Hem > Forum > Arbete & Skola > Är mamma narcissist? Vad gör jag nu?

Är mamma narcissist? Vad gör jag nu?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Undrar om det är någon mer här som undrar om en förälder har en personlighets störning?

  Jag är snart 50 och fattar fortfarande inte hur hon kan svänga så snabbt mellan snäll och super elack. Och jag klarar inte riktigt att hålla avstånd utan att falla in i diskutioner. Jag vill bara få vara i fred. Tungt och mycke ångest både för mig och min familj.

  Låter jättetråkigt att ha en förälder som inte kan bete sig. Ni kanske behöver engagera er två, tre stycken hellre än att hantera henne var och för sig?

  Hej!

  Det låter som att du befinner dig i en riktigt jobbig situation, soch det kan kännas särskilt svårt när det är en familjemedlem som orsakar ens dåliga mående. Det är lätt att hamna i skuldfällan när det är en person nära en själv som skaver.

  Du har all rätt på din sida att ta avstånd från situationer och personer som får dig att må dåligt. Nu säger jag inte nödvändigtvis att du ska ta avstånd från din mor, utan det kan vara så enkelt som att när du upplever henne som elak så ursäktar du dig och går därifrån. Är du och din familj hemma hos henne eller någon annanstans och du upplever att stämningen blir dålig och din ångest kryper fram kan du välja att åka hem istället för att stanna kvar. Som du skriver är det lätt för dig att hamna i diskussioner, men får de diskussionerna dig att må bättre? Är svaret nej så skulle nog jag välja att avlägsna mig snarare än att stanna kvar.

  Det är viktigt att du sätter dig själv och ditt välmående i första hand, både för din egen och din familjs skull. Du är inte skyldig någon att finnas i ett läge där du mår dåligt.

  Ta hand om dig. <3

  Känner med dig. Förstår att du far illa när hon växlar så snabbt mellan elakhet och att vara snäll. Just att ha en oberäknelig förälder är verkligen svårt. Inte minst för att det skapar så motstridiga känslor inom en som man hela tiden tvingas hantera, i tid och otid?

  Tror din magkänsla är korrekt att det är något som inte stämmer med din mamma. Gissar att hon även är en person som inte tar ansvar för sina beteenden så du heller inte får en ursäkt efter hon sårat dig på något sätt?

  Förr fanns det ett forum som heter något i stil med ”Vuxna barn till narcissistiska föräldrar”, kanske du kan kika där och läsa texter om narcissism för att se om det stämmer överens med din mammas beteende och karaktärsdrag?

  Jag har också undrat över min mamma och om det kan röra sig om en personlighetsstörning. Funderat på det i 25 års tid. Ibland säger man ju att personer som går i terapi ofta går där för att prata om de personer som vägrar gå i terapi eller att jobba med sig själva. Tycker det stämmer överens med min mamma och hur detta att t ex ”erkänna” brister och fel inte verkar möjligt. Hon är ”perfekt”, ”bästa mamman i hela världen” och där det är vi andra som är otacksamma och elaka som tycker annorlunda.

  Värme!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.