Hem > Forum > Arbete & Skola > Från sjukskrivning till jobb – en stödtråd

Från sjukskrivning till jobb – en stödtråd

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 14 totalt)
13
 • Avatar

  Det här är en tråd för oss som kämpar för att orka med/klara av att jobba. Kanske finns det fler som har levt länge på sjukpenning/aktivitetsersättning/sjukersättning och som kämpar för att bli helt eller delvis självförsörjande? Här tänkte jag att vi kan stötta och peppa varandra.

  Avatar
  Trådstartaren

  Jag har, p.g.a. flera osynliga funktionsnedsättningar, en låg och ojämn energinivå. P.g.a. detta har jag alltid blivit helt slut när jag jobbat eller pluggat. Heltidsarbete leder till symtom som gråtmildhet, irritation, konstanta förkylningar, hy som blir så fet att det är som att ha olja i ansiktet, mängder av finnar, menstruationsrubbningar, huvudvärk, fullständig mental utmattning m.m. Att min energinivå är ojämn gör också att jag kraschar av sådant som att jobba jämnt antal procent, följa ett schema med i förväg uppsatta tider m.m. För tre år sedan gick jag in i väggen och sedan dess har jag inte jobbat utan mest varit trött, trött, trött.

  Nu vill jag väldigt gärna börja jobba lite grann, men tyvärr har det stelbenta sjukförsäkringssystemet satt käppar i hjulet. Man kan bara vara sjukskriven på 100, 75, 50 eller 25 procent, men min arbetsförmåga går inte att dela in i kvartar. Den varierar från dag till dag och vecka till vecka, vilket sjukförsäkringssystemet inte tar någon hänsyn till. Det gör att jag är rädd att jag ska förlora ekonomiskt på att jobba det jag kan, vilket skulle kännas extremt förnedrande.

  Min ojämna energinivå gör också att det är svårt för mig att ha en anställning med alla rutiner som det innebär. Jag försöker i stället satsa på något eget. Jag har haft lite olika idéer, men tanken nu är att börja föreläsa. Den 30 oktober ska jag föreläsa om bemötande på en psykiatrisk klinik, vilket känns väldigt spännande. Det är ett ideellt uppdrag, men om allt känns bra så hoppas jag på att kunna fortsätta. Jag har precis mejlat en talarförmedling och frågat om jag kan få hjälp av dem att lära mig mer om att föreläsa och med att komma igång ordentligt. Jag har flera idéer när det gäller föreläsningar.

  Tyvärr är jag inte berättigad till något starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen eftersom jag inte orkar jobba heltid. Jag tänker heller inte starta något företag, utan fakturera via ett egenanställningsföretag. På så vis slipper jag all administration som ett eget företag innebär. Det kan vara skönt till att börja med. För att överleva tills dess att jag kommit igång ordentligt med min verksamhet (om jag nu kommer att lyckas och orka, vilket jag hoppas) har jag fått lite pengar från fonder jag sökt. Det handlar dock inte om så mycket pengar och de är snart slut. Det gör mig jättestressad och orolig för att jag inte ska kunna fortsätta, att jag inte ska ha råd att bygga upp min verksamhet… Jag önskar att det fanns mer stöd att få för oss som inte klarar av att ha en anställning.

  Avatar

  Hej!

  Förstår hur du känner, jag arbetar nu ungefär 50 % inom handels, och är inte längre sjukskriven. Jag har alltid känt att andra sätter massor av press på att jag ska klara av att jobba heltid, men jag känner inte att jag orkar det. Blir så trött av att arbeta så som jag gör nu, och därför har jag bestämt mig för att fortsätta såhär.

  Förstår vad du menar med sjukförsäkringssystemet… jag var heltidssjukriven och gick sedan upp i 25 %, men det gjorde att jag bad min läkare friskskriva mig eftersom allt blev så krångligt, och det var lättare att förlora pengarna och vara så kallat frisk, än att fortsätta vara sjuk i dagens Sverige.

  För mig rent generellt så försöker jag att ta bort massor av måsten i livet när jag arbetar. Exempelvis arbetar jag nu 5 dagar i veckan den här veckan, och då ser jag till att städa innan och handla allt jag behöver så att jag inte behöver göra massor av extra. Försöker alltid se fram emot ledigheten, planera in något. Vet att det inte fungerar för alla, men för mig fungerar det!

  Jag hoppas att det löser sig för dig, håller alla tummar och tår!

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej! Förstår hur du känner, jag arbetar nu ungefär 50 % inom handels, och är inte längre sjukskriven. Jag har alltid känt att andra sätter massor av press på att jag ska klara av att jobba heltid, men jag känner inte att jag orkar det. Blir så trött av att arbeta så som jag gör nu, och därför har jag bestämt mig för att fortsätta såhär. Förstår vad du menar med sjukförsäkringssystemet… jag var heltidssjukriven och gick sedan upp i 25 %, men det gjorde att jag bad min läkare friskskriva mig eftersom allt blev så krångligt, och det var lättare att förlora pengarna och vara så kallat frisk, än att fortsätta vara sjuk i dagens Sverige. För mig rent generellt så försöker jag att ta bort massor av måsten i livet när jag arbetar. Exempelvis arbetar jag nu 5 dagar i veckan den här veckan, och då ser jag till att städa innan och handla allt jag behöver så att jag inte behöver göra massor av extra. Försöker alltid se fram emot ledigheten, planera in något. Vet att det inte fungerar för alla, men för mig fungerar det! Jag hoppas att det löser sig för dig, håller alla tummar och tår!

  Hej Pink Qasypi!

  Vad härligt att du klarar av att jobba 50 procent nu och att du slipper vara sjukskriven! Tråkigt dock att du har känt mycket press från andra att jobba heltid. Jag är helt på det klara med att jag troligen aldrig kommer att orka jobba mer än halvtid, men om jag kan klara av att jobba halvtid så skulle det kännas helt fantastiskt! Jag skulle vara fullkomligt nöjd med det. Till skillnad från dig så känner jag ingen press från min omgivning när det gäller jobb, men däremot känner jag press på mig själv. Jag VILL så gärna klara av och orka med att jobba. Jag vill inte ha hel ersättning från Försäkringskassan hela livet.

  Får jag fråga vad det var som blev krångligt när du gick från att vara heltidssjukskriven till att börja jobba 25 procent…?

  Det låter smart att städa och handla innan arbetsveckan drar igång. Bra att du har hittat en strategi som fungerar för dig!

  Tack för att du håller tummarna för mig! Just nu är jag jättestressad eftersom allt är så ovisst, inte minst när det gäller ekonomin. Om jag inte får mer fondmedel så blir det väldigt svårt för mig att fortsätta bygga upp min verksamhet, och jag är precis i startgroparna… Annars känns det bra att jag har ändrat inriktning. Från början tänkte jag frilansa inom ett annat område, men det fungerade inte p.g.a. deadlines som var så snäva att jag hade varit tvungen att jobba heltid. Nu försöker jag i stället satsa på att börja föreläsa. Jag tror att det passar bättre i förhållande till min ojämna arbetsförmåga och min stresskänslighet.

   

  Avatar

  Lycka till //

  Avatar
  Trådstartaren

  Lycka till //

  Tack!

  Är i en liknande situation. Svårt att det  inte fungerar. Jag vågar inte prova är rädd att förlora min sjukpenning. Jag känner mej låst. Det är ju bra ide’er. Du borde få stöd.

  Avatar
  Trådstartaren

  Är i en liknande situation. Svårt att det inte fungerar. Jag vågar inte prova är rädd att förlora min sjukpenning. Jag känner mej låst. Det är ju bra ide’er. Du borde få stöd.

  Vad tråkigt att du inte vågar pröva dina vingar av rädsla för att förlora din sjukpenning. Men jag förstår dig verkligen. Systemet är otroligt stelbent. Å ena sidan verkar Försäkringskassan vilja att alla ska jobba till varje pris, å andra sidan riskerar man att förlora ekonomiskt på att kombinera deltids jobb med deltids sjukskrivning, om man t.ex. orkar jobba olika mycket olika dagar/veckor/månader. NÄR ska politikerna förstå att de MÅSTE införa en steglös sjukförsäkring?!

  Min föreläsning gick jättebra, vilket känns roligt. Jag känner att det här med att föreläsa verkligen är min grej så jag har bestämt mig för att fortsätta. Hur det kommer att fungera i kombination med det stelbenta sjukförsäkringssystemet och utan starta eget-bidrag vet jag inte, men jag känner att jag är skyldig mig själv att ge det en chans. I och med att jag inte får något starta eget-bidrag så har jag inte råd att betala för marknadsföring, men jag har en inbokad föreläsning inbokad på ett stort event i vår. Det blir ett stort tillfälle för marknadsföring, och förhoppningsvis kommer det att ge resultat i form av fler bokningar.

  Jag ska även börja frilansa för en tidning, som jag skrivit lite för tidigare. Den här gången är de intresserade av att köpa två olika sorters texter av mig. Jag hoppas verkligen att det kommer att fungera nu, både med min ork och med Försäkringskassan. Jag hoppas att det är nu jag klarar av att etablera mig på arbetsmarknaden och klarar av att stanna kvar.

  Får jag fråga vad det är du skulle vilja prova, men inte vågar, Pink Sypopi?

  Hej

  Missade din fråga. Gärna med blommor eller odlingar. Vackra saker. Låter kanske ytligt men vackra sköna miljöer där människor trivs. Men nu önsketänker jag. Får nog vara glad om det finns en arbetsgivare som tar emot mej. 😊

  Avatar

  Hej! Äntligen hittade jag en tråd jag kände passade mig bra! Jag är sjukskriven, eller går under aktivitets något då jag är under 30, så jag har detta tills dess. Är inne på 7:e året hemma pga ångest, depression, OCD, GAD med mera.

  Valde att flytta från där jag bott typ hela livet till en helt annan kommun och testade på att jobba, krascha hela tiden, trots att allt känns bra. Nu har jag gått ner i en depression igen, iaf vad jag tror och har ingen läkare pga flytten.. Hoppas kunna börja arbeta igen..

  Avatar

  Hej!

  jag har varit sjukskriven och mitt senaste riktiga jobb, innan detta jag försöker med nu, var 2013.

  jag arbetstränade i 6 månader och kände mig sedan redo för att söka jobb, blev timanställd på 2 olika jobb, klarade det i början, 2 månader, men dök sakta neråt och neråt kändes det som och nu har jag känt mig deprimerad i ca 3 veckor, gråter för minsta lilla och idag klarade jag inte av att gå utanför dörren som förr i tiden.

  Jag har varit väldigt deprimerad och som jag säger det ”sjuk i huvudet” för det var vad jag var, mitt liv var ångest varje dag och var på sjukhus pga detta och blev även tvångsvårdad ett par gånger. Trodde aldrig att jag skulle kunna säga att jag var typ ”frisk”, men plötsligt en dag vände det, efter  ca 3-4 år av kaos. Så sen började jag arbetsträna, sen avslutade jag samtarbeteg med arbetsförmedlingen och försäkringskassan och började som sagt jobba som timanställd och nu har jag som halkat ur banan…. vet inte hur jag ska lyckas samla ork för att gå framåt igen.

  Idag när jag inte kom utanför dörren så ringde jag inte ens jobbet, för jag bara gråter och jag skäms, dom vet inget om min historia och på detta jobb är jag helt ny, vet inte hur jag ska klara av att peppa mig till att ja, göra vadå? Be om ursäkt och dra en vit lögn eller tala om sanningen? För att försöka få jobba kvar där…

  Eller ska jag säga att jag inte vill ha jobbet och söka nya?

  Har varit på massa intervjuer tidigare och sprungit runt och sökt jobb, har då fått dra lite vita lögner om vad jag gjort efter perioden från mitt förra jobb….

  Försökte även söka jobb som arbetstränande men ingen ville erbjuda en arbetsträning som sedan kunde leda till anställning. Arbetsträna fick jag göra men det kunde aldrig bli någon anställning.

  Är väldigt slut i huvudet och i kroppen med, vill inte tappa banan jag hade i sikte också, halkat av den, de har jag gjort, men jag vill inte att allt ska försvinna och att jag ska bli sådär dålig som förr. Vet inte vad jag ska göra…

  Avatar

  Hej, om man går från att vara heltidssjukskriven från studier till att avsluta studierna och i stället ta ett jobb på 75 % samtidigt som man ligger kvar på sjukskrivning på 25 %, måste man då anmäla sig till Arbetsförmedlingen på 25 % för att få sjukpenning? Man har ju inga % kvar till förfogande!

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 14 totalt)
13

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.