Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Stockholmssyndromet?

Stockholmssyndromet?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
  • Jag vet inte om jag fattat rätt vad Stockholmssyndromet är för något.. jag fattar det som att man typ är så rädd och att det är så jobbigt psykiskt att man börjar gilla den person man är rädd för? Jag lever som jag skrivit tidigare här, med en man som gör livet svårt för mig, och min egna bedömning är att jag  o r k a r inte vara arg ledsen frustrerad rädd, så jag inbillar mig att jag älskar honom? Jag kommer inte ur relationen, så att intala mig själv att jag älskar honom gör det lättare. Är det Stockholmssyndromet eller har jag helt fattar fel? Jag vet ju var uttrycket kommer i från jag vet gisslandramat  i Norrmalmstorg och allt det där, men jag vet inte om jag kan kalla detta för Stockholmssyndromet?

    men det känns som jag vaknat upp ur en dröm, liksom hur kan jag älska en person som skadat mig tidigare, alltså varit ganska brutalt ”abusive” ??dock inte längre, nu är det bara utbrott, knark, humörsvängningar.. inget fysiskt mot MIG.

    Varför jag vill veta om jag kan kalla det Stockholmssyndromet är för att då kan jag lättare uttrycka mig vid möten med typ socialkontor. Om jag kommer iväg på nåt sådant nån gång,

    Var tvungen att slå upp det:

    Lojalitet hos människor som har tagits som gisslan med deras vaktare.

    Denna företeelse, som också är känd från de tyska koncentrationslägren på 1930- och 40-talen, har fått sitt namn efter gisslandramat vid Norrmalmstorg i Stockholm 1973, då ett antal personer togs som gisslan av bankrånare. I situationer som är totalt nya måste individerna finna nya roller för sitt beteende.

    I en hotsituation inrättar människor sitt förhållningssätt och formar sina attityder och känslor efter en mer eller mindre medveten bedömning av hur de ska agera för att kunna överleva. I de flesta fall bedömer tillfångatagna människor (eller medborgare i en stat som styrs med hjälp av terror) att de klarar sig om de ställer sig lojala med förtryckarna.

    Vet inte om det räknas som stockholmssyndrom eller inte, men låter ju som att det är samma mekanism?

    Jag tror inte du behöver hitta rätt uttryck om du söker hjälp.

    Det räcker nog att säga att du lever i en relation där du är våldsutsatt.

    Även om det fysiska våldet verkar ha upphört, åtminstone just nu. Det finns ju andra problem, utbrott, droger…

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.