Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Kan man få "en släng" av en diagnos?

Kan man få "en släng" av en diagnos?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Avatar

  Ni som har blivit diagnostiserad med någon form av diagnos: Vad tycker ni om att en del personer (som inte har någon diagnos) säger saker i stil med “jag har en släng av adhd” eller annan diagnos?

  Och kan man ha bara en släng av en diagnos?

  Själv kan jag ibland undra om jag inte har en släng av Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS). Främst i den aspekten att jag kan få kraftiga humörsvängningar, vara ångestfylld, deprimerad och ofta tvivla mig själv enormt. Detta händer dock bara när jag är i närheten av en specifik person, som jag är olyckligt kär i. Där av “en släng”.

  Jag är dock inte särskilt självdestruktiv (om vi inte räknar det faktum att jag aldrig låter mig själv gå vidare, utan fortsätter plåga mig själv). Fast det här kanske bara är helt normala känslor vid olycklig kärlek… 🙂

  Så, vad säger ni? Kan man ha en släng av en diagnos?

  Avatar

  För olika typer av diagnoser finns alltid ett spektrum som alla befinner sig inom, från de som har mycket få symptom till de som har ett flertal symptom som påverkar livet och vardagen markant. Som exempel befinner sig alla inom ett autismspektrum men det är långt ifrån alla som har en diagnos utan det innebär enbart att alla har drag av autism, drag av ADHD osv men för de allra flesta innebär dessa drag av diagnoser inte så påtagliga svårigheter att man blir diagnosticerad.

  Man kan lite slarvigt säga att “jag har en släng av” och en viss diagnos och då mena att man kan känna igen sig i vissa symptom på en diagnos men ska man exempelvis få rätt till en viss behandling eller stöd i vardagen krävs alltid att ett visst antal kriterier är uppfyllda enligt gällande diagnosmanual. (DSM-5 är i dagsläget den senaste).

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.