Hem > Forum > Arbete & Skola > Ett gott liv

Ett gott liv

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Lyssnade på ett radioprogram tidigare idag som talade om ”det goda livet”. De sa bland annat att det kan vara viktigt för att känna mening att man lever efter sina värderingar. Menade även på att ångest kan vara ett tecken på att man lyckats med något eftersom det ofta innebär att man går utanför sin ”comfort zone”. Går igenom skärselden.

  När man upplever livet som både njutningsfullt och även att det tar emot (man mår dåligt) kan också handla om att man lever ett rikt liv, att man är levande – lever. Att vara lycklig handlar sällan heller om att känna ett konstant pirr i kroppen, menade de på. De talade också om hedonism (att leva ett behagligt liv) och eudemonism (att sträva efter att utvecklas och blomstra).

  På något sätt var det här trösterikt för mig att höra.

  Tror jag valt att leva just efter mina värderingar, även fast det varit en tung väg att vandra minst sagt. Och även att jag lever efter eudaimonia alltså att jag tycker oftast att det är viktigast att utvecklas. I programmet sa de att en balans kanske kunde vara att föredra. Men jag tror jag förstår nu lite mer om ett meningsfullt liv och vad det kan betyda mer konkret. Och varför man kunnat gå vilse så många gånger. Eller  felaktigt tolkat ångest som att jag gjort något fel.

  De sa också att undvikande var något man skulle se upp med om man ville få ett gott liv. Tänkte då på att jag undviker ju kärleksrelationer trots att jag vet att det är nyckeln för mig till ett meningsfullare liv.

  Skulle bli så oerhört lycklig och tacksam om jag kände att jag levt ett innehållsrikt liv det sista jag tänker sen när jag ligger där på dödsbädden. Kanske också att jag borde satsa mer på ett behagligt liv. Den inre resan av utveckling har jag redan gjort.

  Känner samtidigt att jag därför borde övergå till att bli mer bildad istället (inte hunnit med). Och också som sagt leva ett mer behagligt liv. Samt fortsätta leva enligt mina värderingar, som ju oftast handlar om att skapa en rättvisare värld och liknande.

  Trådstartaren

  Ifall någon annan vill lyssna på avsnittet är det:

  Det goda livet
  – Självförverkligande eller gemenskap, bekvämlighet eller kamp: vad är ett gott liv idag?

  För Aristoteles var ett liv i filosofisk kontemplation det bästa sättet att leva. Men det var förstås inte alla som kunde leva så i det gamla Grekland. Dagens människa kan, särskilt i vår del av världen, räkna med en levnadsstandard som historiskt sett varit få förunnade. Fler än någonsin kan leva längre och rikare liv än någonsin förr.

  Men är det ett gott liv om det sker på bekostnad av mänsklighetens långsiktiga överlevnad, eller bygger på andras underordning? Eller är det snarare ett liv i försakelse, där vi följer samvetets röst, som leder till lyckan?

  Filosofiska rummet dryftar det goda livet tillsammans med psykologen Katarina Blom, filosofen Niklas Möller och teologen Ola Sigurdson.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/1369958

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.