Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Vilsen anhörig, självmordstankar

Vilsen anhörig, självmordstankar

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Min man talar om självmord och jag vet inte hur jag ska hantera situationen. Det är framförallt i relation till sitt jobb som han hatar. Han ska sluta i sommar, men har undervisning inplanerad under maj som han tycker att han inte kan ställa in (han arbetar på ett universitet). Jag har svårt att avgöra om han verkligen planerar att ta livet av sig eller inte, men idag när vi pratade om hans arbetsresor under maj var han på väg att kasta sig ut genom fönstret.

  Jag vet inte hur jag kan hjälpa honom och är förtvivlad. Vad kan jag göra? Finns det någon som har råd?

  Avatar

  Min man talar om självmord och jag vet inte hur jag ska hantera situationen. Det är framförallt i relation till sitt jobb som han hatar. Han ska sluta i sommar, men har undervisning inplanerad under maj som han tycker att han inte kan ställa in (han arbetar på ett universitet). Jag har svårt att avgöra om han verkligen planerar att ta livet av sig eller inte, men idag när vi pratade om hans arbetsresor under maj var han på väg att kasta sig ut genom fönstret. Jag vet inte hur jag kan hjälpa honom och är förtvivlad. Vad kan jag göra? Finns det någon som har råd?

  Principen är att man alltid ska ta självmordstankar och planer på allvar.

  Vad ska han med sitt jobb till om det leder till att han skadar sig själv? Jag hade försökt hjälpa honom komma fram till en lösning för att förenkla de sista månaderna han har på jobbet han hatar. Om han verkligen inte vill försöka bli sjukskriven (vilken jag egentligen tycker verkar vara det mest rimliga, ifall det har gått så långt som tankar om självmord) kanske det finns något annat sätt att göra det enklare för honom?

  T. ex hade jag skapat en krisplan tillsammans med honom om hans mående skulle bli värre. Det är bättre att söka hjälp än att hoppa ut från ett fönster. Jag tror att det skulle vara bra om han i alla fall fick kontakt med vården. Han skulle kunna kontakta sin vårdcentral och prata om sitt mående med en läkare så att han kan få hjälp och råd.

  Om han inte själv vill det borde han göra det för din skull.

  Trådstartaren

  Principen är att man alltid ska ta självmordstankar och planer på allvar. Vad ska han med sitt jobb till om det leder till att han skadar sig själv? Jag hade försökt hjälpa honom komma fram till en lösning för att förenkla de sista månaderna han har på jobbet han hatar. Om han verkligen inte vill försöka bli sjukskriven (vilken jag egentligen tycker verkar vara det mest rimliga, ifall det har gått så långt som tankar om självmord) kanske det finns något annat sätt att göra det enklare för honom? T. ex hade jag skapat en krisplan tillsammans med honom om hans mående skulle bli värre. Det är bättre att söka hjälp än att hoppa ut från ett fönster. Jag tror att det skulle vara bra om han i alla fall fick kontakt med vården. Han skulle kunna kontakta sin vårdcentral och prata om sitt mående med en läkare så att han kan få hjälp och råd. Om han inte själv vill det borde han göra det för din skull.

  Tack för dina tankar. Det är svårt att reda upp i allt när man är mitt inne i det. Jag tycker ju att han ska ta kontakt med vården, men han vägrar och säger också att han aldrig förlåter mig om jag kontaktar dem. Jag försöker underlätta hans sista jobbmånader så mycket som möjligt (har ett liknande jobb och kan hjälpa mycket, men jag kan ju inte åka in till jobbet istället för honom.) Att han inte vill sjukskriva sig har att göra med att han tycker att han sviker arbetskamraterna och studenterna. Dumt, tycker jag, för det är ju knappast bättre för dem om han tar livet av sig. Men det verkar vara helt omöjligt att få några logiska resonemang runt det här med honom tyvärr.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.