Hem > Forum > Depression > Var detta hjälpen?

Var detta hjälpen?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Avatar

  Jag har varit deprimerad i många år från och till. Försökt dra upp mig, kväva eller lindra.

  Försökt få hjälp i omgångar, men alltid när jag mår som sämst. Utan framgång, förrän nu.

  Fått KBT via internet, tydligen en mycket forskad och bra metod. Men jag är rädd. Känner mig ledsen varje gång jag gör övningarna. Jag tipsas om att prova att le, motionera, visualisera att jag skär citroner med kniv och mycket som jag känner är triggande till ångest.

  Jag ska tvinga fram tankarna, sedan ge en fjantig röst. Tvinga fram tankar, sedan kunna stänga av på beställning

  Känner mig ledsen och osedd. Känns som om jag börjar tystna i tankarna och stänga ute mig mot mig själv så jag inte kan säga något till dem. Känns inte som om jag kan prata med dem heller när jag försökt, jag ska bara läsa text och klara mig. Men de förväntar sig att jag inte ska må bra på lång tid.. förstår inte hur det programmet kan hjälpa mig. Tänker bara på allt jag blev ledsen av och hur sviken jag känner mig.

   

  Vet inte vad jag förväntade mig att de skulle göra. Men… något.

   

   

  Det låter som om KBT inte är rätt behandling för dig. Det är inget fel på metoden, men människor är individer och det går inte att behandla alla på exakt samma sätt. Tyvärr är det inte alltid de som jobbar inom psykiatrin förstår det, och det känns som om KBT alltmer används som någon slags universallösning.

  Finns det möjlighet för dig att få prova något annat? Kanske någon annanstans?

  Avatar
  Trådstartaren

  Det låter som om KBT inte är rätt behandling för dig. Det är inget fel på metoden, men människor är individer och det går inte att behandla alla på exakt samma sätt. Tyvärr är det inte alltid de som jobbar inom psykiatrin förstår det, och det känns som om KBT alltmer används som någon slags universallösning. Finns det möjlighet för dig att få prova något annat? Kanske någon annanstans?

   

  Jag vågar inte sätta mig i ny kö och vänta i 6 månader minst. Eller få en vårdcentral som säger att det inte är någon idé igen. Vad som helst är bättre än att vänta.

  Det ska vara mer planerat för mig men, en del i taget. Känns som det inte funkar att göra så. Bara ta depression, när är det bara depression?

  Speciellt jobbigt för min del när jag inte kan prata med en professionell ordentligt när jag är så extremt känslosam och rädd.

  Bara en chattruta som svarar 1gång/veckan på mina svar i programmet. Bubblat ur mig där men, det är inte meningen att jag ska prata riktigt.

  Men kanske är det meningen. Bara sluta tänka. Men jag börjar tysta mina känslor, kväva dem igen som jag gjorde som liten och istället för stress och oro är jag tyst och ledsen inombords. Som om jag varit så rädd att jag inte ska få hjälp, försökt bubbla ur mig och nu..bara tillbaka igen. lite mer trasig.

  Jag vågar inte sätta mig i ny kö och vänta i 6 månader minst. Eller få en vårdcentral som säger att det inte är någon idé igen. Vad som helst är bättre än att vänta. Det ska vara mer planerat för mig men, en del i taget. Känns som det inte funkar att göra så. Bara ta depression, när är det bara depression? Speciellt jobbigt för min del när jag inte kan prata med en professionell ordentligt när jag är så extremt känslosam och rädd. Bara en chattruta som svarar 1gång/veckan på mina svar i programmet. Bubblat ur mig där men, det är inte meningen att jag ska prata riktigt. Men kanske är det meningen. Bara sluta tänka. Men jag börjar tysta mina känslor, kväva dem igen som jag gjorde som liten och istället för stress och oro är jag tyst och ledsen inombords. Som om jag varit så rädd att jag inte ska få hjälp, försökt bubbla ur mig och nu..bara tillbaka igen. lite mer trasig.

  Jag förstår verkligen att du inte orkar vänta så länge. Helt galet att det är så långa väntetider!

  Jag känner igen mig i att det ofta inte är så enkelt att det “bara” är depression, “bara” ångest et c. Tyvärr vill vården ofta behandla varje sak för sig, men det fungerar inte för mig. Och som jag tolkar ditt inlägg så fungerar det inte för dig heller…? Jag tror att det kan fungera att “bara” behandla depressionen om det inte finns någon yttre omständighet (t.ex. ett trauma) som ligger bakom den, men att man annars måste få hjälp med den bakomliggande orsaken.

   

  Avatar
  Trådstartaren

  Ja, det tar väl för lång tid att mixa en behandling. Jag har haft samtal och ska få någon slags traumabehandling efter detta. Får väl försöka tänka att det inte är över när programmet är över.

  Det känns som programmet är till för de som inte har så mycket orsaker till sin depression mer än att deras mål i livet inte uppnås och deppar för det. Visst, jag är deppig för det, men så mycket mer och känslor än “bara” det.

  Sedan vet jag inte den magiska formeln vad jag behöver. Men jag får ha tålamod nu när jag iaf har något. Men det är läskigt att lämna sånt i någon annans händer lite som känns oseriöst?

  Inte själva psykologen, men programmet.

  Ja, det tar väl för lång tid att mixa en behandling. Jag har haft samtal och ska få någon slags traumabehandling efter detta. Får väl försöka tänka att det inte är över när programmet är över. Det känns som programmet är till för de som inte har så mycket orsaker till sin depression mer än att deras mål i livet inte uppnås och deppar för det. Visst, jag är deppig för det, men så mycket mer och känslor än ”bara” det. Sedan vet jag inte den magiska formeln vad jag behöver. Men jag får ha tålamod nu när jag iaf har något. Men det är läskigt att lämna sånt i någon annans händer lite som känns oseriöst? Inte själva psykologen, men programmet.

  Vad bra att du ska få traumabehandling också! Förhoppningsvis kommer den att kännas bättre, och mer rätt, för dig än den internetbaserade KBT:n. Det kan säkert vara så som du känner, att just det programmet riktar sig till personer som inte har specifika omständigheter som orsak till depressionen.

  Om du inte tycker att programmet ger något, finns det möjlighet att hoppa av det och gå direkt på traumabehandlingen?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.