Hem > Forum > Fångar inga jävla dagar > Liv utan mening

Liv utan mening

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6
 • Det känns som att jag antingen går och väntar på något, vad vet jag inte, eller så är det egentligen så att jag inte har något att vänta på som är problemet. Mitt liv tuffar på, dagarna, veckorna, månaderna går. Jag har inget syfte, inget jag lever för. Jag siktar inte på något, jobbar inte för ett mål. Jag bara är. Och ibland blir det där ’är’ lite för mycket, eller tvärtom, för lite. Det finns inget där. Så jag är helt tom och väntar på att småsaker ska ta upp min vardag. En tenta tar upp mycket tankar, eller en uppkommande gruppträff med gamla gänget. Kanske en oväntad dejt? Men så fort tillfället är förbi faller jag tillbaka. För det var bara förbipasserande syften. Nu har jag igen inget jag egentligen lever för, så jag tuffar väl vidare med mitt monotona och värdsliga liv.

  Avatar

  Hej. Det är okej att känna så. Man behöver inte alltid ha ett syfte, mål, osv med livet. Vad tycker du om och göra på fritiden? Har du funderat på att kanske hitta en ny hobby? Jag förstår att ibland så kan man tröttna på sitt liv, att man känner att man önskar man hade det och det. Känn inte att du MÅSTE ha ett mål med livet. Lev ditt liv som du vill!

  Trådstartaren

  Hej. Det är okej att känna så. Man behöver inte alltid ha ett syfte, mål, osv med livet. Vad tycker du om och göra på fritiden? Har du funderat på att kanske hitta en ny hobby? Jag förstår att ibland så kan man tröttna på sitt liv, att man känner att man önskar man hade det och det. Känn inte att du MÅSTE ha ett mål med livet. Lev ditt liv som du vill!

  Problemet är väl egentligen att jag aldrig haft ett syfte, jag har aldrig riktigt haft en förebild eller en dröm om framtiden. Jag har aldrig jobbat mot något och heller aldrig haft någon egentlig motivation…

  Avatar

  Vad tycker du om religion?

  Känner exakt samma!

  Jag har EIPS och enda gångerna jag känt att livet är värt att leva är när jag varit i förhållanden vilket självklart inte är hållbart eller hälsosamt. Jag har dessutom Adhd vilket gör det oerhört svårt för mig att kontrollera mina impulser. Min barndom var tuff men inte tillräckligt för att det ska kännas ”okej” att det påverkar mig så mycket som det har. (GAD, depression med utmattningssyndrom osv)

  Det som har givit mig någon form av livs-ork är att göra sånt som ger små dopamin ”hitts”, rita, spela, sy, tiktok, meditation, baka osv. Men framförallt så har jag etablerat min egen ”mening med livet”, jag är av attityden att det inte finns en mening med livet utan man får istället hitta sin egen. Min är upplevelser, jag vill uppleva saker, känna människor och utveckla mitt sinne. Men framförallt vill jag hjälps människor som mår som mig, jag vill finnas där för barn som har det så som jag hade det. Jag vill förhindra ensamhet. Jag vacklar dagligen och känner mig hopplös då och då men det blir lättare att hantera om man har en grundvärdering.

  Skriv en lista på saker som är viktiga för dig, stryk det som kräver mer prestation än du kan åstadkomma. Listan behöver inte vara djup eller verklighetsförankrad, bara sånt som hjälper dig glömma hopplösheten en liten stund. tex, om du helst av allt ville bli konstnär så skit i allt runt det, kärnan är konst så… börja enkelt, färglägg, rita lite utan krav på att det ska vara ”bra”. Korta sekunder utan att behöva vara helt upptagen av hur monotont livet är hjälpte i alla fall mig att bli mer okej med livet utan raka vägar och tydliga mål.

  Enda sättet för mig att komma fram till allt detta var att söka hjälp, prata med psykologer, kuratorer och läkare. Livet är ibland ett långt lidande men man får försöka vara öppen för möjligheten att det inte alltid kommer vara så.

  Något jag vet funkat för andra har varit att skriva upp positiva saker som hänt under dagen, kan vara allt ifrån ”jag åt ett äpple” till ”jag fick ett nytt jobb”, ”jag kom i tid till lektionen”, vad som helst. Detta ska hjälpa en att ”omprogrammera” hjärnan så att man lättare kan se positiva grejer som sker i livet.

  Kan det vara så att det som du egentligen väntar på är att kunna ”möta” den personen som du har potentiell att bli?  Förverkliga dig själv?

  Arbeta ständigt med dig själv och så småningom kommer du att kunna omvandla mörkret inom dig till ljus, sorg till glädje och tomhet till fullfyllnad. Ett litet ljus är allt som krävs för att bryta den totala mörkret. Många gånger har den rätta vägen funnits så nära oss men vi, medvetet eller omedvetet, tittat bort eller helt enkelt inte sett den, utan sökte efter vägar och svar någon annanstans.
  Sann lycka och välmående är ett inre tillstånd som man bara kan uppnå om man arbetar konstant med sig själv. Lyckan är ingen fysisk plats. Inte heller beroende av social-, karriär-, familj- eller ekonomiskstatus. Lär känna dig själv. Försök förstå vad som händer i din inre väld och i ditt liv. Gör din inre utveckling och förändring till det bättre den nya mening av ditt liv och lyckan ska komma till dig. Det finns så otroligt mycket som du kan förändra i ditt inre och yttre liv, även om det inte alltid känns så. Vi har alla enorma potentialer inom oss själva som bara väntar på att bli upptäckta och utvecklade. Som en frö planterad i bra jord, men utan vatten, sol och omvårdnad för att växa och uppnå sin riktiga potential. När vi plötsligt ser till att uppfylla dessa behov, vecka efter vecka, år efter år, kommer det att växa och slutligen bli ett vackert och fint träd som då belönar vårt hårda arbete med skugga och frukter.

  Rekommenderar starkt en video på Youtube från Dr. Gabor Maté. Denna är en av många andra jättebra videos av honom. Jag hoppas att du kan få något ut av den.

  https://www.youtube.com/watch?v=IoppxgDTzUU&t=2526s&ab_channel=MotivationThrive

  Några andra tankar om livet:

  Livet består av två delar. Ena delen kan vi påverka, vi har makt över, och den andra delen kan vi inte påverka, saknar alltså makt över (även om vi ALLTID har makten att påverka hur dessa påverkar oss inombords). Vi kan påverka mycket genom våra beslut, handlingar, tankar, tro, värderingar, prioriteringar osv.. Däremot finns det mycket som vi inte kan påverka, såsom tiden, när, hur och om vissa händelser inträffar för att endast nämna några.

  Låt oss fokusera på den delen som vi kan påverka. Och det är så otroligt mycket som vi kan påverka. Var kan vi finnas inspiration, mening, syfte och krafter någonstans? Uppenbart finns det mycket i denna värld som många av oss har svårt att relatera till och finna glädje i. Men måste vi begränsa oss till de få vägar som presenteras för oss som de som tar oss till lyckan och framgång? Tänk om de flesta har fel? Tänk om de vägar som verkligen leder till ett harmoniskt, lyckligt och meningsfullt liv går i en helt annan riktning?

  När det gäller den andra delen av livet som vi inte kan påverka, varför inte försöka förstå den, leva i harmoni och samarbeta med den? Kan det vara så att vi missförstått dess påverkan och syfte i våran liv? Där vi ser lidandet, finns kärlek, där vi ser orättvisa finns rättvisa, där vi ser mörkret finns ljus, där vi ser slutet finns en ny början. Att uppnå detta är möjligt och om man bestämmer sig för det öppnas det en helt ny värld framför och inom en själv.

  Efter den mörkaste natten kommer solen alltid upp.

  Allt gott <3

  Jag känner ungefär som du, har ett jobb och en bostad, några bekanta som jag ibland träffar, men inte så mycket mer. Kan ofta känna att ”jaha, var detta allt?” om mitt liv. Jag vet inte riktigt vad som skulle ge mig den där känslan av mening. Hade gärna träffat min soul mate och kanske fått familj men ser mörkt ut på den fronten och då måste man ju försöka hitta mening i andra saker.

  En sak jag kan känna ger mig mening är vetskapen om just att många mår eller har mått som jag mådde under  uppväxten t ex, att det finns många som faktiskt saknar familj och släkt helt, har det tufft både psykiskt och ibland ekonomiskt, t om med hemlöshet osv.. Så jag försöker hitta sätt att hjälpa till där jag kan därför att det ger mig en känsla av mening.

  Olika typer av volontärarbete finns ju och om man gillar djur så finns det ju hemlösa katter osv som behöver ett hem om man kan och vill ge dom det.

  Sen har vi väl de flesta av oss när man tänker efter lite olika saker som får oss att må bra eller som vi gillar att göra, hobbies liksom. Alla hobbies kanske inte ger mening på det sättet men bara att glömma vardagens tristess för en stund och känna sig riktigt absorberad av nåt man håller på med ger ju en del, så kanske fundera på hur du kan göra mer av sånt du gillar?

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
6

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.