Hem > Forum > Arbete & Skola > Någon som frilansar på deltid? Bollplank sökes!

Någon som frilansar på deltid? Bollplank sökes!

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 57 totalt)
56
 • Jag frilansar inom områden jag brinner för, och älskar mitt jobb. Men då jag har en funktionsnedsättning som innebär att min energinivå är låg och ojämn, så klarar jag inte av att jobba heltid. I dagsläget jobbar jag 25 procent, med målet att komma upp i halvtid någon gång efter nyår. På de resterande 75 procenten har jag ersättning från Försäkringskassan.

  Att vara ”sin egen” utan att jobba heltid, innebär vissa utmaningar och ibland känner jag mig så himla ensam i situationen. Jag ställs inför utmaningar som personer som frilansar på heltid inte ställs inför på samma sätt. Ibland vet jag inte hur jag ska lösa dem.

  Jag är medlem i flera olika frilansgrupper, och tycker att det är givande, men jag skulle verkligen behöva ett bollplank i samma situation. Det känns som om jag har letat överallt, utan att få napp. Jag undrar därför om det finns någon här som frilansar på deltid och har ersättning från Försäkringskassan på deltid? Kanske kan vi bolla lite idéer och stötta varandra?

  Hej!

  Men det är ju precis jag 🙂 Jag frilansar på 50 % med 50 % sjukersättning från F-kassan. Jag vet inte vad jag kan bidra med som bollplank, men det är ju skönt att höra att det finns andra i samma situation. Fråga på om du undrar över nåt 🙂

  Trådstartaren

  Hej! Men det är ju precis jag 🙂 Jag frilansar på 50 % med 50 % sjukersättning från F-kassan. Jag vet inte vad jag kan bidra med som bollplank, men det är ju skönt att höra att det finns andra i samma situation. Fråga på om du undrar över nåt 🙂

  Hurra, vad kul att jag äntligen har lyckats hitta någon i samma situation! 😀 Du har säkert saker att bidra med, och förhoppningsvis kan även jag bidra med saker till dig, om du vill.

  Det jag främst funderar över är hur man får ekonomin att fungera när man inte jobbar heltid, utan har ersättning från Försäkringskassan på de procent man inte jobbar. Som frilans har man ju en del kostnader (dator, utlägg för resor till och från uppdrag, hemsida, visitkort…) och dessutom tänker jag att de allra flesta av oss nog har uppdragslösa månader emellanåt. Dessutom har vi ju, precis som alla andra, privata oförutsedda utgifter.

  Själv har jag den absolut lägsta ersättningen från Försäkringskassan på de procent jag är sjukskriven. Denna ersättning motsvarar inte på långa vägar en arbetsinkomst på motsvarande procent. Alltså motsvarar min sammanlagda inkomst inte en heltid på långa vägar, även om den gör det på pappret. Det gör att jag, även om jag räknar in kostnader i mina arvoden, har svårt att spara till uppdragslösa perioder och privata oförutsedda utgifter. De pengar jag kan spara täcker bara verksamhetens kostnader och reseutlägg (jag får ju ligga ute med pengarna tills jag får tillbaka dem från kunden). Det bekymrar mig.

  Hur fungerar det för dig?

  Jag har det förspänt på det viset att jag hade ett väldigt bra jobb när jag kraschade (utmattningsdepression som ledde till en rad andra diagnoser …), med rätt hög lön och en försäkring via arbetsgivaren som gör att jag får kompensation för mellanskillnaden mellan sjukpenning och sjukersättning via Alecta, trots att jag inte jobbar kvar; annars hade det varit svårt, så jag avundas dig inte!

  Jag har haft uppdrag nästan hela tiden, men just nu är det tufft ändå eftersom jag var tvungen att skjuta på ett stort och välbetalt uppdrag till förmån för ett antal kortare, sämre betalda uppdrag med tajtare deadline, så nu har jag inte kunnat ta ut någon lön alls under hösten utan lever, förutom sjukersättning och pension, på det sparkapital som jag hade (det tar slut helt i december …) och mitt Mastercard som jag än så länge kunnat betala av varje månad för att sedan genast börja använda igen. Så snart är jag tillbaka i läget Saknar Buffert Helt, vilket var ett tag sedan, och det är verkligen stressande! Har försökt få en checkkredit på företagskontot, men eftersom mitt företag (jag har AB) gick med förlust förra året var banken väldigt grinig, efter många turer har de gått med på att ta det under omprövning när jag får betalt för det där större uppdraget (deadline typ nu, så det är vad jag borde ägna mig åt istället för att logga in här!). Och det där med förlust är knepigt att förstå (företagsekonomi är inte min starka sida) – jag har inte haft minus på kontot en enda gång, och hade inte rört aktiekapitalet när årsredovisningen gjordes, men den där Stora Fakturan syntes inte i årsredovisningen, vilket däremot slutskatten för föregående räkenskapsår gjorde. Så där håller det på – många stressmoment att bli galen över!

  Jag är med i A-kassan, AEA, så jag hoppas på att jag kan få ersättning därifrån om det blir totaltorka på uppdrag.

  Ett konkret tips vad gäller visitkort är Vistaprint, om man väljer varianten med reklam för dem på baksidan av visitkortet är det väääldigt billigt!

  Trådstartaren

  Det låter som om du också kämpar väldigt mycket.

  Jag förstår verkligen att det är skönt att få pengar via Alecta, för att täcka upp för inkomstbortfallet. Vilken himla tur att du hade en försäkring via arbetsgivaren!

  Ett kreditkort låter som en jättebra lösning, under förutsättning att man har råd att betala fakturorna, vilket du ju verkar ha. Vilken otur att du var tvungen att skjuta på det stora uppdraget med bättre betalt, så att du inte har kunnat ta ut någon lön. Skönt ändå att du haft ett sparkapital att leva på.

  Det låter rörigt det där med att bolaget gick med förlust, trots att du inte låg minus på kontot. Hoppas att det ändå ordnar sig med banken, så att du får en checkkredit.

  Bra att du är med i a-kassan! Jag tror dock att man som företagare måste lägga företaget vilande för att ha rätt till ersättning, men jag vet inte om det gäller aktiebolag eller bara enskild firma.

  Det är Vistaprint som jag beställer mina visitkort ifrån. Jag har hittills inte beställt med deras logga på baksidan, men jag tycker att det har blivit hyfsat billigt ändå. Visitkorten är nog egentligen den minsta kostnaden, och eftersom jag enbart säljer tjänster (jobbar som föreläsare och skribent) så har jag väldigt låga omkostnader om man jämför med folk som t.ex. säljer produkter. Jag har heller ingen lokalhyra att betala, utan jobbar hemifrån med undantag för när jag är ute och föreläser. Jag är väldigt tacksam över att ha så låga omkostnader, men eftersom jag inte jobbar heltid så är det ändå kämpigt ibland.

  Reseutlägg vid uppdrag på annan ort har jag hittills löst genom att ta tågbiljetterna på faktura, och betala biljetterna när jag fått betalt från andra uppdrag. Dessutom fakturerar jag via Frilans Finans, och då får jag lite rabatt hos SJ. Frilans Finans tar också den ekonomiska risken gentemot kunden, vilket innebär att de betalar ut pengar till mig fem dagar efter att jag skickat fakturan, så jag behöver inte vänta på att fakturan ska bli betald eller oroa mig för att kunden inte ska betala. Den extra trygghet som jag får genom att använda mig av Frilans Finans är en förutsättning för att jag ska kunna hålla på, för det skulle inte fungera om det fanns en risk för uteblivna arvoden. Jag är SÅ tacksam över att den här typen av faktureringstjänster finns! Det gör också att jag får mer tid över till uppdrag, tid som jag annars hade fått lägga på administration.

  Det stora bekymret är större utgifter och uppdragslösa perioder. För ett par veckor sedan spillde jag vatten i min dator, vilket gjorde att jag inte kunde använda den. Jag fixade en lånedator så att jag kan jobba under tiden min dator torkar, vilket det än så länge ser ut som om den kommer att göra. Det knepiga blir om datorn har tagit skada av vattnet så att den slutar fungera. Garantin har gått ut, vilket innebär att jag i så fall kommer att behöva köpa en ny dator. Eftersom jag har låg inkomst så blir jag sällan godkänd för avbetalning, och att betala hela beloppet på en gång har jag inte råd med. Som tur är har jag redan sökt pengar från en fond till just en ny dator, eftersom jag har anat att min tre år gamla dator kanske inte skulle hålla så länge till. Jag hoppas verkligen att jag får pengar därifrån, utifall att.

  Jag hade också en buffert när jag började, även om den inte var så stor. Dessvärre drabbades jag som oetablerad nästan omedelbart av uppdragslöshet. Det första halvåret hade jag som oetablerad bara ströuppdrag, vilket innebar att hela bufferten gick åt. Eftersom jag får så lite pengar från Försäkringskassan (75 procents sjukpenning i särskilda fall + boendetillägg uppgår till 8100 kr/mån) så är det inte mycket jag kan lägga undan varje månad. Just nu går det bra med jobb, men just nu är situationen sådan att jag inte klarar uppdragslösa månader. Jag är ständigt livrädd att jag inte ska få tillräckligt med uppdrag, eller att jag ska få för många uppdrag någon period, så att jag måste tacka nej. Jag har förstått att många som frilansar tar alla uppdrag de får, även om det innebär att de vissa perioder måste jobba jäääättemycket, men det fungerar ju inte om man har begränsad ork och bara jobbar deltid.

  Lycka till med din deadline!

  Tack! Jag blev klar idag, hurra! Mindre hurra – kan inte fakturera eftersom jag fortfarande väntar på avtal! Och när jag väl lyckas få iväg en faktura ska man vänta på att få betalt – där har ju Frilans Finans ett bra upplägg, att de förskotterar fakturan! Jag har verkligen ingen aning om när jag kan få betalt och idag tog jag ut de sista 145kr som fanns på sparkontot så att jag kan betala restskatten …

  Nej, det är den där eviga ekonomiska osäkerheten som tär. Och att få 50% att verkligen vara 50%. Medan verkligheten lätt blir nån sorts kaospendel mellan noll och hundra procent. Försäkringskassan tror att jag jobbar 4 timmar om dagen, för så ser deras fyrkantiga verklighet ut, sanningen kan i extremfall vara 20 timmar på raken och sedan totalkoma resten av veckan. Det blir ju sällan bra … Nu har jag en bra tidplan för nästa projekt, december och en bit in i januari, men då gäller det att hålla tempo alla dagar och inte svaja nån dag.

  Trådstartaren

  Tack! Jag blev klar idag, hurra! Mindre hurra – kan inte fakturera eftersom jag fortfarande väntar på avtal! Och när jag väl lyckas få iväg en faktura ska man vänta på att få betalt – där har ju Frilans Finans ett bra upplägg, att de förskotterar fakturan! Jag har verkligen ingen aning om när jag kan få betalt och idag tog jag ut de sista 145kr som fanns på sparkontot så att jag kan betala restskatten … Nej, det är den där eviga ekonomiska osäkerheten som tär. Och att få 50% att verkligen vara 50%. Medan verkligheten lätt blir nån sorts kaospendel mellan noll och hundra procent. Försäkringskassan tror att jag jobbar 4 timmar om dagen, för så ser deras fyrkantiga verklighet ut, sanningen kan i extremfall vara 20 timmar på raken och sedan totalkoma resten av veckan. Det blir ju sällan bra … Nu har jag en bra tidplan för nästa projekt, december och en bit in i januari, men då gäller det att hålla tempo alla dagar och inte svaja nån dag.

  Härligt att höra att du är klar med uppdraget! Grattis och bra jobbat!

  Vad frustrerande det låter att du inte har fått ditt avtal ännu! För min del händer det ganska ofta att en av redaktörerna på tidningen jag skriver för segar med att skicka ut frilansordern, men eftersom jag vet att de inte beställer texter som de sedan inte vill ha så brukar jag påbörja jobbet ändå. Jag behöver heller inte frilansordern för att kunna ta betalt. När det gäller föreläsningarna däremot, så påbörjar jag aldrig förberedelserna förrän avtalet är påskrivet. Det känns för osäkert, eftersom det är mer jobb än med skrivuppdragen. Dessutom finns det en risk att kunden avbokar föreläsningen, och då känns det viktigt att ha ett avtal eftersom avbokningsvillkoren för båda parter framgår där. På så vis minskar risken för dispyter.

  Kan du påminna kunden om avtalet?

  Åh, vad typiskt att du var tvungen att ta dina sista sparpengar till en sådan sak som restskatt! Brukar du ofta få restskatt? Jag är lite orolig att jag kommer att få det nästa år, eftersom jag har hört att det är vanligt när man har ojämna inkomster.

  Jag håller verkligen med om att den ekonomiska osäkerheten är tärande. Att aldrig veta om det kommer några uppdrag nästa månad är väldigt jobbigt, i synnerhet nu när bufferten är slut.

  Ja, Försäkringskassan är verkligen fyrkantiga. Och helt verklighetsfrånvända. Själv skulle jag inte orka jobba många timmar i sträck för att sedan inte orka jobba alls på flera dagar, så det gör jag inte. Däremot är min energinivå ojämn, vilket innebär att jag någon dag inte orkar jobba alls, för att nästa dag orkar jobba fler timmar än vanligt. Detta framkommer i mina läkarintyg, och eftersom Försäkringskassan inte har ifrågasatt det så antar jag att de inte har någonting emot det. Jag vet att det är så att man kan få lov att jobba ojämnt antal timmar om det finns medicinska skäl, vilket det ju gör i mitt fall. Någon måtta får det ju vara med stelbentheten.

  Ja, att inte ha utrymme för svackor måste vara en utmaning. Jag har haft en rejäl svacka de senaste veckorna. Det har, tack och lov, inte gått ut över något uppdrag men däremot har det gått ut över min marknadsföring. Skrivuppdragen kommer automatiskt, eftersom tidningen är en återkommande kund, men föreläsningarna måste jag marknadsföra för att få uppdrag, och det ideligen. Det där med att ”jobb leder till jobb” gäller tydligen inte mig… Det enda som leder till nya uppdrag är flitig marknadsföring.

  Jo, efter ett antal påstötningar fick jag ett avtal så nu har jag skickat iväg fakturan. Jag visste ju att det skulle lösa sig, vi har jobbat ihop i många år – annars skulle jag aldrig ha börjat på uppdraget, där får man som du skriver agera olika i olika fall.

  Nu vet jag att jag har uppdrag så att jag klarar mig i ett halvår framöver, och de närmaste veckorna egentligen lite för mycket att göra, men till hösten vet jag inte alls. Och det är å andra sidan ovanligt bra framförhållning! Det är en jädrans berg&dalbanan och egentligen skulle jag nog må psykiskt bättre av att ha ett ”vanligt” jobb, men av olika anledningar är detta vad som ändå passar mig bäst.

  Man får försöka hålla lugnet och inte oroa sig för sånt som inte går att påverka. (Inte så enkelt alla gånger …)

  Trådstartaren

  Jo, efter ett antal påstötningar fick jag ett avtal så nu har jag skickat iväg fakturan. Jag visste ju att det skulle lösa sig, vi har jobbat ihop i många år – annars skulle jag aldrig ha börjat på uppdraget, där får man som du skriver agera olika i olika fall. Nu vet jag att jag har uppdrag så att jag klarar mig i ett halvår framöver, och de närmaste veckorna egentligen lite för mycket att göra, men till hösten vet jag inte alls. Och det är å andra sidan ovanligt bra framförhållning! Det är en jädrans berg&dalbanan och egentligen skulle jag nog må psykiskt bättre av att ha ett ”vanligt” jobb, men av olika anledningar är detta vad som ändå passar mig bäst. Man får försöka hålla lugnet och inte oroa sig för sånt som inte går att påverka. (Inte så enkelt alla gånger …)

  Vad skönt att du fick ditt avtal så att du kunde skicka iväg fakturan! Och vad skönt att du har uppdrag så att du klarar dig i ett halvår! Det låter helt underbart! Att veta hur man har det är verkligen en lyx!

  Själv vet jag inte alls hur jag har det från 1 januari, vilket är enormt stressande. Jag lever från månad till månad, vilket tär på mig. Jag befinner mig just nu i ett skede där jag gladeligen skulle sluta byta frilansandet mot ett fast jobb, om det bara gick. Tyvärr är det väldigt svårt att ha ett fast jobb när arbetsförmågan är så ojämn och oförutsägbar som i mitt fall. Tills vidare kämpar jag på och gör så gott jag kan. Jag har fått två föreläsningsförfrågningar för september, så om det fortsätter såhär så kanske jag kan känna mig trygg till hösten åtminstone.

   

  Ja, precis så är det.  Min ork är för ojämn, jag klarar inte riktigt av att passa tider och behöva interagera med andra människor hela tiden. Jag måste få styra min tid själv. Efter att ha balanserat ”vanliga” jobb, och sedan även familj, i många år så gick det helt plötsligt inte. Jag gick in i väggen stenhårt och det här frilanslivet är det enda som fungerar någotsånär.

  Trådstartaren

  Ja, precis så är det. Min ork är för ojämn, jag klarar inte riktigt av att passa tider och behöva interagera med andra människor hela tiden. Jag måste få styra min tid själv. Efter att ha balanserat ”vanliga” jobb, och sedan även familj, i många år så gick det helt plötsligt inte. Jag gick in i väggen stenhårt och det här frilanslivet är det enda som fungerar någotsånär.

  Jag förstår verkligen det. Jag gick in i väggen för 4,5 år sedan och var borta från jobb och studier under 4 år. Det var inte roligt, men det var nödvändigt för att jag skulle återhämta mig. Jag har fått lära mig att acceptera att jag inte orkar jobba heltid och att jag inte klarar av fasta arbetstider.

  Vad frilansar ni med? Om jag får undra.

  Jag har funderingar på något eget men vet inte vad jag ska satsa på. 🙂

  Helst något inom friskvård men är inte på det klara med hur det skulle se ut rent praktiskt.

  Kanske friskvård för psykisk ohälsa? Många som sysslar med det får en väldig ökning av livskvalité och mående. Det är något som jag vet jag är bra på.

  Kram

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 57 totalt)
56

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.