Hem > Forum > Varmprat > Sverigebilden utifrån

Sverigebilden utifrån

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7
 • Läser ibland på en sida som heter Quora Digest och läste nyss inlägget nedan som jag tyckte var lite kul och vill dela med mig av. Den är skriven av en amerikan eller engelskman som bor i Sverige sedan många år tillbaka och ger sin bild av hur ”vi är” – det ironiska i det.

  Jag har översatt med google translate för tycker det är lättare att förstå då (är lite lat på min fritid), men om det är någon konstig meningsuppbyggnad beror det alltså på att orginaltexten är engelskspråkig.

  Vad är det mest ironiska med att bo i Sverige?
  Jag tycker att Sverige är fullt av ironiska fakta:

  • Sverige är en av världens största vapenproducenter, men att bo här är det mest fredliga och icke-aggressiva jag någonsin upplevt. 
  • Sverige kör en av de hårdaste linjerna när det gäller hållbarhet, men hushållens energiförbrukning är en av de högsta i världen – vilket återspeglar det faktum att vi har några ganska glada belysnings- och uppvärmningsvanor. Vi kör elcentralvärme för att hålla hela huset på 23 grader när det är minus 30 ute, vi har elbilsmotor och inredare och allt är upplyst som en julgran. Tja, förhoppningsvis, snart kommer detta att hända fossilfritt, då är det bra.
  • Sverige har denna ”vikingabild”, men är egentligen väldigt feminint, och har världens lägsta maskulinitetsrankning, enligt Geert Hofstede.
  • Sverige har ett av de högsta skattetrycken i världen, men ingen annanstans har jag sett vanliga människor tjäna så bra och köpa och äga så mycket saker. 
  • Sverige är ett av de mest innovativa länderna i världen, men när man fotograferar idag och jämför dem med gamla från 1950-talet ser platsen likadan ut; för all sin kärlek till förbättring gillar de tradition och att hålla vackra, etablerade saker som de är.
  • Sverige har ett av världens bästa samhällssystem, men bara på få andra ställen har jag sett människor som är så arbetsnarkomaner och förälskade i att vara produktiva och upptagna.
  • Sverige har många stora, tomma utrymmen, men fastighetspriser och bostadstillgång i städer är problematiska.
  • Svensk körning innebär att du kör mestadels långväga, under svåra vinterförhållanden. Det skulle låta som att någon form av ännu obefintliga, kanske elektriska, små, ekonomiska 4×4-fordon skulle vara mest meningsfulla här, men vad gör vi? Stora, hulkande Volvos med hälsosam aptit. Och de är de nationella toppsäljarna!
  • Sverige är förmodligen prototypen för ett USA-skeptiskt samhälle, men ingen annanstans har jag sett så många amerikanska veteranbilar och Stars-and-Stripes soffkuddar och gosfiltar; det är som om Sverige älskar amerikansk kultur, men inte dess politik.
  • Sverige andas förfining och estetik, och folket agerar verkligen ”posh” hela tiden – men den styrande värdeuppsättningen är Jantelagen, som i princip säger ”var inte en snobb;”den andra stora grejen i Sverige, Lagom, konsten att göra allt exakt på lämplig nivå, verkar inte gälla lunchbufféer, som ser ut att vara jul, även när det inte är det. Och svenska heminredningar är allt annat än blygsamma – det här är palats av chintz och glitter.
  • Svensk kultur är snabb att erkänna individuell prestation, men förväntar sig samarbetsvilliga och till och med gemensamma tillvägagångssätt.
  • Svenskarna är intensivt privata, och värdesätter verkligen privatliv och ett ostört hemliv, ändå finns det en lag som tillåter vem som helst att göra intrång på någons egendom, Allemansrätten. Och du kan leta upp någons data.
  • Svenskarna är otroligt smala och sportiga, men köket vimlar av saker som gör dig fet.
  • Svenskar gillar tystnad och kommer att tala med låg röst och försöka att aldrig störa någon, ändå är de världens ledande musikproducerande nation per capita och gillar i allmänhet att sjunga.
  • Svenskarna kan framstå som fristående och avskilda, ibland rent kaxiga, men är de mest genuint omtänksamma och varma människor jag någonsin träffat när man väl lär känna dem. Och för all den initiala, yttre ståligheten kan du vara introvert och udda här och ändå vara helt accepterad.

  Källa: https://www.quora.com/

  Haha.. Jag gillar svensk kultur och föredrar våra sätt att vara på. Om man ser det ur det stora perspektivet är det nog en plats där människor kan mötas på och de flesta passar in i för att det är ”neutralt” och ändå kan vi ha våra egenheter och livsåskådningar.

  Det jag inte gillar är hur politiken tycks använda svenskheten som en slags mantel för att rättfärdiga sånt som vapenproduktion eller klimatförstörelse.

  Sen tänker jag väl att det kostar att vara ”neutral”. Vill inte veta vilka beslut politiker skakat hand på för att ta sig fram i denna riktning och på vilka länders bekostnad vi rider på.

  Jag är så otroligt tacksam över att jag föddes här. Och hoppas jag aldrig tar det för givet eller slutar se alla som lider även här. Inget system är perfekt och här på forumet finns många exempel på några som faller mellan stolarna.

  Trådstartaren

  =) Håller med. Det är anmärkningsvärt att vi målar upp oss själva som något föregångsland när det gäller klimatet när vi har en av de högsta utsläppen i världen per capita. Det slogs väl rekord i antal flygningar utomlands nu också så det talar även för att svenskarna inte alls verkar informerade i våra planitära gränser – att det är en gemensam budget.

  Det har blivit en populistisk politik istället för ideologiskt styrd, tycker jag. Där man har ett ständigt öra utåt emot vad väljarna vill ha och söker, i stället för som förr där man varit tydlig med sin ideologiska ståndpunkt; det här samhället vill vi skapa och tror på. Att man visar vägen..

  Det är fint iaf att svenskarna fortfarande verkar ha ett gott rykte som folk!

  Ja, jag saknar verkligen den sortens politik. Känns inte som om det spelar roll vilket parti man röstar på. De kommer kompromissa bort ståndpunkterna ändå. Det är väl nackdelen med landet lagom. Att försöka göra alla nöjda. Så jäkla svårt..

  Det här med semestrarna utomlands är helt galet!! Folk rättfärdigar det med att de förtjänar det. Jag blir så förbannad.

  Trivs man inte hemma så är det ju där man kanske ska tänka om, det är ju hemma man ska kunna slappna av för att man ”förtjänar” det. Ta tåget till andra sidan landet så har de ju en helt ny miljö.

  Flygreklam på tvn precis visade att man kan flyga från 299:-… Vad fan. Vem betalar den notan? Visst borde det inte vara en rikemanssyssla att kunna resa men det ska inte heller vara så orimligt billigt. Ingen lär sig ju vad saker och ting faktiskt kostar och de lär sig inte heller värdet i varken det fysiska flyget eller möjligheten att ta sig runt i världen. Bortskämt och naivt.

  Haha.. på tal om rykte. Såg ett inslag på nyhetsmorgon om att det florerar ett rykte utomlands om att svenska familjer inte bjuder barnens kompisar på mat utan de får vänta på rummet medan familjem äter. Det var ett roligt rykte tycker jag. Det stämde när jag var barn, vet inte hur det ser ut idag.

  =) Håller med. Det är anmärkningsvärt att vi målar upp oss själva som något föregångsland när det gäller klimatet när vi har en av de högsta utsläppen i världen per capita. Det slogs väl rekord i antal flygningar utomlands nu också så det talar även för att svenskarna inte alls verkar informerade i våra planitära gränser – att det är en gemensam budget. Det har blivit en populistisk politik istället för ideologiskt styrd, tycker jag. Där man har ett ständigt öra utåt emot vad väljarna vill ha och söker, i stället för som förr där man varit tydlig med sin ideologiska ståndpunkt; det här samhället vill vi skapa och tror på. Att man visar vägen.. Det är fint iaf att svenskarna fortfarande verkar ha ett gott rykte som folk!

  Ja och de står gärna och köar i timmar på Arlanda just nu och övernattar på gatan för att få ett pass…Så sjukt att man är så desperat att få resa att man trotsar alla hinder.

  Miljötänkande verkar finnas endast hos en liten minoritet. De flesta i Sverige lever som om inget har hänt. Äter mängder av kött, köper stora energislukande bilar, reser utomlands flera gånger per år. Sånt får mig att må sämre, för jag ser ingen framtid när jag vet att de flesta inte kommer ändra något i sin livsstil. Den som tar sitt ansvar kan bara titta på när de som struntar i det och förstör för alla varelser på denna planet. Det är fruktansvärt.

  Trådstartaren

  <3 Vad fint och stärkande att vi alla tre tycker klimatfrågan är så central och viktig! Blir så glad när det är så.

  Och precis, man blir också så trött och arg när man hör om personer som inte väljer att leva klimat- och miljövänligt och man tvingas lyssna på alla möjliga bortförklaringar till varför de väljer att göra så. Läste dock en positiv nyhet idag om Visions lansering av den nya fackliga rollen som klimatombud. Blev lite uppåt av det! https://vision.se/klimatombud?fbclid=IwAR2COJFg6KqeFVVlVhPDf2Krzdpd4JWX0s20IbK_Cy3Qgz5c9VagI2uYfDQ 

  Blivit lite sugen på att anmäla sig som klimatombud på jobbet, vore så givande att få arbeta i den rollen!

  Ja, det där ryktet om att som barn sitta på rummet har nått mig också =) Gud så knäppt det var! Minns att ingen av mina kompisar bjöds på mat, pinsamt nog, däremot var det sällan så att jag själv satt på deras rum så ofta, även om det kunde hända vid något tillfälle. Skumt att man inte reflekterat kring detta förrän nu. Hur var det för er?

  Trådstartaren

  Tipsar om den här ifall ni är intresserade (och inte sett den redan):

  Dansk dokumentär från 2020

  Svtplay: Kampanjen mot klimatet

  På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen, med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt. Tidigare visad som Dokument utifrån.

  https://www.svtplay.se/video/27683985/kampanjen-mot-klimatet?fbclid=IwAR1aLiITgMHUSIPt6jdCNPioYtOhvk_3hK46BAEE0W82HTyHIMj9OgfOTEo

  <3 Vad fint och stärkande att vi alla tre tycker klimatfrågan är så central och viktig! Blir så glad när det är så. Och precis, man blir också så trött och arg när man hör om personer som inte väljer att leva klimat- och miljövänligt och man tvingas lyssna på alla möjliga bortförklaringar till varför de väljer att göra så. Läste dock en positiv nyhet idag om Visions lansering av den nya fackliga rollen som klimatombud. Blev lite uppåt av det! https://vision.se/klimatombud?fbclid=IwAR2COJFg6KqeFVVlVhPDf2Krzdpd4JWX0s20IbK_Cy3Qgz5c9VagI2uYfDQ Blivit lite sugen på att anmäla sig som klimatombud på jobbet, vore så givande att få arbeta i den rollen! Ja, det där ryktet om att som barn sitta på rummet har nått mig också =) Gud så knäppt det var! Minns att ingen av mina kompisar bjöds på mat, pinsamt nog, däremot var det sällan så att jag själv satt på deras rum så ofta, även om det kunde hända vid något tillfälle. Skumt att man inte reflekterat kring detta förrän nu. Hur var det för er?

  Att man fick sitta på rummet och vänta har jag också hört många säga.. Men jag fattar inte riktigt grejen, visst gick man väl hem och åt middag hemma med sin egna familj? Det fanns ingen anledning att sitta kvar på en kompis rum, när man kunde gå hem och äta.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
7

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.