Hem > Forum > Terapi & Medicin > Lamotrigin

Lamotrigin

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12
 • Avatar

  Era erfarenheter av lamotrigin? Biverkningar? In/utsättningssymptom? Efter hur lång tid märkte ni någon effekt?

  Hej!  Jag har börjat med Lamotrigin i juni . Provade att trappa upp 25 mg  i 2 veckor, sen 50 mg osv.

  Det gick inte. Fick ökad ångest, yrsel, klarade inget. Nu trappar upp i mkt försiktig tempo. Började från 10 mg / dagen , nu tar jag 30 mg / dagen . Jag upplever att Lamotrigin verkligen hjälper mig, t om på så låg dos.  Gör saker, som ger mig ångest ändå.  Depression ,,om jag får depressiva tankar är det lätt att släppa taget om dem.  Lamotrigin ger energi..men tyvärr efter varje upptrappning slutar den fungera och jag måste öka dosen. Läkare vill trappa upp till ca 50-100 mg,.

  Men en klart positiv effekt märkte jag på 20-30 mg, förutom att ångesten ökar lite. Bieffekt är lite klåda då o då.

  Har du börjat med Lamotrigin? Hur går det?  Tacksam för svar då jag fick den medicinen för första gången

   

  Avatar

  Hej! 🤗
  Jag är nu uppe i min måldos på 200mg.
  Började med 25 och ökade med 25 fram till 150.
  Sista ökningen gjorde jag med 50.
  Till att börja med kände jag väldigt positiv effekt! Slutade älta hemska grejer som jag gick o funderade på.
  Funderade inte längre över existentiella frågor på kvällar och nätter. Det var en stor lättnad!
  Nu börjar jag känna mig lite avtrubbad.
  Lite handlingsförlamad. Men är hemskt orolig för framtiden och sjukskrivningar o sjukersättningar mm.
  Oroar mig någon minut och sen blir jag som tom istället.
  Så kanske blir oron tomhet istället. Bara vad jag tror.
  Har stora problem med koncentration, minne osv redan innan och känner att det blivit ännu sämre.
  Blir yr och har lite mer värk och ser helt plötsligt sämre.
  Men trots det så känns det värt det att ältandet ändå minskat. Även om det inte är helt borta.
  Mvh ❤️

  TACK Green Myluho  för ditt svar!  Jag fick Lamotrigin i samband med nedtrappning av medicin som olika läkare förskrev till mig under ca 12 år.  Meningen enligt läkare att lamotrigin ska stabilisera mig.

  Ja…det är nog så med alla medicin,,först hjälper dem, sen måste man öka dosen.

  Problem med minne upplever jag redan nu. Speciellt namn ( människor och tex filmer).  Ångesten har jag nu mer.  Men några dagar i början kände jag mig botad från ångest o agorafobin. var överlycklig. Gick ensam till skogen o plockade svamp. ( Kunde inte göra det på 10 år)

  Jag hoppas att jag hittar snart min dos, som minskar elände. Ältande …Känner igen mig i ditt svar. Ältade från jag vaknade på direkten.  Jag skulle föredra att vara tom , än att lida av ångest.

  Tog det lång tid för dig med upptrappningen till 200? Var det svårt att trappa upp?

  Jag läste att optimala dosen är individuell , att någon klarar sig bra tom på 50 mg. Andra på 300-400 mg.  Hur avgör man att dosen är optimal?

  Önskar dig och alla ro och glädje!

   

   

  Avatar

  Hej! 🤗
  Jag började med 25mg i två veckor och ökade sen med 25mg per två veckor fram till 150mg. Då ökade jag med 50mg upp till 200mg.
  Upp till 75mg mådde jag toppen, även vid höjning.
  Därefter fick jag en dipp med ångest, svettningar lite aggresioner vid varje höjning, som gick över på någon dag o så mådde jag bättre igen.
  Tror att det räcker med 200mg för mig eftersom jag blir så “korkad” Minns inte heller namn, ord osv som någon skrev tidigare. Blir även väldigt avtrubbad o lite tom.
  Men hittills har det varit värt det.
  Mvh ❤️

  Jag åt lamictal i flera månader, låg på 100+100/dag. Jag tröttnade ur på den då jag vart fruktansvärt klumpig, tappade saker, hjärnan hängde inte med när jag tänkte eller skulle fokusera på något. Jag kände mig, som ni skrev ovan, korkad mest hela tiden. Den gjorde mig visserligen mer jämn i humöret, men det var så inte värt det.
  Jag har provat vad som känns som en massa olika mediciner och kombinationer att jag snart inte vet vad nästa alternativ är.
  Nu kör jag brintellex mot min depression. Vet inte om jag tycker att den är ultimat heller. Kombinationen voxra+brintellex gick inte alls. Jag fick mer energi men en hemsk klåda på händerna och jag kunde inte få orgasm heller.
  Cymbalta gav bra effekt, men då gav det mig istället så extremt sjuka drömmar på nätterna att sömnen blev lidande. Så den bytte jag bort efter ca. 2mån.

  Avatar

  Hej! Jag började med Lamotrigin 25mg i mitten på augusti ungefär, cirka 4 dagar efter insättning kom biverkningarna, håravfall, illamående, intensiv huvudvärk, orolig mage, minskad aptit, svullnad i ansikte, sömnhallucinationer med mera. Skulle ha trappat upp sedan efter 2 veckor men kände mig redo att sluta med medicinen. Läkaren övertalade mig att stå ut lite till på samma dos, gick på 25mg i kanske 5 veckor för att sedan höja till 50mg och märker nu knappt av biverkningar vissa dagar. Kan fortfarande känna att hjärnan är mos vissa dagar, lite smått huvudvärk o lite minskad aptit men för det mesta är det bättre! Kan därför vara bra med en heads up om att det kan för vissa i enstaka fall ta emot i början av behandling och bli mer problematiskt, men bara man kommunicerar med sin läkare så ska det inte vara några problem! Numera får jag faktiskt mer gjort under dagarna, istället för att det ska vara nån dag i veckan då jag gör ALLT på listan. Känns otroligt skönt att orka träna, laga mat, plugga och till och med städa under en och samma dag😍

  Pink Ropeky Tusen tack för ditt svar!  Känns hoppfullt efter  jag läste ditt brev!!!

  Jag fortsatte att trappa upp mkt långsamt. Från början av augusti tills nu 15 oktober trappade jag upp till 50 mg.  Mina bieffekter är ibland  lite klåda, och ökad ångest,,,men det hände något med ångest..den skrämmer mig inte så mycket som förut.  Mest fysiska obehag dvs truck på halsen o spänd diafragma o hyperventilation då och då,

  Samt exakt som du..jag började göra saker trotts ångest! Var på en stor mattaffären för första gång på 1,5 år! Det kändes som att vara utomlands))) och mkt härligt!  Jag tror inte att min ångest ursakas av Lamotrigin …utan att det är min nedtrappning av benso som ger mig ångest. Jag är mkt glad för din skull! Kram!

  Avatar

  Hej, jag har ätit Lamotrigin nu i snart två veckor 25 mg. Skulle egentligen ökat till 50 imo men läkaren vill skjuta på det då jag mår riktigt dåligt av dem.

  Efter 4-5 dagar extrema meningslöshetskänslor och att det inte spelade ngn roll om jag levde eller inte.

  Nu de senaste dagarna sämre i nedstämdhet och ångest. Fattar ingenting. Vissa positiva reaktioner i form av mindre känslig och inte så högt inflöde i huvudet – men såhär kan jag knappast ha det!

  Har precis blivit klar med utsättning av lamotrigin, har tagit den sedan 2013 pga cyklotymi och eip. Riktigt tuff utsättning med starka utsättningssymtom för mig, kraftiga och snabba humörväxlingar, overklighetskänslor och känslig för sinnesintryck, ökad ångest och depressivitet överhuvudtaget. Har även känt av ökade självskadeimpulser (haft denna problematik tidigare) och en viss brist i impulskontroll.

  Avslutar medicineringen då jag haft en relativt bra period samt att den medförde biverkningar, ffa magrelaterat, men jag har även upplevt att jag har varit klumpig och haft dålig balans som flera nämnt ovan. Jag stod på 200 mg och har trappat ned 50 mg/månaden enligt läkarens instruktioner, förutom sista 50 mg som jag sköt fram en vecka (tentavecka). Magen har definitivt blivit bättre även om den inte funkar perfekt, skakar inte alls lika mycket i händerna, ökad kreativitet också!

  Nu hoppas och längtar jag efter att humöret ska stabiliseras, om inte så kanske jag får leta efter alternativ som funkar bättre.

  Bästa medicinen hittills! Har PTSD kryddat med DP/DR. Lamotrogin har effektivt “dödad” mina “racing thoughts”, känner mig lugn å avslappnad, eller ja, så avslappnad som det är möjligt med PTSD 🙂

  Trodde först medikamentet slog av hela känsloregistret men icke, känner mig glad, arg, ledsen, nöjd, osv, precis som det ska va, tror jag… 🙂

  Hej! Äter Lamotrigin 200 mg. Har räddat mitt liv efter 10 väldigt jobbiga år. Testat hur många mediciner som helst innan dess. Äter tillsamans med Lithium (trots att jag inte tror på Lithium riktigt i mitt fall). Har bipolär typ 2.

  Good luck!

   

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 13 totalt)
12

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.