Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Märklig tvångstanke/tvångstankar

Märklig tvångstanke/tvångstankar

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Jag har någon konstig tvångstanke(?) om att jag måste svälja hela tiden. Speciellt när jag ligger i sängen på kvällen och ska sova eller på jobbet/ i skolan eller vid andra tillfällen när det är tyst vilket gör att min hals kurrar/låter för att jag sväljer så mycket luft. Försöker stå emot och tänka på annat men det resulterar bara i att jag får panik och panik sväljer. Detta gör även så att jag får halsbränna ibland.

  Har sedan jag var liten haft märkliga saker för mig. Sedan jag började använda dator har jag känt mig tvungen att klicka på caplooks ett visst antal gånger. Jag räknar: ”och en och två och tre osv”.

  När jag var yngre var jag alltid tvungen att kolla bakåt bakom mig flera gånger varje gång jag gick till och från skolan. Gick inte på brunnar och när det var stenplattor undvek jag att gå på strecken mellan plattorna. Kunde gå runt lyckstålpar eller ta på något för att jag tänkte att något hemskt kunde hända annars.

  Jag drar forserat in luft i näsan, som om jag vore snorig även fast jag inte är det och därför tror många att jag är förkyld eller tar droger (detta kanske är ett tics? Jag har alltid haft olika tics sedan jag var liten som att tex blinka med ögonen eller skaka på huvudet)

  Jag kan även tänka på saker jag inte alls borde tänka på i olika situationer, exempelvis under sex. Kan även se bilder framför mig tex att någon jag älskar dör, och ser bilder framför mig hur det skulle se ut.

  Blir galen på mig själv ibland att jag bara inte kan sluta. Just det här med sväljandet och att jag måste harkla mig hela tiden är det största problemet just nu som jag verkligen vill bli av med!! Någon som har liknande eller vet vad man kan göra åt det? Funkar inte att ”tänka på annat”.

  Avatar

  Hej!

  Min dotter har OCD och har fått hjälp via KBT. Det handlar helt enkelt om att ”styra om” sina tankar och handlingar. Ta kontroll över dem. Det finns inga genvägar eller quick fix tyvärr. Man måste helt enkelt tvinga sig själv att sluta och lära om. Det låter kanske enkelt, att man ”bara ska sluta”, men det är inte enkelt och min dotter hade inte klarat det på egen hand. Hon behövde stöd och samtal av en terapeut. Men hon började i juni, och nu är hon symptomfri. Så det går! Sök hjälp.

  Kram!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.