Hem > Forum > Skam > Läkaren skrattade åt mig

Läkaren skrattade åt mig

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8
 • Jag vet inte vad jag ska ta mig till, känner mig så förnedrad och skamsen.
  Gick till gyn igår för första gången på 10 år efter ha haft väldigt otrevliga upplevelser innan på annan ort, som gjort att bara tanken på en gynstol gett mig panikattacker. Men nu tog jag tag i det för jag har ont hela tiden och de senaste två åren har jag intalat mig själv att jag måste kolla upp det.

  Så igår tog jag mig dit och besöket blev en mardröm.
  Läkaren trodde mig inte och han satt och pratade om hur det finns de som har det värre och att ”så är livet ibland, man får ta lite smärtor”. Medan han prata upptäckte han att jag inte tagit cellprov och insisterade på att vi skulle göra det, så jag gick med på det för han skulle passa på att undersöka mina ”påstådda smärtor” samtidigt.

  Så jag satte mig i stolen, pissrädd och ville bara att det skulle va över, när läkaren börjar skratta och prata med sköterskan över det faktum att jag fortfarande är oskuld. Så läkaren börjar säga saker som

  ”Ja, hur kan du ha ont som inte har ett sexliv ens?”
  ”Du kan ju börja med att skaffa pojkvän och ett sexliv innan du gnäller på smärtor.”

  Samtidigt som han gör det så använder han för stora verktyg för att försöka ta cellprov. Så istället för att ta cellprovet så är han så hårdhänt med verktygen att han orsakar blödningar och måste sluta när jag skriker av smärta. Han gav mig en tampong och sa att det slutar blöda om ett par dar.

  Så resultatet av mitt besök blev blödningar, mer smärta, hånskratt och kommentarer om mitt icke existerande sexliv och hur jag borde ”ändra på det först”. Läkaren avslutar med att säga att jag får skylla mig själv om jag inte tar tillräckligt med smärtlindrande piller för att inte ha ont och att jag ska sluta gnälla för de finns de som lever med värre saker.

  Jag har blivit utsatt för våldtäktsförsök och gyn’s behandling som hände då skrämde bort mig i 10 år. Och detta är det första som händer när jag väl lyckats ta mig dit!
  Så jag vet inte vad jag ska göra nu, jag känner mer skam av undersökningen och min oskuld än jag gjorde efter våldtäktsförsöken.

  Hur fan ska jag kunna våga gå till läkare om smärtor igen efter en sån här förnedrande behandling?
  Jag trodde aldrig jag skulle behöva skämmas för att jag är oskuld, men tydligen är det exakt det man ska göra hos gyn idag. Jag ville ju bara ha hjälp med smärtorna, inte bli avdelningens snackis…

  Så hemskt!! Sådär får en läkare (eller någon annan människa heller för den delen) inte bete sig! Det är inte bara djupt kränkande och oförskämt, utan också extremt oprofessionellt. Jag rekommenderar dig att kontakta mottagningens chef. Om det inte hjälper att prata med denne så gör en anmälan till patientnämnden i ditt landsting.

  Jag håller med om att man inte ska behöva skämmas för att man är oskuld. Men tyvärr skäms jag också, fastän jag vet att jag inte behöver. Jag har bara pratat med en gynekolog (aldrig gjort någon undersökning) en gång, och då fick jag frågan när jag senast hade haft sex. Att gynekologen inte frågade OM jag hade haft sex, utan NÄR, gjorde att jag upplevde att det togs för givet att jag hade sexdebuterat. Det tyckte jag var oerhört jobbigt, i synnerhet eftersom jag själv kände mig konstig och annorlunda som vuxen kvinna och oskuld.

  Jag tycker förresten att det låter underligt att din gynekolog ville ta ett cellprov när han visste att du är oskuld. Den informationen jag fick av gynekologen jag pratade med (och som jag även läst på 1177:s webbplats) är att man inte behöver ta cellprov om man aldrig har haft sex eftersom man då inte kan ha det virus som orsakar livmoderhalscancer.

  Trådstartaren

  Svar – Red Dykepi;

  Ja, jag har hört det också med ang. cellprov. Så jag sa det också när han frågade varför jag inte gjort det innan, men jag ifrågasatte inte när han insisterade på att vi skulle göra det för jag tänkte att han som läkare vet nog bäst. Men har läst det igen nu – så skadan han orsakade var ju helt i onödan.

  Jag har kollat min journal och han har inte skrivit något speciellt om besöket mer än resultatet av undersökningen och hans rekommendation om vanliga smärtlindringspreparat. Tyvärr vet jag av tidigare erfarenhet att när man vänder sig till verksamhetschefen så är det första de gör att de läser journalen och pratar med den anställde. Så då ’finns inga problem’ vad de kan se (varför de nu tror att personalen skulle ärligt skriva ner hur de egentligen hanterat och bemött patienten).

  Det är ju betydligt lättare för dem att skylla på en patient med klagomål än att stå för att deras utbildade personal skulle ha misskött sig..

  Svar – Red Dykepi; Ja, jag har hört det också med ang. cellprov. Så jag sa det också när han frågade varför jag inte gjort det innan, men jag ifrågasatte inte när han insisterade på att vi skulle göra det för jag tänkte att han som läkare vet nog bäst. Men har läst det igen nu – så skadan han orsakade var ju helt i onödan. Jag har kollat min journal och han har inte skrivit något speciellt om besöket mer än resultatet av undersökningen och hans rekommendation om vanliga smärtlindringspreparat. Tyvärr vet jag av tidigare erfarenhet att när man vänder sig till verksamhetschefen så är det första de gör att de läser journalen och pratar med den anställde. Så då ’finns inga problem’ vad de kan se (varför de nu tror att personalen skulle ärligt skriva ner hur de egentligen hanterat och bemött patienten). Det är ju betydligt lättare för dem att skylla på en patient med klagomål än att stå för att deras utbildade personal skulle ha misskött sig..

  Ja, risken att verksamhetschefen inte tar ditt klagomål på allvar finns säkert. Min upplevelse är att det finns en väldigt prestige inom vården och att många som jobbar där gärna håller varandra om ryggen och blundar för missförhållanden. Men det finns också rakryggade personer som inser att dåligt bemötande accepterar och som inte blundar för det. Jag tror dock att du kan göra en anmälan till patientnämnden direkt, om du hellre vill det.

  Trådstartaren

  Ja, risken att verksamhetschefen inte tar ditt klagomål på allvar finns säkert. Min upplevelse är att det finns en väldigt prestige inom vården och att många som jobbar där gärna håller varandra om ryggen och blundar för missförhållanden. Men det finns också rakryggade personer som inser att dåligt bemötande accepterar och som inte blundar för det. Jag tror dock att du kan göra en anmälan till patientnämnden direkt, om du hellre vill det.

  Ja, problemet är att patientnämnden bara kan ta upp klagomål. De har ingen behörighet att se till att förändringar sker, bara att upplysa verksamheten om att klagomål inkommit.

  Nästa steg är IVO – men de utreder inte om man inte har fått ”Tydliga skador och men som kommer följa patienten livet ut eller att patienten avlidit pga skador och behandling orsakade av vården.”

  När man söker verkar det inte finnas någon mellan verksamhetschef och patientnämnd, men verksamhetschefen måste väl ha en chef över sig man kan kontakta om inte verksamhetschefen lyssnar?

  Ursäkta mig? Undersöka påstådda smärtor?

  Jag har fortfarande många fördomar om män som väljer att bli gynekologer. Det finns säkert många män som vill väl och tycker att det är ett viktigt och spännande yrke ur medicinsk synpunkt, men ändå… risken är överhängande för många att de antingen har märkliga avsikter med sitt yrkesval, eller att de helt enkelt inte är tillräckligt förstående- eftersom de inte kan veta hur en kvinna känner då de inte är en själva.

  Din berättelse verkar bekräfta iallafall i detta fall- mina farhågor om manliga gynekologer:

  • Okänslig
  • Hårdhänt
  • Nonchalant (eftersom de inte har likadan kropp som kvinnor, kan de omöljigt veta hur mycket smärta man faktiskt kan ha som kvinna)
  • Otrevlig

  Låter väldigt obehagligt. Jag har genomgått en gynekologisk undersökning i mitt liv, av en kvinnlig läkare. Jag hade vägrat en manlig, just för att mina erfarenheter i livet säger mig att män ofta är elaka, tyvärr.

  Jag är oskuld jag med, men den gynekologen jag gick till hånade inte mig på något sätt när jag berättade det, hon var trevlig och lugn- så som man ska vara.

  Hon frågade om jag hade haft sex med någon- och jag svarade bara nej. Inget konstigt. Lite halvt skämmigt, men samtidigt. varför ska man skämmas för det egentligen? Det är som det är, ingen annan har något med ditt sexliv att göra än du själv och den person du har sex med.

  När jag bokade gyntid- (på grund av min oro att jag har så starka menssmärtor), så blev jag lugnad att jag fick en kvinnlig läkare. Jag hade i ärlighetens namn vägrat bli undersökt av en man. Den gynekolog jag gick till tog nog ett cellprov om jag minns rätt, men även ett vaginalt ultraljud för att se så att inget var fel liksom.

  Alltså jag har oroat mig så mycket både pga. mina menssmärtor men även för att jag har glömt ta ut tamponger förr och varit livrädd att något ska ha blivit skadat på grund av det. 🙁 Men det gick bra iallafall.

  Men jag skulle om jag var du ts:

  1. Anmält denna läkare

  2. Gå till kvinnliga gynekologer hädanefter

  OBS! Du har INGEN anledning att skämmas för att du är oskuld. Vilket svin han är alltså.

   

  Trådstartaren

  Ursäkta mig? Undersöka påstådda smärtor? Jag har fortfarande många fördomar om män som väljer att bli gynekologer. Det finns säkert många män som vill väl och tycker att det är ett viktigt och spännande yrke ur medicinsk synpunkt, men ändå… risken är överhängande för många att de antingen har märkliga avsikter med sitt yrkesval, eller att de helt enkelt inte är tillräckligt förstående- eftersom de inte kan veta hur en kvinna känner då de inte är en själva. Din berättelse verkar bekräfta iallafall i detta fall- mina farhågor om manliga gynekologer:

  • Okänslig
  • Hårdhänt
  • Nonchalant (eftersom de inte har likadan kropp som kvinnor, kan de omöljigt veta hur mycket smärta man faktiskt kan ha som kvinna)
  • Otrevlig

  Låter väldigt obehagligt. Jag har genomgått en gynekologisk undersökning i mitt liv, av en kvinnlig läkare. Jag hade vägrat en manlig, just för att mina erfarenheter i livet säger mig att män ofta är elaka, tyvärr. Jag är oskuld jag med, men den gynekologen jag gick till hånade inte mig på något sätt när jag berättade det, hon var trevlig och lugn- så som man ska vara. Hon frågade om jag hade haft sex med någon- och jag svarade bara nej. Inget konstigt. Lite halvt skämmigt, men samtidigt. varför ska man skämmas för det egentligen? Det är som det är, ingen annan har något med ditt sexliv att göra än du själv och den person du har sex med. När jag bokade gyntid- (på grund av min oro att jag har så starka menssmärtor), så blev jag lugnad att jag fick en kvinnlig läkare. Jag hade i ärlighetens namn vägrat bli undersökt av en man. Den gynekolog jag gick till tog nog ett cellprov om jag minns rätt, men även ett vaginalt ultraljud för att se så att inget var fel liksom. Alltså jag har oroat mig så mycket både pga. mina menssmärtor men även för att jag har glömt ta ut tamponger förr och varit livrädd att något ska ha blivit skadat på grund av det. 🙁 Men det gick bra iallafall. Men jag skulle om jag var du ts: 1. Anmält denna läkare 2. Gå till kvinnliga gynekologer hädanefter OBS! Du har INGEN anledning att skämmas för att du är oskuld. Vilket svin han är alltså.

  Ja, jag mailade verksamhetsansvarig som inte var intresserad av ärendet. Hans personal ”skulle aldrig bete sig så.”.

  Så jag har anmält till Patientnämnden och kontaktat verksamhetens huvudbolag (denna gyn är ett dotterbolag har jag upptäckt) med vad som hänt – Så inväntar svar från dem nu.
  Den jag pratade med på patientnämnden tyckte jag skulle överväga en polisanmälan om sexuellt ofredande. Så försöker hitta någon som kan mer om sånt.

  Ja, jag mailade verksamhetsansvarig som inte var intresserad av ärendet. Hans personal ”skulle aldrig bete sig så.”. Så jag har anmält till Patientnämnden och kontaktat verksamhetens huvudbolag (denna gyn är ett dotterbolag har jag upptäckt) med vad som hänt – Så inväntar svar från dem nu. Den jag pratade med på patientnämnden tyckte jag skulle överväga en polisanmälan om sexuellt ofredande. Så försöker hitta någon som kan mer om sånt.

  Bra gjort! Det är starkt gjort av dig att anmäla detta! Tyvärr kommer för många undan med att bete sig som svin. Och jag tycker det låter som rätt val att polisanmäla också.

  Oavsett hur det går nu, så kan du iallafall vara stolt över dig själv att du drog en gräns genom att anmäla honom!

  Ja, jag mailade verksamhetsansvarig som inte var intresserad av ärendet. Hans personal ”skulle aldrig bete sig så.”. Så jag har anmält till Patientnämnden och kontaktat verksamhetens huvudbolag (denna gyn är ett dotterbolag har jag upptäckt) med vad som hänt – Så inväntar svar från dem nu. Den jag pratade med på patientnämnden tyckte jag skulle överväga en polisanmälan om sexuellt ofredande. Så försöker hitta någon som kan mer om sånt.

  Sååå bra att du anmälde händelsen till Patientnämnden!!!!! Grymt starkt gjort! Jättetråkigt att höra att verksamhetschefen verkar tro att alla som jobbar för honom är små änglar… Rötägg finns nog tyvärr på alla arbetsplatser. Har du fått något svar från Patientnämnden än?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.

Vissa användare kan för närvarande uppleva att inloggningen tar lång tid. Vi jobbar på problemet och hoppas att kunna åtgärda detta inom kort.