Hem > Forum > Skam > Tips på att få bort ens ärr till i sommar?

Tips på att få bort ens ärr till i sommar?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3
 • Jag vet inte om detta är riktigt rätt forum att ställa en sådan fråga på men har ingen annanstans jag kan vända mig till.

  Jag är en tjej på 16 år, snart 17. Jag har i ca: 3 års tid mått dåligt av olika själ. Vilket har lett till självmordstankar och även självskadebeteende. Mitt liv har gått både upp och ner och just nu känner jag att det går bra för mig. Mina föräldrar vet inte om allt detta. Jag har lyckats hålla det hemligt så pass länge. Det är bara mina allra närmsta vänner som vet att jag mått dåligt under en lång period då jag ibland varit tvungen att prata ut och dom har funnits där och lyssnat på mig i alla lägen.

  När jag mådde som allra värst så skar jag mig om mina armar och ben. Någon gång runt oktober tid så började jag skära mig som allra värst men jag gör inte det längre. Eller jag har inte gjort det på ett tag nu och funderar inte på att göra det igen då det är så jävla dumt för det skapar bara fula ärr.

  Nu till problemet. Mina föräldrar har planerat en resa i sommar där det vill att jag ska följa med. Vi brukar åka iväg en gång om året till Spanien men förra sommaren kunde vi inte då vi hade ont om pengar. Men nu har vi råd och mina föräldrar ville bjuda mig på en resa. Det säger att det är sista gången det betalar en resa för mig och att nästa gång får jag betala själv då det gjorde likadant med min syster när hon var lika gammal som mig. Det vill liksom vara rättvisa. Självklart vill jag åka med dom men när jag är i Spanien är det ganska varmt och jag kan inte dölja min kropp med byxor och tröja. Då jag har bikini och jag är rädd att mina ärr inte ska försvinna.

  Jag vet att det vore bäst att berätta för mina föräldrar som det är men jag kan verkligen inte. Klarar verkligen inte av att ta det samtalet med dom. Jag vill inte såra dom och göra dom ledsna. Därför jag hållit det hemligt så pass länge, men jag förstår ju att förr eller senare kommer det ju får reda på det och ju längre tiden går ju svårare är det för mig att ta det med dom. Jag kan ju inte vänta tills Juni när vi ska åka för om det ser arren så kommer hela semestern förstöras och jag vill att det ska vara en lycklig vecka.

  Är det någon som har nått knep om hur man kan dölja ärren. Har prövat med foundation men det hjälper inte. Det blir värre och syns mer. Mina ärr blir vita och det syns extra mycket mot mörk hud än om jag skulle vara ljushyad.

  Är det någon som vet hur man kan dölja dom under sommartiden så kommentera gärna det. Behöver verkligen hjälp för jag vill verkligen inte gå med arren framför mina föräldrar.

  Testa att googla ”Ta bort ärr efter självskadebeteende”

  Att skapa lycka under en semester för att alla ska kunna trivas är inte realistiskt och skapar extra lidande för dig.  Visa ärren nu som kommer du att kunna vila på semestern om ett halvår och ha det bättre än att bära skam och undvika delar av dig för dina närmaste. Som du skrev så får de veta för eller senare och då undrar jag varför du ska tynga din börda med att också bära skam? Berättar du tar du ansvar för din hälsa och visar att du vill må bättre och ett viktigt sätt är att dela den smärtan med ett proffs. Ta själv kontakt med psykiatrin och be om att till en början få prata med någon utan att blanda in föräldrarna så du kan visa dina föräldrar att du redan börjat ta ansvar för ditt tillfrisknande när du berättar – så kanske du kan lugna dem något och till och med lära dem något? Kanske vet de redan mer än du tror och mår dåligt för att de inte vet hur de ska kunna hjälpa dig?

  https://www.1177.se/Stockholm/barn–gravid/vard-och-stod-for-barn/bup–barn–och-ungdomspsykiatrin/

  Att bära skam över sina ärr är väldigt vanligt, jag önskar dock att det inte var så. Du har gått igenom oerhört jobbiga tider och dina ärr talar för det. Att du tagit dig genom allt det, fortfarande finns kvar och kämpar, det är så väldigt vackert. Och det är vad dina ärr representerar.

  Skammen du bär på grund av dina ärr är ingen börda du behöver bära. Åtminstone inte ensam. Om jag vore du hade jag funderat på om tyngden att berätta för din familj om dina ärr är tyngre än den att inget säga och fortsätta dölja dem. Och att dölja sina ärr, vad är det? Är inte det att dölja en del av dig själv också? De representerar ju en period i ditt liv som har haft en stor påverkan på dig som person.

  Du förstör inget genom att berätta för någon om dina ärr, hur du mår eller hur du HAR mått. Du bryter inte ner någon genom att dela med dig av dig själv. Semestern kommer fortfarande vara en semester, oavsett vad du berättar för din familj eller inte. Det är jätteviktigt att semestern blir ett fint minne för dig också, och jag tror att du kommer ha svårare att uppskatta den tiden om du känner att du måste dölja dig själv.

  Jag önskar för dig att du kunde bära dina ärr med stolthet, och jag hoppas att du får må bra framöver.

  Ta hand om dig. <3

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
3

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.