Hem > Forum > Arbete & Skola > Tvångstankar.

Tvångstankar.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Hej på er. Jag undrar ifall det är någon av er här som har problem med tvångstankar? Och vad era isåfall vanligaste ”tvång” är.
  Jag tänker att det kan vara skönt att dela med sig, för jag vet att jag är långt ifrån ensam.
  Kram 💘

  Vilken typ av tvångstankar har du? Hur vet jag om det är just tvångstankar? Liksom, hur uttrycker de sig? Tack på förhand.

  Avatar

  Jag har haft tvångstankar från och till sedan barndom. De yttrar sig i form av påträngande och obehagliga tankar. Eller snarare känslor eftersom det inte är någonting man styr över. Det handlar ofta om en känsla av någonting som ska hända. Det kan gälla helt orimliga saker som jag intellektuellt sett förstår inte kan hända. Ibland dyker det som en följd upp en tanke på vad jag ska göra för att slippa att det där som jag tänker ska hända, händer. Det kan handla om att kontrollera någonting en extra gång eller utföra någon form av ritual, typ att knacka på ett föremål ett visst antal gånger. Handlingen behöver inte överensstämma med innehållet i den obehagliga känslan. Utan det kan handla om att om jag gör någonting fyra gånger, så kommer tex inte min mamma att dö. Eller så kommer jag om jag knackar att slippa ha kvar den obehagliga känslan resten av livet. Alltså helt ologiska samband, mer en form av magiskt tänkande. Jag förstår intellektuellt att det inte finns något samband, men kan känna mig dragen att utföra impulsen ändå ”för säkerhets skull”.

  Gränsen mellan tvångstankar och en mer generaliserad form av ångest kan nog vara ganska luddig. Tvång kan också yttra sig olika för olika personer. Dels kan innehållet i tvångstankarna handla om i princip vad som helst eller så kan symtombilden dominera av antingen tvångstankar eller tvångshandlingar eller båda lika mycket. Vissa söker hjälp för att tvångshandlingarna tar så mycket tid att det blir ett problem i vardagen. Jag sökte hjälp för att tvångstankarna i sig var så obehagliga. Jag hade inte jätteuttalade tvångshandlingar men upplevde att tvångstankarna lade sordin på mig och mitt välmående.

  Tack för att du förklarar så bra!

  Hej!
  Jag har haft tvångstankar sedan jag var liten. De är definitivt hanterbara, men kan bli väldigt omständiga ibland. Har jag öppningen på jobbet måste jag kolla så att jag tog med mig nyckeln typ femton gånger minst. Tanken att stå där vid portarna utan nyckeln går liksom bara inte. Måste även kolla väckarklockan på mobilen flertalet gånger (ställer typ tre larm utifall att jag inte skulle vakna av första) och måste verkligen STIRRA in i skärmen för att se att de är igång. Som sagt, de går att leva med men blir omständigt ibland. Jag tackar alla gudar att vi inte hanterar kontanter på jobbet längre, det tog ett jävla tag att trippelräkna sedlarna och mynten.

  Du är inte ensam. <3

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.