Hem > Forum > Arbete & Skola > Sjukskriver mig ofta på grund av tristess.

Sjukskriver mig ofta på grund av tristess.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Hej,

   

  Det händer tyvärr ofta att jag sjukskriver mig från jobbet för n

  Trådstartaren

  någon liten småsak på grund av tristess.

  Jag jobbar som lokalvårdare på Samhall.

  Vilket jag absolut inte har för avsikt att göra hela livet.

  Anledningen till att jag inte söker något annat är att jag inte vågar då jag har skulder hos kronofogden och därav utmätning på lönen.

  När jag skriver det här har jag sjukskrivit mig igen.

  En verkligt vettig fråga är:

  Har det hjälpt mot tristessen såhär långt?

  Det gör kanske det de första dagarna, men inte i längden. Och följderna blir inte roliga.

  Jag förlorar pengar och chefen vill prata med mig. Gillar inte att behöva prata med chefen i onödan.

  Funderar istället på att börja gå i terapi på vårdcentralen igen.

  Sedan skadar sjukskrivningarna mitt självförtroende, då jag känner mig duktigare när jag går till jobbet, och så att säga gör det jag borde. Men jag försöker alltid att inte må dåligt, utan istället ha förståelse för mig själv om varför jag sjukskriver mig. Och jag förstår ju varför, men konsekvenserna blir inte särskilt roliga.

  Jag mår nog dålig av sjukskrivningarna, för att jag går emot en värdering jag har att vilja vara ordentlig, och det är nog illa att gå emot sina egna normer och värderingar. Går väl emot samvetet. Men första dagarna jag sjukskriver mig får jag inte dåligt samvete. Det verkar komma sen.

  Kanske skulle det vara roligare att gå till jobbet om jag fick beröm av kunden vi städar åt, men det får vi aldrig. Men om de inte är nöjda får vi minsann veta det, vilket gör mig väldigt irriterad. Varför kan man aldrig få mer positiv feedback?

  Jag lider också av dålig självbild och dålig självkänsla. Fast jag känner mig inte direkt värdelös, men jag känner mig ofta sämre än andra, vilket ju inte är sant.

  Det kanske är på grund av vacklande självkänslan jag vill ha bekräftelse från kunden.

  Men jag försöker bekräfta mig själv istället, genom att skriva ”Jag är bra bok”  en åtgärd jag har fått från Mia Törnbloms självhjälpsbok ”Självkänsla nu.”

  Men det är väl så att jag gärna vill veta om vårt arbete betyder något för kunden, och att vår städning gör skillnad.

  Men jag får väl försöka känna att det jag gör betyder något och gör skillnad iallafall. Man måste kunna göra något för andra, utan att vara beroende av beröm.

   

  Men funderar jag över vad jag skulle vilja göra istället för att städa? Naturligtvis gör jag det, men som jag skrev saknar jag mod att flytta på mig med skulder till Kronofogden.

  Fast ibland tänker jag att det kanske vore precis vad jag behöver. Göra något helt annat. Att Samhall hjälpte mig till ett annat jobb. Men sedan har man ju hört det tråkiga att arbetsgivare ogärna anställer en om man har skulder hos Kronofogden, och det på grund av att det är arbetsgivaren som måste sköta utmätningen av lönen dit.

  Och sedan blir jag faktiskt rädd att jag ska börja sjukskriva mig för ofta hos den nya arbetsgivaren också. Så jag skadar ju tilliten till mig själv också när jag sjukskriver mig för ofta.

  Men hur ska jag sluta med det? För jag uppfattar ju det som om det hjälper mot tristessen i några dar, men sedan blir det destruktivt.

  Och märker man att en sak man gör hjälper, om än aldrig så lite, så tenderar man o fortsätta med den. Har läst någonstans att det är så vi människor fungerar.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Hej, Kan du zooma ut lite under arbetstid och t ex lyssna på en ljudbok eller en spännande dokumentär? Tänker att det kanske kan hjälpa lite mot tristessen? När jag haft okvalificerade arbeten och känt att det är nästan omöjligt att motivera sig att gå dit vissa dagar har jag behövt ”locka mig själv” med sådant som distraktion under passet, godis i fickorna, och även fokuserat mer på de intressantaste kollegorna som det brukar vara kul att diskutera med. Då har jag kunnat härda ut lättare. Finns det möjlighet att göra nåt sånt, eller är det inte arbetsplatsen som är boven till tristessen?

  Kunder och chefer är definitivt egna dimensioner. Usch. Känner verkligen igen det där med utebliven feedback, sura miner och det helt absurt otacksamma i mellan åt.

  Förstår att det kan vara olustigt också att byta arbetsplats och behöva outa sin privata ekonomi på det där sättet.

  Trådstartaren

  Tack för ditt tips mot tristessen.

  Jodå, jag brukar lyssna på ljudbok under arbetsdagen. T.ex på lunchrasten. Och ibland t.o.m medans jag städar när arbetet tillåter. Och ibland på lunchrasten tittar jag på någon Stand – Up video på Youtube.

   

  Jag ser mig inte som okvalificerad för mitt jobb, då Samhall lät mig gå på många olika interna städkurser innan jag började städa. Det underlättar att känna att man ” behärskar ” det man ska göra och utbildning ger högre status. Man känner starkare tillit till sig själv och starkare tillit från andra. ( Menar absolut inte att skryta med utbildningen )

  Nu har jag börjat tänka att få hjälp av Samhall med att hitta något annat jobb nog är precis vad jag behöver. Men jag är ändå rädd, för utanför Samhall kan man bli uppsagd på grund av arbetsbrist, det kan man inte på Samhall. Och det lockar inte att bli arbetslös med skulder ”upp till armhållorna ” Så det är därför jag är kvar i ” tryggheten ” istället för att söka omväxling.

  Inte säkert jag blir arbetslös, men risken finns ju. Men en budget- och skuldrådgivare jag gick till för några år sedan, sa att blir jag arbetslös och söker om skuldsanering skulle jag få det.

  Hur som helst har jag insett att jag inte kan hålla på som jag gör, då det är väldigt destruktivt på många sätt.

  Tack och lov har mitt skuldberg börjat minska.

  Jag har inte skuldsanering nu. Jag tänkte göra det i början när jag hamnat hos KF, men avfärdade ide’n då det stod i blanketten jag fick hem, att jag skulle ange vad mitt pensionsbelopp ligger på.

  Ibland antar jag bara saker istället för att ta reda på hur det ligger till, så jag blev rädd och antog att KF ville ta min tjänstepension till skulderna.

   

  Men nu vet jag att de vill ta pengar till skulderna man sparat ihop till själv till pensionen, men jag har inte några sådana pengar. Jag har bara inkomsten från mitt arbete som enda tillgång.

   

   

   

   

   

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.