Hem > Forum > Ångest > Anorexi – kan någon förstå?

Anorexi – kan någon förstå?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Avatar

  Hej!

   

  Jag har en vän som varje gång hon äter eller dricker   får dåligt samvete.

   

  Hon berättar att hon får ångest och inte ens kan dricka ett glas vatten för då mår hon riktigt dåligt. Efter att hon ätit kan hon inte släppa tanken på att faktiskt ätit något, hon säger att hon inte kan sluta med att inte tänka på mat eller dricka. Hennes mamma tvingar henne att äta. Hon kollar sig i spegeln var 30e minut och tittar om hon blivit tjock. Hon fantiserar om att inte vilja leva. Hon lever med svår ångest och tänker hela tiden på sin kropp. Hon tycker att hon är fel och att hon inte borde leva. Hon tycker att ingen förstår henne. Hon vill inte berätta för sina vänner då hon skäms för att hon är fel, tänker fel och inte borde ha vänner för att hon är så fel i livet. Självhat och självsvält. Hon vill inte ha ett bra liv. Hon vill lida och tyna bort långsamt och försvinna. Inte leva. Jag kan inte nå henne. Hon behöver hjälp. Hur ska jag hjälpa henne? Hon är min bästa vän….

  Avatar

  Fina du! Jättefint att du försöker och vill hjälpa din kompis. Ätstörningar är en sjukdom som trivs, växer i ensamhet. Ta inte illa upp för att du inte kan nå henne just nu, fortsätt bara att vara där, även om det är tufft. Kanske är hon just nu inte mottaglig för hjälp, men du själv skulle kunna gå in på riksföreningen för ätstörning, Frisk och Fri. Där finns jättebra information, både för dig och för din kompis. Stå på dig, kämpa på, kom ihåg dig själv och tack för att det finns människor som du!🤗💪

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej!

   

  Tack själv. Det är svårt att nå fram till någon när man inte förstår varandra helt. Anorexi ska vara ett av de värsta sjukdomarna man kan drabbas av. Ett enormt stort lidande för personen och för alla runtomkring. Självhat/självsvält och nitisk självutplåning.

  Man kanske får börja där….bryta ensamheten. Mer klart än så kan jag inte se det just nu.

   

  Avatar

  Så fruktansvärt <3 Hur länge har din kompis varit sjuk? Jag tänker att du kan fråga din kompis på vilket sätt du kan hjälpa henne? Kanske kompisen mest bara vill att du ska bete dig som vanligt och bli en oas för henne? Sånt där kan ju vara så individuellt?

  Min lillasyster har haft anorexia och har beskrivit det som att den hon såg i spegeln inte alls var hur hon såg ut i verkligheten. Det är alltså en helt skruvad uppfattning man får om sig själv och det är en del i själva sjukdomen att hjärnan lurar en på det sättet.

  Tror på att din kompis behöver gå på samtal på ett anorexi-center? Det är jätteallvarligt att ha anorexia och det behövs hjälp. Akut hjälp tror jag.

  Min syster blev frisk efter några månader så det gick fort för henne. Och har sagt att det handlade om att bestämma sig för att äta och att hon blev hjälpt av att se oss andra äta och upptäcka att det inte var något farligt. Det som inte hjälpte var tvång och skäll från omgivningen.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.