Självmordstankar

Självmordstankar är ett symptom på att man haft det tufft länge, och att man inte ser en annan utväg. När man mår så dåligt är det inte ovanligt att man ser det mesta i svart och känner att man inte har så många alternativ. Det är dock en del av sjukdomsmönstret, ett symptom, och sällan sant. Det går att få hjälp.

Har du starka självmordstankar och/eller självmordsplaner befinner du dig i en allvarlig situation och du behöver hjälp. Det är inte ovanligt att ha självmordstankar när man mår dåligt. Det är normalt att fundera över livet på olika sätt. Det behöver inte vara farligt, men när självmordstankarna övergår till självmordsplaner kan det bli det, och då behöver man hjälp. Vilken hjälp man behöver är individuellt, men mår man så dåligt att man inte vill leva behöver man berätta för någon och ta emot hjälp. Det är viktigt att inte vara ensam i det. Det behöver inte vara farligt att ha självmordstankar, men det kan vara farligt att inte prata om det.

Ring eller chatta med Minds Självmordslinje eller någon annan stödlinje du känner förtroende för. Det kan vara värdefullt att anonymt få berätta vad man bär på. Är självmordstankarna starka och du har tydliga självmordsplaner, ring 112 och berätta hur du mår, eller ta dig till psykakuten. Det är viktigt att du tar emot hjälp. Det du känner just nu kommer att förändras.

Har du självmordstankar men inte tydliga självmordsplaner och känner att du inte vill åka till psykakuten direkt, försök äta och sova om det går, och sök hjälp hos din husläkare så fort som möjligt. Det är viktigt att du berättar. Och det finns hjälp att få.

Hur mår du just nu?

Här hittar du förslag på vad du kan hitta på forumet efter hur det kan kännas en helt vanlig tisdag.