Hem > Forum > Arbete & Skola > Konstformer om psykisk ohälsa

Konstformer om psykisk ohälsa

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Går en kvällskurs i konst kan man kanske kalla det för. På väggen där i klassen hänger en bild på en kvinna som är barbröstad, har tabletter vid sidan om sängen, samt ett rep. Det här provocerar mig. Så varje onsdagkväll sitter jag och jagar upp mig över att det får vara såhär. Idag började jag pika läraren om ”självmordsbilden” och frågade om den varit där länge. Om konsten här bytts ut ofta. Hon förstod att jag pikade henne och svarade svalt att den hängt där i flera år. Att hon inte vill byta ut den. Konsten generellt i klassrummet är alltså av sk. ”psykisk ohälsa-konst” och jag märker att jag blir förbannad när jag tittar på det. Det bubblar inom mig. Uppenbarligen är det en trigger.

  Kanske är det så enkelt att jag har själv har så stora kamper genom livet att håller ”sjuka sidor” ifrån mig och då definitivt inte bör ta del av ”psykisk sjukdom” på bild. Eller självmord. Sitter man där som elev med lite halvkasst mående som kan triggas över i självmordstankar ifall det vill sig illa. Och att se den här bilden i klassrummet gör mig fan rasande. Förstår att det inte betraktas ”normalt” att reagera så, därför har jag i veckor nu försökt dämpa min inre vrede för klassen. Sanningen är att jag kokar. En gång visade en tjej mig en film på en dansös som gestaltade en psykos och det triggade igång mitt system, fick PTSD-symptom av det. Kunde inte titta.

  Jag gillar alltså inte att se på konst med psykisk sjukdom/ohälsa som tema. Brukar aldrig gå på såna utställningar/föreställningar. Nu när jag tittat på den här bilden i timmar pga att den finns framför mig i klassrummet märker jag att jag är arg. Är också rädd att andra ska inspireras av den där bilden. Jag värnar liksom om er här på den här sidan också på nåt sätt <3

  Finns det fler här som ryggar tillbaka av sk ”psykisk ohälsa -konst”?

  Det tycker jag är en högst olämplig bild att ha i ett klassrum! Och att kalla det för konst?! Förstår att du blir arg och triggas av den! Tänker inte läraren på att det kan finnas elever som har det som du, eller som kan ha förlorat någon i självmord!? Olämpligt, obehagligt och okänsligt att ha en sån bild uppsatt! Jag skulle nog tycka att bilden var ganska obehaglig även om jag inte skulle bli triggad som du! Kan du gå till rektorn på skolan och påpeka det olämpliga samt att du tar illa upp av att den sitter där?

  Trådstartaren

  Tack Purple Qequmi <3

  Har så dåliga erfarenheter av att sticka ut hakan att jag kommer välja att låta det här passera. Är så uppenbart för läraren att det är jag då som skrivit till den ansvariga. Orkar inte med otrevligheter och risken jag skulle ta genom det. Tack och lov är den här kvällskursen slut efter nästa vecka. Skulle egentligen gått i en annan skola på heltid men fick skjuta upp det pga. pandemin. Kanske bra att jag får lära mig nu att det lär komma upp såna här dilemman då också att eleverna gestaltar lite otrevligheter. Om jag reagerar nu kanske jag hunnit landa i det fram till nästa år. Måste prata med min terapeut om det här.

  Det är min fd. bästa kompis jag ser där på bilden. Hon försökte ju ta sitt liv. Känner enormt hat över den där bilden. Plocka ner den, har jag lust att kräva.

  Tror inte jag ska gå dit sista gången, ”projektdagen”. Får nog lägga ner det här. Risken finns att jag får något utbrott där i klassrummet för att jag under veckan jagat upp mig ännu mer. Ju mer jag tänker på det desto mer fel känns det att den får vara där. Jag orkar inte vara arg. Läraren kanske är en sån där typ som inte varit med om så mycket i livet och därför inte fattar det eventuellt problematiska i detta. Ungefär som att gestalta krig för personer som varit med i krig. Det riskerar bli helt absurt. Få höra då att något sånt är ”intressant”, fascinerande” kan uppfattas rejält världsfrånvänt och surrealistiskt. Ungefär som att någon trycker upp ett trauma man haft i ansiktet och säger ”kolla, vilken konst!”.

  Trådstartaren

  Ursäkta, nu är jag i farten igen. Alltså har tänkt mer på det här och kommit fram till också att det är inte enbart bilden som gör mig såhär upprörd utan det är också läraren. Jag är nästan mer arg på henne än på den här bilden och det beror på hennes likgiltighet. Att hon är så avstängd kring det här och verkar ha noll inlevelse eller lyhördhet ifall någon elev (mig då tex) reagerar.

  Tänker att hade jag varit lärare och märkt av att en elev, eller person för den delen, reagerar på en – som man fattar – kan upplevas som stötande motiv (herregud det är ett självmord!), hade jag varit extra mån om att ingen far illa när de kollade på den. Det är inte en konstutställning i första hand utan ett klassrum. Att det är på mitt ansvar att ingen blir ledsen, får flashbacks eller känner sig upprörd. Då hade jag försökt luska ut vad den har inom sig och känt empati. Jag hade också direkt tagit bort den. Av respekt för den andra.

  Det är där skon klämmer. Den här läraren skiter i vilket och det provocerar mig. I ett så känslig ämne har hon bara ignorerat mig och mött mig med kyla eller tystnad. Så egentligen är det henne jag är arg på. Jag tycker det är ansvarslöst henne. Slappt. Och oetiskt. Måste definitivt snacka med min terapeut om det här. Allt som gör mig såhär pass upprörd har alltid med en röd tråd i min bakgrund att göra. Och då när det synliggörs så gråter jag. Det slutar alltid med att jag gråter.

  Jag tror jag reagerar på att jag inte blir lyssnad eller hörd på. När jag visar att jag far illa och den andra kallt struntar i det – låtsas inte förstå eller vilja veta mer. Där har jag nog kärnan i detta. Min mamma är en sån person. Bryr sig inte. Och det gör mig galen. Allt är en ”filosofisk fråga”, finns inga rätt eller fel. Så är det nog i konstvärlden också och där kan det nog bli knepigt för mig att förhålla mig till det. När det gäller iaf psykisk ohälsa och andra lidanden. Jag orkar inte se barn som lider. Det är också såna bilder i klassrummet. Nä nu måste jag sluta skriva, helvete.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.