Hem > Forum > Arbete & Skola > Gaslightning?

Gaslightning?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Avatar

  Ordet gaslightning har funnit länge inom psykiatrin efter en film där bland annat Ingrid Bergman var med.
  Ordet tycks blivit mer på modet och fått en vidare betydelse. Jag förknippad med ”gaslightning”, både inom familjen och på arbetsplatser. En manupilationsteknik jag drabbats illa av. Det ju änns skönt att beskrivningar jag känner igen.

  Sjuka narcissister använder sig  ofta av manipulationsmetoden, men även andra kan använda sig av den. Den går ut på att på lång sikt underminera ens förmåga att skilja mellan vad som stämmer och vad som inte stämmer. Man tappar l. greppet om vad som är sant eller falskt, rätt eller fel.

  Manipulationstekniken som är svår att upptäcka. På mitt senaste jobb upprepas det som ett mantra mot mig och andra mindre starka kollegor av av två av överordnade personer. Exempel från senaste jobbet;

  Jag får höra att jag är är överkänslig. Har jag sagt jag blivit sårad säger de här personerna att jag överdriver. Säger jag något om att jag tagit illa upp för något, får jag veta att ingen anna skulle bry sig om det. ALLTID.

  Säger jag att jag gillar multikulturella miljöer får jag det jag sagt liksom omtolkat, som om jag menat något annat. Chefen frågar om jag är högkändlig, kanske jag borde jobba på migtationsverket,  Jag tar mod till mig och svarar ”Jag är så trött på psykopater och narcissister”. I det här fallet fick jag vara mer ifred. I andra sammanhang när jag försökt på pekat mobbningen (gasightning är ju en sorts långdragen ofta osynlig mobbning) har allt blivit värre.

  Gaslightning är en maktstrategi vars syfte är att bryta ner en annan människa. Sjuka narcisiter använder den gärna men andra kan använda metoden mer för att få makt.

  Någon med erfarenheter.

  Avatar

  Absolut, känner igen. När det skapats kafkaliknande stämningar kan man nog koppla ihop det med gaslightning. En gång dejtade jag en kille som kanske var psykopat och fick då känningar av overklighet  (t ex försvann mina kläder vid ett tillfälle), förstod senare att obehagskänslorna när verkligheten känns overklig och förvrängd är tydliga signaler om att någon försöker lura en.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.