Hem > Forum > Arbete & Skola > behöver få tag på skola och ekonomi

behöver få tag på skola och ekonomi

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Jag pluggar för närvarande på gymnasiet och jag får studiebidrag och underhållsbidrag. Jag har också skaffat en bil och det har jag kunnat hålla igång med hjälp av studiebidraget samt lite sidojobb (tiptapp) men det jobbet är inget stabilt eftersom det är fysiskt krävande. Jag försökt hitta ett extrajobb men jag har inte lyckats inom det området. Jag har däremot jobbat under sommaren. Jag skulle vilja flytta hemifrån pga mycket tjafs och gräl med morsa och jag orkar inte längre.  Jag ska börja trean så skolan kommer vara lite mer krävande. Morsa vill ha ha 1000 av de 1250 av mitt studiebidrag. så jag har 250 kvar som blir 150 efter att ha betalt min mobil räkning. Så tiptapp har hjälpt till med min bils utgifter som är typ 1500 per månad. Så frågan är om det finns några slags bidrag man kan ansöka om om man inte bor hemma för att kunna klara sig. Det jag hittat hittills är att man kan få extra tillägg utöver studiebidraget. Finns det ett sätt man kan bo billigt och ända ha råd med saker som kläder, nöje och annat. Eller måste jag bor i en husbil;).  Tack!

  Du har rätt till hela ditt studiebidrag från den dagen du fyller 16! Dessutom är din mamma (i vanliga fall föräldrar, men eftersom du bara nämner mamma så kanske det bara är hon som finns med i bilden), försörjningsskyldig så länge du studerar tills du är 22. Nu är nog inte detta ordagrant korrekt men men. Lycka till!

  De är fram tills man är 21  år som ens förälder är försörjningsskyldig de förutsätter dock att man studerar och bor hemma. Flyttar du inan 21 så upphör försöjningskyldigheten. Nej pengarna är inte dina även om de betalas ut till ditt konto studiebidraget är en förlängning av barnbidraget  dvs ett extra bidrag för dina föräldar för klara försörjningen för dig. Samma med underhållsbidraget.

  Studiebidraget är i stället för barnbidraget, alltså en form av förlängning på det. Barnbidraget/studiebidraget är till för föräldrarna som ett försörjningsstöd, eftersom barnet möjligtvis bor hemma och går i skolan får föräldrarna bidraget. Från och med månaden efter studiebidragstagaren fyllt 18 betalas studiebidraget direkt till denne.

   

  De är rätt dyrt flytta hemifrån räkna med en hyra på allt mellan 4000-7000 i månaden till de kommer el, mobil, bredband, försäkring. Nånstans mellan 500-1500 i månaden kostar de utöver hyran. Sen är de mat ca 1300 kr, kläder, fritidsnöjen. Bilen kostar ochså

   

  så jobbar du måste du minst få ut 8000-9000 i månaden troligtvis mer svårt hitta billiga lägenheter idag. Finns studentlägenheter men de ligger oftast på 3-5000 kr i månaden. Om du studerar full tid är de inte många timmar i veckan du kan jobba på de är kvällar/helger de är tufft studera fulltid och jobba på det.

   

  Så sätt dig och räkna på hur mycket du behöver jobba för dra in 9000 kr i månaden. Är de möjligt? Är de lätt få lägenhet där du bor? Där jag bor är de 5-7 års väntetid på en lägenhet plus du ska helst tjäna så mycket så du för ut lika mycket som vad lägenheten kostar under ett år el 2.

  Ett sätt hålla kostnaderna nere är att dela lägenhet med andra, även om du bor i husbil så tillkommer de kostnader, betala för ha den stående brukar inte va billigt sen ska du ha el.

  Vill inte dissa dina planer men de är inte bara flytta hemifrån finns fonder man kan söka men de tar oftast lång tid få svar. Då du säger de är tjafsigt med mamma så skulle du kunna vända dig till sociala och säga du ej klarar av bo hemma. Men inte säkert du får hjälp de har blivit mycket tuffare nu.

   

  Men skulle de vilja hjälpa dig så får du leva på existensminimum, blir ingen flashig lägenhet, de står på kontraktet första året sköter du dig övergår kontraktet till dig. Du kommer inte kunna äga saker som tex bilen om du inte kan bevisa du tex behöver den för ta dig till skolan. De ska va tex att din skola ligger på annan ort så du måste åka hemifrån så tidigt så de ej går kommunala färdmedel då.

   

  Har du försökt prata med din mamma? Vet inte hur ekonomi ser ut men de kostar som sagt lite ha ett barn (vet du är vuxen) hemma. Bara maten går nog på 1500-1600 i månaden bara för dig tex. Sen ska de köpas in tvättmedel, sköljmedel, schamp, balsam, duschkräm osv. Kläder, el, bredbandet, tv ska betalas, hyran. Du kostar pengar. Vet man oftast inte tänker på det som ung. Skulle ni kunna sätta er ned och försöka prata om ekonomin tex, en del har uppgörelser att man ska göra visa saker som ta disken 2 ggr i vecka, tvätta en gång i veckan så får de en slant för det. Har din mamma tajt ekonomi så påverkar de ju så klart men om ni pratar om kostnader/inkomster kanske ni kan komma fram till en lösning som passar er båda

   

  finns de någon anhörig du skulle kunna fråga om du fick bo hos,

   

   

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.