Hem > Forum > Varmprat > Boktips- tråd (Böcker om psykisk ohälsa och självhjälpsböcker)

Boktips- tråd (Böcker om psykisk ohälsa och självhjälpsböcker)

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
  • Avatar

    Fick idén att starta en boktips- tråd där vi kan dela med oss av bra böcker vi läst i kategorin psykisk ohälsa och/eller självhjälp.

    Jag för egen del kan rekommendera dessa böcker:

    Depression- det är inte bara du (diagnos på ett omänskligt samhälle)” av Johann Hari. Boken tar upp teorier till depression som är ur ett större perspektiv genom att de tar hänsyn till personens historia, situation och hur samhället runt hen ser ut.

    Den lata vägen till ett fantastiskt liv- och arbetsliv” av Gunnel Ryner. Jag är inget fan av den hurtfriska sortens självhjälpsböcker som lägger alltför stort ansvar på individen och fastnade därför för denna självhjälpsbok, som liksom föregående bok handlar om att se individen i sitt sammanhang och hur man kan arbeta med helheten.

    Den mörka hemligheten” av Egil Linge och Dan josefsson. Om anknytning och barndomstrauman.

    Existensens psykologi” av Bo Jacobsen. Introduktion till den existentiella grenen av psykologin som jag tilltalas av, då den ser kriser som en naturlig del av livet och av att vara människa, och inte sjukdomsförklarar i onödan.

    Avatar

    Fin idé. Jag rekommenderar
    – Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein
    – Det stavas bipolär och kanske en gnutta borderline av Carrå
    – Känslornas mysterier (dikter) av Peter Mickwitz
    – Bara lite till av Heidi Hakala

    Avatar

    Bra initiativ.

     

    Vill informera om att ”Den mörka hemligheten” som Indigo Qugugo nämner framförallt tar upp en av de tre anknytningsstilarna som är otrygga – desorganiserad. Boken “Hemligheten” av samma författare tar upp de andra tre på ett lättförståeligt sätt 🙂

    Avatar

    Det här var en bra tråd! <3

    1. De dömdas ö och Vårt behov av tröst är omättligt av Stig Dagerman. Hela Stig Dagermans författarskap pekar förvisso rakt in i vår tids kamp mot psykisk ohälsa, i detalj om du frågar mig. De dömdas ö är ett komplicerat verk men skulle jag få utse ett manifest för kampen mot psykisk ohälsa skulle det bli den.
    2. Existentialisterna av Sarah Bakewell. Det mesta inom områdena existentialism och fenomenologi är av värde för alla som kämpar mot psykisk ohälsa. Jag började med traditionella självhjälpsböcker, övergav dem för biblioterapin och för några månader sedan leddes jag via Stig Dagermans böcker till existentialismen.
    3. Språkets och tystnadens otaliga svek av Faraj Bayrakdar. Bakom skildringen av tillvaron i ett syriskt fängelse finns en nivå i texten som pekar rakt in på livet med psykisk ohälsa.
    4. F*UCK THIS – väl valda ord och citat för dåliga dagar av Sam Dixon. En sammanställning av nya och gamla citat. Exempel: “Sanningen kommer att frigöra dig, men först kommer den göra dig förbannad” – Gloria Steinem.
    5. Vårt behov av äkta ensamhet och stillhet av Tage Aurell. Tage Aurells nyårstal 1949, inför det nya halvseklet. Jag har lyssnat på den flera gånger därför att den säger något annat än den stigmatisering ensamhet har fått i vår tid. Det tycker jag är uppfriskande.

    Denna tråd är fantastisk! <3 Mer lästips åt folket!

    Jag ska verkligen spana in de böcker ni rekommenderar – existentialism och existensens psykologi har jag aldrig något inom tidigare om men verkar mycket intressant!

    Jag är lite rookie inom litteratur och böcker om psykisk ohälsa och självhjälp. Rätt omtalade och inte så “unikt” men jag rekommenderar att man kikar in Anders Hanses böcker:

    • Skärmhjärna: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda – handlar om (som titeln beskriver) hur den digitala tidsåldern vi lever i gör oss sjuka och hur vår hjärna fungerar och reagerar på detta. Man får på ett lättsamt och populärvetenskapligt sätt ta del av hur vår hjärna fungerar, vilket jag gillar.
    • Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna – beskriver hur vår kropp reagerar på olika typer av träning och hur detta påverkar vår hjärna (och psykiska hälsa). Denna bok gav mig en vetenskaplig förklaring till varför jag mår bättre i min ångest och depression efter jag går ut eller på något sätt rör på mig, vilket har varit ett bra sätt att motivera mig själv (när det är svårt att motivera sig själv att göra något alls).

    Anders Hansen har skrivit fler böcker men jag har ännu inte läst dem. Visst, hans budskap upplevs ibland som självklara, men jag tror att det är nyttigt att påminna sig själv om hur våra kroppar inte är anpassade för tiden vi lever i och hur detta kan påverka vårt psyke, med eller utan diagnoser. Det finns en fördel för oss som lider av psykisk ohälsa att förstå hur kroppen (och framförallt hjärnan) fungerar för att kunna se sig själv utifrån ibland och inte lasta sig själv för det som händer inom en.

    Jag vill även slå ett slag för:

    • Han är så bra på att ta egentid : Jämställdhet i praktiken av Maria Farm. Boken är författarens analys av det som hon hör sina kvinnliga patienter säga i sitt arbete som psykolog men som aldrig de manliga patienterna uttrycker. Den var rätt upplysande måste jag få säga, även om boken inte är perfekt. Jag upplevde att jag som kvinna som lever i ett heterosexuellt förhållande fick delar av mig själv (och min sambo) beskrivet och förklarat med denna bok som jag inte kunnat sätta ord på förut. Det kändes så jävla skönt för att vara helt ärlig – och har gett mig en ny inblick på hur jag och min partner behöver hjälpas åt på andra sätt än jag tidigare tänkt och trott för att min psykiska hälsa ska bli bättre.

    Jag vill också tipsa om mina två bästa böcker på tema självhjälp!

    Den första heter I befintligt skick – att ta sig själv på allvar och handlar om compassionteori, hur man kan lära känna sina grundkänslor och acceptera sig själv för den man är just nu i detta nu – sluta motarbeta sig själv.

    Den andra heter Skriv för att läka – en guide i reflekterande skrivande. Den innehåller övningar i expressivt skrivande och var metoden kommer ifrån. Om jag förstått det rätt så, hon som skrev boken bar på ett generationstrauma men hade inte förstått det utan upplevde bara massa olika problem i livet, så mötte hon metoden i Storbrittanien och började skriva reflekterande. Hon upptäckte då massa saker om sig själv, saker som fick komma fram i ljuset.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.