Hem > Forum > Ångest > Är anhörig-Känner vanmakt…

Är anhörig-Känner vanmakt…

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Min man har de senaste veckorna drabbats av panikångest, hemska attacker…Började medicinera med SNRI-preparat för 4 dgr sedan. Nu mår han 10 ggr sämre, har ångest hela tiden (i stort sett) och attackerna är kraftigare och längre…

  Nedåtgående spiral…Han har återbesök om 12 dagar, VANMAKT är min känsla. Han vill inte vara ensam och inte ha mej nära, förutom vid attackerna. VAD ska jag göra?

  Trådstartaren

  Behöver råd.

  <3 Det viktigaste med att vara anhörig under denna situation är inte så mycket vad man gör eller säger, utan att bara finnas där. Låt den som är drabbad av panikattackerna få släppa ut sin förtvivlan och ångest. Det kan vara bra att påminna om att det inte alltid kommer vara såhär. En annan viktig del i att vara anhörig är att ha tålamod. Panikångest kommer inte ”ur tomma intet” utan är oftast en reaktion på många års negativ livsföring.

  Trådstartaren

  Tack för svar. Ja, min man har varit ”låg” av och till i flera år utan att söka hjälp. Vill finnas, få honom att känna att jag inte lackar ur…
  Tärande, livet består ju av jobb och fler anhöriga som är gamla och sjuka och/eller har andra bekymmer. Måste orka…

  Trådstartaren

  HUR ska jag orka…älskar min man, och eftersom han inte kan vara själv mer än korta stunder, behöver jag sjukskrivas…Har jag rätt till det?
  Som jag känner kanske det vore bättre m inläggning under veckorna med medicinupptrappning….Eller?

  Rädd för psykosgenombrott….

  Det finns något som heter närståendepenning, kolla upp noggrant med Försäkringskassan vilka regler som gäller för just dig.

  Vad är närståendepenning?
  Närståendepenning kan betalas ut till den som vårdar en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv.

  Som läkare kan du ibland ställas inför att oroliga anhöriga begär att bli sjukskrivna till följd av sin oro för en svårt sjuk patient. Den anhörige kan inte bli sjukskriven för detta, men kan i stället få närståendepenning om hen avstår från arbete för att vårda den närstående.

  Både den som ska ansöka om närståendepenning och den sjuke måste vara försäkrade i Sverige och vården ska ges i Sverige eller i annat EU-land.

  Vad menas med vård?
  Det finns inte något krav på att vården som den närstående ger ska vara traditionell sjukvård. Det räcker med att finnas till hands som medmänniska. Vården kan ske på vårdinrättning, hemma eller på annan plats.

  https://www.forsakringskassan.se/sjukvard/sjukdom/utlatande-for-narstaendepenning

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.