Hem > Forum > Psykiska diagnoser & tillstånd > Bipolär eller borderline

Bipolär eller borderline

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8
 • Hej jag har verkligen fastnat. Har varit sjukskriven flera år på grund av mitt dåliga mående. Jag har haft många diagnoser genom åren och läkarna (som har varit många) har ändrat de hela tiden. För varje ny läkare har jag fått en ny diagnos. De diagnoser som har återkommit är bipolär och borderline. Har verkligen försökt att förstå mig själv och mina problem men det är som att jag inte kan se mig själv utifrån. Hur jag beter mig osv.

   

  Det enda jag vet är att jag hela tiden nervöst och nästan tvångsmässigt desperat försöker kontrollera mitt beteende och mina tankar så att det inte ska verka udda.

  Känner mig väldigt udda, impulsiv, ångestfylld och styrd av mitt aktuella sinnestillstånd. Finns ingen balans eller kontinuitet i det jag gör. Jag skär mig inte men tror jag är självdestruktiv på andra sätt. Jag undrar om någon har råkat ut för samma sak och kan dela sina insikter i skillnaden på bipolär och borderline?

   

   

   

  Avatar

  Det verkar som dina läkare famlar. Det är stor skillnad mellan att vara bipolär och ha borderline. Fungerar inte några mediciner? Min fråga till dig är om du har trauma i bagaget? Många läkare är fortfarande dåligt insatta och andra hävdar istället att t ex många som drabbas av borderline antagligen är traumatiserade. Borderline kan vara orsakad av trauma och bör därför behandlas med till exempel metoden ”somatic experiencing” som wonsa.se använder. En psykolog jag talat med tror att borderline inte ens kommer att finnas som diagnos i framtiden för att det är trauma som är orsaken till symtomen. En framstående trauma-terapeut i USA är säker på sin sak och han heter Bessel van der Kolk:

  https://www.nicabm.com/trauma-3-ways-undiagnosed-trauma-disrupts-lives/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5472954/

  http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A436848&dswid=mainwindow

  https://www.youtube.com/watch?v=gFIY79R-RRM

  Min psykolog tog upp borderline med mig och efter tankar kring bipolär och adhd osv är jag nästan positiv på att det är borderline. I sista delen av din text- KÄNNER IGEN MIG!! är det samma för dig också att jag har liksom ingen gråzon utan typ med vänner, att om en bästa vän inte svarar på ett sms på ett par timmar så fylls jag av sånt självhat och antar att personen är trött på mig. Har så fruktansvärt svårt med relationer, oavsett om det gäller föräldrar, partner eller vänner. Det suger.

   

  Jag har skadat mig själv, men har även problem med alkohol-missbruk och hetsätning. Vänder mig alltid till självdestruktiva saker och det suger. Går ju liksom till psykolog osv men har ingen diagnos så efter flertal psykologer som liksom inte kommer fram till något har man ju typ vant sig vid att livet suger och att jag aldrig kommer kunna vara stabil. Hoppas dock att min nya psykolog kommer fram till något.

  Kärlek till er ❤️ Låter fruktansvärt.

  Jag funderar på om om det vore bra att testa mediciner för bipoläritet?

  Jag har testat olika som tyvärr inte hjälpt och då har man ju testat uteslutningsmetoden lite. Har även Adhd och denna diagnos ska ju ligga nära borderline. Har även en drös med diagnoser som det ser ut nu så man blir lite förvirrad. :/

  Har även fått GAD, social fobi, PTSD och en högfungerande autism diagnos. Allt bara flyter ihop till en röra. 🙁

  Hur håller man i sär!

  Jag funderar på om om det vore bra att testa mediciner för bipoläritet? Jag har testat olika som tyvärr inte hjälpt och då har man ju testat uteslutningsmetoden lite. Har även Adhd och denna diagnos ska ju ligga nära borderline. Har även en drös med diagnoser som det ser ut nu så man blir lite förvirrad. :/ Har även fått GAD, social fobi, PTSD och en högfungerande autism diagnos. Allt bara flyter ihop till en röra. 🙁 Hur håller man i sär!

  Om man tänker så här:

  ADHD kan du medicinera och lösa de flesta andra problem. Med Attentin. Inget annat, den minst utskrivna adhd medicinen i Sverige :3

  Blir sömn ett problem kan du medicinera bipolär med Seroquel, lär lätta tvångstankar och annat också. Men enbart på kvällen, blir för jobbigt på dagtid, eftersom du blir mindre motiverad.

  det är så jag medicinerar mina oändliga diagnoser effektivt. Har det du nämnt och mer 😛 men alla problem försvann över 2-3 år med effektiv medicin.

  Så alla diagnoser förutom ADHD och bipolär är rätt irrelevanta egentligen.

  Borderline baserat på vem och när som pratar om det är antingen relaterat till schizofreni eller helt enkelt bara en personlighetsstörning, bipolära brukar ha många personlighetsstörningar. Eftersom man känner mer 🙂

  Hej jag har verkligen fastnat. Har varit sjukskriven flera år på grund av mitt dåliga mående. Jag har haft många diagnoser genom åren och läkarna (som har varit många) har ändrat de hela tiden. För varje ny läkare har jag fått en ny diagnos. De diagnoser som har återkommit är bipolär och borderline. Har verkligen försökt att förstå mig själv och mina problem men det är som att jag inte kan se mig själv utifrån. Hur jag beter mig osv. Det enda jag vet är att jag hela tiden nervöst och nästan tvångsmässigt desperat försöker kontrollera mitt beteende och mina tankar så att det inte ska verka udda. Känner mig väldigt udda, impulsiv, ångestfylld och styrd av mitt aktuella sinnestillstånd. Finns ingen balans eller kontinuitet i det jag gör. Jag skär mig inte men tror jag är självdestruktiv på andra sätt. Jag undrar om någon har råkat ut för samma sak och kan dela sina insikter i skillnaden på bipolär och borderline?

  Adhd förklarar mycket av det du skriver, känner man sig udda har man ofta shizo-drag(inge fel med det).

  bipolär ligger nära både schizo och borderline, då borderline är en personlighetsstörning alla kan ha. Men bipolära har ofta mer anlag till att få personlighetsstörningar.

  Om man tänker så här: ADHD kan du medicinera och lösa de flesta andra problem. Med Attentin. Inget annat, den minst utskrivna adhd medicinen i Sverige :3 Blir sömn ett problem kan du medicinera bipolär med Seroquel, lär lätta tvångstankar och annat också. Men enbart på kvällen, blir för jobbigt på dagtid, eftersom du blir mindre motiverad. det är så jag medicinerar mina oändliga diagnoser effektivt. Har det du nämnt och mer 😛 men alla problem försvann över 2-3 år med effektiv medicin. Så alla diagnoser förutom ADHD och bipolär är rätt irrelevanta egentligen. Borderline baserat på vem och när som pratar om det är antingen relaterat till schizofreni eller helt enkelt bara en personlighetsstörning, bipolära brukar ha många personlighetsstörningar. Eftersom man känner mer 🙂

  Ok, nä jag är utredd ordentligt för bipoläritet på en speciell enhet som sysslar med sånt samt provat de vanligaste medicinerna för det och detta resulterade i resultatet att jag inte har någon bipoläritet enl läkarna. Mina dippar beror med stor sannorlikhet på trauman som en läkare sa skulle gå att behandla med terapi. Har ej heller några schizofrena besvär och har aldrig under mina drygt 12 år inom psykiatrin varit föremål för sådana misstankar. Borderline vad jag läst kan vara kopplat till just trauman, mer än vad jag läst/hört att det skulle vara kopplat till en sjukdom vilket schizofreni är. Det jag läst är att forskare tror det ligger ganska nära ADHD, den ”känslomässiga ADHD:n”, alternativt att den kommer tas bort då den eventuellt kunde klassas som sviter efter trauma och en del av tex PTSD.

  Medicinerna jag har är bra som de är.

  Borderline går att bota med DBT terapi då det just är en störning och ingen sjukdom.

  Här tycker jag man beskriver kopplingen till trauman ganska okej:

  (men såklart kan samsjuklighet existera), det står dock att det finns ganska klara samband med medfödd sårbarhet och trauman i borderline.

  https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/symtom-och-besvar/personlighetsstorningar/borderline

  Här kommer dock ny forskning från Karolinska som talar för att det kan höra ihop med neuropsykiatri och ffa ADHD.

  https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/symtom-och-besvar/personlighetsstorningar/borderline

  Men har man redan en fastställd bipoläritet kan det tydligen vara lättare att dra på sig andra ”störningar”. Precis som med autismspektrum tillstånd.

  http://www.ibisgbg.se/bipolar-sjukdom/samsjuklighet/

   

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.