Hem > Forum > Arbete & Skola > Skäms över att vara sjukskrivning

Skäms över att vara sjukskrivning

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Jag är sjukskriven sedan 1 år tillbaka. Skäms över det. Känns som att andra ser på mig som en parasit.

  Hej!
  Är det någon annan som faktiskt sagt till dig att du är en parasit? När du säger ”det känns som att andra tycker” snarare än att de faktiskt sagt något hör jag att det är du själv som känner dig som en parasit. Ligger det någon sanning i det eller är jag helt ute och cyklar?

  Avatar

  Vet exakt hur det känns! Är också sjukskriven, kände mest skam i början sen går det lite upp och ner. Har fått bra verktyg från kbt men ibland så tar dom tunga tankarna över. Det är vanligt att känna så, försöker tänka vad jag skulle tänka om en annan person i samma situation och det är betydligt snällare tankar om den än mig själv.

  Är ju inte sjukskriven för att det är så kul utan vill till varje pris komma tillbaka. Det är också därför jag pressat mig själv med följd att kroppen och hjärnan slår bakut. Behöver ha tålamod och lyssna till kroppen men det är svårt.

  Purple Kadilo: har du fått samtalsstöd?

  Kram

   

  Hej, varför skäms du? Är det någon som har kommenterat eller gjort något, eller är det en allmän känsla du har fått?

  Jag kan tyvärr inte relatera helt eftersom jag inte varit sjukskriven själv, men jag kan känna mig lite skamsen när jag måste ringa och sjukanmäla mig, även om detta bara är för en dag. Detta eftersom jag vill vara en lojal medarbetare som presterar väl och dyker upp plikttroget. Kanske känner du något liknande. Det jag försöker tänka då är att jag är hemma och sjuk av en anledning. Om jag går till jobbet när jag är sjuk kan jag 1. smitta andra, 2. ändå inte göra ett bra jobb och 3. börja må ännu sämre, vilket gör att jag blir borta längre.

  Jag tror att de flesta förstår att en person som är sjukskriven inte gör det för att lata sig eller utnyttja sin arbetsgivare som någon slags ”parasit”. Det kan tvärtom vara så att man jobbat så hårt att man helt enkelt gått in i väggen, eller överskridit sin fysiska förmåga trots sjukdom.

  Jag tror också att de flesta förstår att de är sjukskrivna vill tillbaka till arbetslivet.

  Om det finns någon som tror något annat är det ju faktiskt inte ditt fel, eller, rent ut sagt, ditt problem. Du vet ju varför du är sjukskriven, varför du behöver vara sjukskriven, varför det är viktigt för att du ska kunna fortsätta jobba bra i framtiden, och att du vill tillbaka så fort du är frisk.

  Jag tycker faktiskt att du ska skita i vad de andra säger eller tycker, och fokusera på att bli frisk, och göra detta i små steg, små segrar. Jag förstår såklart att det är lättare sagt än gjort. Ångest och övertänkande kan äta en levande. Men det finns hjälp att få för det, och att välja att fokusera på just tillfrisknandet, vad du kan göra just nu, vad du vill uppnå längre fram – det kanske kan ta några minuter från den tid som kanske just nu går åt till den här jobbiga skam-känslan du har.

  Alltså: Jag tycker inte att du ska skämmas. Oavsett om någon har sagt något eller inte. Fokusera på att tillfriskna! Jag hejar på dig!

  Man blir inte sjukskriven utan anledning. Försök att se det som en möjlighet till att vårda dig själv så att du kan komma tillbaka. Om du orkar så försök att ha lite kontakt med arbetsplatsen och att du kan få vara med på olika träffar/möten. Detta kan du prata med din chef om. Har du fått någon rehabplan?hur känner du för den?

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.