälp att få!

  När det kommer till illamående så är det, i min erfarenhet, en ganska vanlig respons från kroppen när man äter för lite. Kroppen är – precis som du säger – i obalans.

  När jag var sjuk i anorexia var illamående och även magont samt känsla av att vara darrig och febrig vanligt. Det var inte på grund av att jag var matförgiftad eller dyl. utan helt enkelt kroppens reaktion på att få för lite näring. Jag fick också mycket mer ångest och oro, troligtvis på grund av att kroppen inte hade energi att hantera allt.

  Så, som sagt, be om hjälp. Det kommer antagligen att kännas jobbigt till att börja med, men det är värt det i slutändan. Du behöver inte ha det såhär svårt och du behöver inte bära det själv.
  Allt gott till dig <3

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.