Hem > Forum > Stress > Utmattad mellan stolarna

Utmattad mellan stolarna

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4
 • Avatar

  Hej!

  Jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom i november. Har sakta gått upp i tid, och börjar jobba 100 % 1 juni. Har känts bra hittills. Men har hamnat mellan alla stolar.

  Eftersom hjärnan inte hängde med bad jag om att få en demensutredning. Trots ung ålder. Nu vägrar arbetsgivarens Företagshälsan hjälpa mig innan den utredningen är klar. De vill inte riskera att göra fel.

  Vårdcentralen försökte göra sig av med mig genom att bolla mig till Företagshälsan som inte tar emot mig. Nu har jag bollat tillbaka till vårdcentralen och står i kö.

  Chefen har inte vetat vad man ska göra. Så jag har inte haft nån rehab-plan. Har ingen nu heller.

  Försäkringskassan ringde och sa att nu måste jag göra mig tillgänglig för hela arbetsmarknaden snart om jag inte kan gå upp i tid. Alltså byta jobb. De hade ingen aning om nån demensfrågeställning.

  Maken vill inte att jag pratar om detta. Tycker att jag tänker för mycket på det. ”Kör på i stället” säger han. Så inget stöd hemma.

  Så sex månader efter att ha blivit sjukskriven är jag på väg att börja heltid igen. Utan att ha gjort nåt annat än att vila hemma.

  jag förstår ju att jag måste behandlas på nåt sätt. Har sökt KBT för stresshantering via internet. Börjar i nästa vecka.

  Tänker på återhämtning, både aktiv och passiv. Men är osäker på om det är rätt eller fel. Har åter igen börjat somna i soffan tidiga kvällar för att jag är så trött.

  Så… Jag vill gärna ha tips på bra återhämtning. Är det så att jag ska räkna med att känna trötthet även i fortsättningen? Räcker det med kbt eller behöver jag nåt mer? Vilka andra behandlingar finns det?

  tacksam för svar

  Avatar

  <3 Bara så jag förstår rätt: är frågan litegrann hur du kan hantera en förmodad viss utmattning när du snart börjar arbeta heltid i juni? Önskar du tips hur man generellt kan agera vid utmattningssymtom/återhämtning under tiden som man arbetar- om du vill säga? <3 Tycker det lät okänsligt att partnern gav ett sådant hurtigt och lite distanserat svar på din situation. Jag förstår absolut om du vill känna kontroll när du tar det här steget till att börja arbeta heltid igen men är osäker på om det bär, eller inte -vad som krävs exakt av dig för att klara av det?

  Tänker lite också på att det verkar lite oklart då vad som är grunddilemmat här; utmattning eller demens? Antar att du inte har ett obearbetat förflutet (inte gått i terapi för) och att det är vad som påverkar något här?

  Avatar
  Trådstartaren

  Hej och tack för svar,

  ja det är detta som är mina frågor och nej inget obearbetat från barndomen. Som jag förstår sig kanske det är bra att släppa kontrollen och våga testa?

  Hur ofta kan man somna i tv soffan utan att det ska skapa oro? Sunt osunt? Vad kan jag mer göra?

   

  Har själv varit sjukskriven för utmattning + ptsd för många år sedan och man kan bli helt återställd och till och med bli starkare 🙂

  Tråkigt att höra att du inte fått den hjälp du behöver och att du inte har något bra stöd hemifrån.

  Vill först lugna dig lite från din oro över att ha drabbats av demens. Det är nämligen ett väldigt vanligt symtom på utmattning att minnet sviker. När jag var som värst var det fruktansvärt. Gick från strålande minne till närmast inget minne alls. Frågade någon om min gatuadress kunde jag inte svara. Min bankkod var som bortblåst trots att den borde sitta i benmärgen. Kunde ha med mig en inköpslista på 5 grejer jag skulle ha med mig hem från affären..men kom ändå hem med bara 3 saker av det på listan. För att nämna något av all ”hjärnsläpp” jag hade. Kan säga att otaliga minneslappar blev min vardag.

  Några tips om hur man kommer ur det här hemska tillståndet:

  Nr 1 acceptera och lyssna på kropp och knopp när de säger ifrån att de behöver vila. Det är ok att somna på soffan!

  Nr2 Kbt kan vara bra att lära sig stresshantering och att lära sig hur lägga om livet permanent till något för dig hållbart samt hur man prioriterar bland alla måsten man känner att man har t ex

  Nr3 Hitta något som får dig att slappna av och återhämta dig och gör det till en orubblig regelbunden egentid (iaf en gång i veckan). Tips  är gå på yoga, thai chi, skogpromenad. En liten lugn simtur med avslappande långt bastubad efteråt eller vad du nu kan hitta för aktivitet som ger dig avslappning återhämtning och styrka.

  Nr 4 Tvinga din make att förstå ditt tillstånd! Det finns så mycket skrivet på nätet om utmattningssyndrom som han kan läsa för att förstå och ge dig det stöd du behöver.

  Nr5 Acceptera att det kommer ta tid innan du är återställd och på banan igen.

  kram

  Avatar

  Wow, många superbra tips och tankar från, Olive Cevunu! <3

  Lägger till;

  Ifall du märker att du inte sovit ”tillräckligt” under natten och känner minsta lilla känsla av utbrändhet ta då sovmorgon eller sjukskriv dig den dagen, är mitt stalltips. Tror nämligen sömn är a och o för att hålla i längden. Så hanterade åtminstone jag utmattning och att ta sig över tröskeln att inte hamna där igen. Tänker att inget arbete, chefsrelation eller organisation kan vara viktigare än sin egen hälsa och välmående <3

  Om du känner att det tar kraft att exempelvis vistas mycket på arbetsplatsen och det är mycket input är en tanke att försöka luncha utanför för att passa på att få lite egentid och där ”tanka energi”. Kanske beror lite på hur man är socialt lagd också iofs? =)

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
4

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.