Hem > Forum > Ångest > Ångest kring att hävda rättigheter i samhället

Ångest kring att hävda rättigheter i samhället

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Avatar

  Jag har väldiga problem med att hävda min rätt i samhället. Jag köpte en jacka i oktober som är defekt, dragkedjan fastnar stup i kvarten, och när den gör det sliter den upp tyget. Enda sedan jag upptäckte felet har jag tänkt reklamera den, men jag får sån fruktansvärd ångest av att tänka på att de kanske inte kommer tro på mig eller till och med håna mig.

  Utöver detta har jag i dagarna blivit argare och argare på mig själv över att jag inte ens vågar gå till affären.

  Så den ursprungliga ångesten får alltså nu även samsas med ren ilska. Så jag har svårt att andas, domningskänslor i benen, känns som att jag ska svimma, utöver detta overklighetskänslor och paranoia.

  Har nån något tips på hur jag kan tänka för att våga reklamera jackan?
  Jag träffar psykolog på tisdag men jag har ju panikångest och annat redan idag som är outhärdlig, så det är lite lång tid.

  Avatar

  Hej Purple.

  Det är alltid en utmaning att komma med bra råd och jag ska vara ärlig med att råden utgår från hur jag skulle göra i din sits. Däremot vet jag ju inte hur du fungerar så förlåt mig om inte mina kommentarer passar till 100%.

  Har också motstånd till att stå på mig för mina rättigheter men jag har blivit bättre på det genom åren genom att just träna på att göra det som är svårt. Idag har jag åsikter som jag berättar och även om mottagaren inte visar förståelse eller gör mig till åtlöje kan jag stå lugnt och titta på personen i fråga utan att reagera för jag är bara så nöjd med att stå för vad jag tycker och att jag har uttryckt vad jag tycker är viktigt!

  Förbered dina argument. Ta först reda på om du har laglig rätt att återfå din vara efter att ha väntat med att reklamera i snart fyra månader. Det är alltid bättre att reklamera direkt när felet uppstått så nu får du vara beredd på att ett motargument i stil med att du själv kan ha nött jackan efter så lång tid. Om jag hade upptäckt ett fel på en vara efter fyra månader så hade jag nog ändå gått till säljstället för att resonera med en säljare. Om jag bara talar lugnt och erkänner att det har gått lång tid kan jag ändå vara ödmjuk genom att tillrättalägga mitt kroppsspråk en aning och vädja till säljarens plikt att köparen alltid har rätt och fråga hen om det är rimligt att en vara ska ha denna typ av defekt så snart efter köpet. En jacka är sällan billig och det är rimligt att utgå från att den ska räcka åtminstone några år.

  Jag har liksom dig starka känslor och märkt att om jag erkänner att jag är väldigt upprörd över en defekt men att det inte är riktat mot personen jag talar med står de flesta ut med att jag har starka känslor! Det är ingen fara att visa känslor och de flesta jag pratat om detta med håller med!

  Vad gäller din starka ångest så är det dagliga övningar i att träna sig att reglera den som gäller, genom att träna, promenera och/eller träna meditativ yoga som mindfulness, medicinsk yoga eller yin yoga. Yogan har lärt mig att lugna mig själv men det gäller att vara noga med att börja andas på ett lugnande sätt redan när de första symtomen kommer så du slipper timlånga ångestattacker. Har du prövat appen Insight Timer? Där finns hundratals lugnande övningar.

  Har det gått för långt med panikattackerna för min del försöker jag tänka att de alltid går över även om de räcker i timmar och så försöker jag vara extra snäll mot mig efteråt genom att ta det extra lugn och duscha varmt, ta en kopp varm dryck eller bara försöka hålla mig lugn. Öka inte din ångest genom att ge dig in i engagerande diskussioner, se våldsamma scener på tv/dator etc.

  Lycka till och skriv gärna hur det gick med jackan.

  Avatar
  Trådstartaren

  Jag tänker som dig också att de kanske säger att det är jag som orsakat skadan, och är riktigt arg på mig själv att jag inte gått dit tidigare

  Avatar
  Trådstartaren

  argumentet blir väll att jag tänkt att jag skulle kunna leva med problemen i början, men att nu när kedjat till och med skurit upp tyget så får det vara nog

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej Purple. Det är alltid en utmaning att komma med bra råd och jag ska vara ärlig med att råden utgår från hur jag skulle göra i din sits. Däremot vet jag ju inte hur du fungerar så förlåt mig om inte mina kommentarer passar till 100%. Har också motstånd till att stå på mig för mina rättigheter men jag har blivit bättre på det genom åren genom att just träna på att göra det som är svårt. Idag har jag åsikter som jag berättar och även om mottagaren inte visar förståelse eller gör mig till åtlöje kan jag stå lugnt och titta på personen i fråga utan att reagera för jag är bara så nöjd med att stå för vad jag tycker och att jag har uttryckt vad jag tycker är viktigt! Förbered dina argument. Ta först reda på om du har laglig rätt att återfå din vara efter att ha väntat med att reklamera i snart fyra månader. Det är alltid bättre att reklamera direkt när felet uppstått så nu får du vara beredd på att ett motargument i stil med att du själv kan ha nött jackan efter så lång tid. Om jag hade upptäckt ett fel på en vara efter fyra månader så hade jag nog ändå gått till säljstället för att resonera med en säljare. Om jag bara talar lugnt och erkänner att det har gått lång tid kan jag ändå vara ödmjuk genom att tillrättalägga mitt kroppsspråk en aning och vädja till säljarens plikt att köparen alltid har rätt och fråga hen om det är rimligt att en vara ska ha denna typ av defekt så snart efter köpet. En jacka är sällan billig och det är rimligt att utgå från att den ska räcka åtminstone några år. Jag har liksom dig starka känslor och märkt att om jag erkänner att jag är väldigt upprörd över en defekt men att det inte är riktat mot personen jag talar med står de flesta ut med att jag har starka känslor! Det är ingen fara att visa känslor och de flesta jag pratat om detta med håller med! Vad gäller din starka ångest så är det dagliga övningar i att träna sig att reglera den som gäller, genom att träna, promenera och/eller träna meditativ yoga som mindfulness, medicinsk yoga eller yin yoga. Yogan har lärt mig att lugna mig själv men det gäller att vara noga med att börja andas på ett lugnande sätt redan när de första symtomen kommer så du slipper timlånga ångestattacker. Har du prövat appen Insight Timer? Där finns hundratals lugnande övningar. Har det gått för långt med panikattackerna för min del försöker jag tänka att de alltid går över även om de räcker i timmar och så försöker jag vara extra snäll mot mig efteråt genom att ta det extra lugn och duscha varmt, ta en kopp varm dryck eller bara försöka hålla mig lugn. Öka inte din ångest genom att ge dig in i engagerande diskussioner, se våldsamma scener på tv/dator etc. Lycka till och skriv gärna hur det gick med jackan.

  För några veckor sedan gick jag med jackan till butiken och jag fick bytt den utan problem. Och den nya har varit av en helt annan kvalité (bättre).

  Avatar

  För några veckor sedan gick jag med jackan till butiken och jag fick bytt den utan problem. Och den nya har varit av en helt annan kvalité (bättre).

  Bra gjort!

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.