Hem > Forum > Arbete & Skola > Orka med vardagen

Orka med vardagen

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Har på senare tid börjat förstå att leva själv utan en partner är ganska påfrestande. Märkligt att jag inte noterat det tidigare. Kanske att jag jämför med hur mina syskon har det i sina liv och då blir påmind om att man kan komma hem efter en arbetsdag och liksom få maten serverad. Har ni hört något så sjukt? Man kan också få skjuts till typ jobbet de dagarna man inte orkar åka kollektivt. Partnern kan också källsortera, slänga sopor och säkerligen också tvätta lika ofta som en själv. Presenter till folk man känner kan den också köpa då och då. Det är alltså ungefär halva ansträngningen som man slipper.

  Hyran delar man också på. Bara känt det senaste veckorna hur jag inte alls orkar bädda rent, fast jag vet att man mår bättre av det. Inte orkar laga mat fast jag vet att det är ekonomiskt billigare än köpa hämtad mat. Dammsuga känns skrattretande jobbigt. Herregud känner mig som en husa efter all denna ocean av tid – ungefär 20 år sedan jag flyttade hemifrån. Jag har aldrig bott sambo, bara en hel del med andra personer till och från, men jag tror inte det är samma sak.

  Ibland på restauranger där jag varit ofta har de kommenterat i perioder att jag verkar ha mycket på jobbet. Det är som att de ser att ju mer upptagen jag blivit desto oftare köper jag med mig mat hem. Lever ofta på marginalerna när det kommer till hushållssysslorna. Jag orkar inte. På mitt nya jobb har ett annat ställe frågat om jag kan hoppa in där också. Blev så stressad av den förfrågan. Ännu ett ställe att lära upp mig på. Jag svarade i någon slags panik att jag är upptagen ett par veckor framöver men kan jobba efter det. Försöker köpa mig själv tid. Och någon form av superåterhämtning.

  Det är som att mitt liv ständigt blir lite mer avancerat. Ett steg uppåt. Som kräver mer av mig. Då orkar man inte stå och diska någon liten kopp eller moppa några golv. Allt jag önskar är väl en hjälpande hand. Jag tycker faktiskt att jag förtjänar det.

  Varför ska du ha masa olika jobb?

  Stopp här nu, du måste komma ihåg att återhämta dig.

  Dina vardagssysslor gör en sak planerad varje dag som du känner det här känns rimligt att orka med.

   

  Trådstartaren

  <3 Tack för dina ord och att du läste mitt inlägg! Jag har bara ett jobb =) Men studier också på heltid. Det är en balansgång, definitivt. Återhämtning är a och o – håller med dig där! Tror jag gör såhär eftersom jag vet att det på längre sikt är gynnsamt. Men visst är det att balansera på slak lina. Upplever att jag inte riktigt har några val – det är lite komplicerat.

  Jag känner igen att det är lätt att tappa matlagningen när man är ensam; absolut att man kan tjäna en del på att laga maten själv, men det är inte lika lätt att hitta motivationen att sätta igång. Och ”storkok på helgen” resulterar ju bara i att man äter samma mat hela tiden…

  Jag håller med om strategin att bestämma sig för en sak i taget/en sak per dag. Du kanske kan skriva en lista? Jag brukar börja med de saker som går snabbast att genomföra eller som känns lättast att sätta igång med – det är sjukt skönt att stryka saker från listan! Om uppgifterna känns för stora behöver man oftast sänka nivån till något du kan klara av på 1-2 minuter (inte ”städa badrummet”, utan kanske minska ner det till ”torka av kranarna”, eller vad som nu känns genomförbart.) Om det är mycket rörigt kanske du behöver en lista per rum?

  Det är skönt att ha en nära relation (oavsett om det är en partner eller en vän), men det är definitivt inte alltid varken lättare eller per definition bättre. Finns det andra personer som är viktiga i ditt liv?

  Trådstartaren

  <3 Ja, absolut, det finns ett par stycken som är jätteviktiga för mig: syskon, syskonbarn, pappa och några kompisar.

  Tänker att det här med att partnern inte nödvändigtvis gör livet lättare för en ofta handlar om, åsyftas, någon form av ansträngd relation? Kanske även att man väger in konflikter som lätt kan uppstå och annan känslomässig problematik mellan varandra? Tror i det där huvudinlägget att längtan hos mig ofta kan handla om att praktiskt hjälpas åt. Få en kopp te av sin partner efter en hård dag på jobbet. Någon som fixar mat så man slipper göra det tre gånger sju gånger i veckan – många måltider det där.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.