Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Tips för en jämnare energinivå?

Tips för en jämnare energinivå?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
  • Hej,

    Jag har i flera år haft problemet att min energinivå är väldigt oberäknelig, men bara åt det negativa hållet. Det kan vara på olika sätt:

    Jag kan känna mig motiverad att klara av en uppgift, att gå ut och rycka ogräs till exempel, jag tar på mig handskar och börjar, men efter en minut går jag in igen för att jag inte har någon lust. “Lust” är nog inte helt passande ord, det känns snarare helt överkomligt. Och sånt där händer ofta, att jag påbörjar en ganska jobbig uppgift men avbryter projektet mitt i och sen bara ligger typ orörlig i sängen i flera timmar.

    Eller också kan jag ha en enda eller två viktiga saker på min att-göra-lista, men hela dagen går åt att försöka få upp motivationen till att göra dem.

    Det här påverkar såklart mitt liv. Jag presterar sämre i jobb.

    Finns några tips för vad jag kan göra för att hålla energinivån mer jämn?

    Önskar er alla en solig varm dag (i hjärtat, vädret må säga något annat) och tackar på förhand. 🌞🧡

     

    Hej! Jag vet inte riktigt och har väl bara lite allmänna råd att ge. Jag tänker då på att motionera, sova bra och hantera stress på ett bra sätt. Detta borde ju kunna bidra till bättre energinivå. Kanske också att ägna sig åt saker och aktiviteter som känns meningsfulla och ger glädje. Det tänker jag också kan öka energinivån. Hoppas du hittar en lösning för det är ju jobbigt att ha det så.
    Kram🌸

    Wow, hög igenkänning på detta. Jag har nog inga mirakelknep att komma med eftersom jag kämpar med samma sak. Något jag funderar på är dock hur det skulle vara om du minskade tiden du “får” göra en syssla? Alltså som med ogräset till exempel. Låt säga att du max orkar en minut. Säg då till dig själv att du får plocka ogräs max 30 sekunder. (Sätt en timer 🙂) Efter 30 sekunder får du inte plocka mer ogräs och får hitta på något annat. Jag tänker att en del av lösningen kanske är att inte köra hela vägen in i kaklet utan att acceptera att det är svårt och anpassa sig efter det?

    Sen när det kommer till att komma igång med saker… Herre vad svårt det kan vara! Något jag inte hunnit prova själv, så jag kan inte skriva under på det, är kanske att sätta en timer? (Ja, jag har en grej för timers 😅) Sätt en tid som känns lagom. När klockan ringer är det dags att starta igång.

    Som sagt så spånar jag en hel del. Dela gärna om du hittar något knep som hjälper!
    Önskar dig detsamma 🌞

    Jag har problem med prokrastinering och känner igen mig. När jag gör en tråkig eller svår syssla så avbryter jag gärna snabbt och det blir sen motigt att sätta igång igen. Finns det en deadline så jobbar jag väldigt hårt in i det sista.

    Jag försöker prata till mig själv och lugna ner mig när impulsen att avbryta kommer. Försöker hitta vad det är som gör att jag vill avbryta. Det kan vara perfektionism. Det kan också vara att jag påminns om tidigare misslyckanden att göra sysslan (tankar som jag är så dålig som inte städat på länge). Försöker tala snällt till mig själv och avdramatisera. Sen kan det också hjälpa att lyssna på radio, någon pod etc. Och tänk på varför jag ska göra det, det positiva som kommer ut av det.

    För mig hjälper det att försöka göra något roligt av jobbiga saker. Tex lyssna på en bra podd eller musik medans. Beröma sig själv medans och efter man är klar och tänka på det positiva med det. Inte hålla på för länge heller kanske ha 20 minuters pass om gången.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.