Hem > Forum > Arbete & Skola > Kollegor kommenterar min sjukskrivning

Kollegor kommenterar min sjukskrivning

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Avatar

  Hej alla kämpar!

  Jag har varit sjukskriven på heltid sedan oktober och har nu börjat jobba 25%.

  Blir väldigt trött av all information på en arbetsdag men känner ändå att det går bra när jag kan åka hem och sova resten av dagen.

  Det som känns värst är att mina kollegor uttalar sig om min sjukskrivning utan att de vet någonting. De säger till mig att jag tog på mig för mycket och att jag behöver lära mig sätta gränser, ”inte springa på alla bollar” osv. Jag förstår att de menar detta som omtanke men det ger mig ett starkt ångestpåslag.

  Saken är att jag är sjukskriven för depression. Ja, det var mycket stress på jobbet men även andra saker som hände samtidigt. Jobbar jättemycket med att inte skuldbelägga mig själv för allt utan istället bara acceptera att jag blev sjuk. Mina kollegor får mig att åter skuldbelägga mig själv genom att de tar upp sånt som jag ”gjorde fel”. Jag blir påmind om mitt dåliga omdöme, min benägenhet att misslyckas.

  Gick hem med riktigt stark ångest idag. Ville bara försvinna. Skäms också över att inte kunna försvara mig mot alla påståenden från kollegorna. Vill inte skylta med min depressionsdiagnos för hela kontoret men känner att jag vill säga ifrån.

  Har ni några tips på hur jag ska tackla mina kollegors kommentarer?

   

  Avatar

  Hmm jag skulle börja med att ta ett snack med min chef….

  Samtidigt skulle jag nog berätta för mina kollegor att jag tackar för omtanken men helst vill vara utan de här kommentarerna eftersom jag får det så jobbigt att komma till jobbet… jag skulle inte förklara närmare än så ..

  Kanske skulle jag oxå försöka få tala med en kurator via arbetsplatsen eller vårdcentralen för att bolla ideer om hur jag ska hantera situationen….

  Men som sagt det är inte lätt

   

  Avatar
  Trådstartaren

  Tack för bra råd! Jag ska höra med min terapeut om hon har något tips på hur man kan göra.

  Jag önskar att jag inte tog åt mig av deras kommentarer men känner mig helt hudlös…

   

  Avatar

  Tror jag kan förstå hur du menar…har själv varit i liknande situation. Bra råd, tips i svaret innan. Chefen alltid yttersta ansvaret. Svårt tala med den, så be om tid för samtal på företagshälsovården? Det kan vara ett arbetsmiljörelaterad sjukskrivning du har.

  Kollegor är svåra att ändra på, de menar generellt väl. Att stärka sig själv är nog det svåra men klokaste/ mest nödvändiga. För mig var det viktigt och avgörande att ha rutiner, äta, vila, promenader och det var liksom upp ur sängen och ut, vilket var en prövning i sig. Lusten fanns inte där, bara rutinen om att veta vad som blir bra till slut.

  Gällande arbetsplatsen igen då, arbetsmiljön är ju viktig. Att kommentera vad Du kunde gjort bättre, ja det vet du kanske själv. Här kan vi ju tänka oss att peppa oss med vad vi kan göra mer av som är gynnsamt, glädjerikt eller ger Dig energi och lust att gå till/ vara jobbet. Känner igen mig i just ” hudlös”; självkänslan är inte helt stark.

  Är själv igång heltid igen, känner mig dock låg mellan varven och är just då väldigt sensitiv för vad andra säger eller verka tycka. Du duger som du är, tala med personer du vet tycker om dig och respekterar dig. Be dem om positiva ord& handling. Sällskap i samtal eller i tystnad, närvaro.

  Varm tanke!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.