Hem > Forum > Samtalet som gjorde skillnad > Hur hjälpa en främmande person med självmordstankar på nätet?

Hur hjälpa en främmande person med självmordstankar på nätet?

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8
 • Jag är sedan en tid tillbaka med i en stödgrupp på fb för personer med psykisk ohälsa. Det händer då och då att någon skriver att hen tänker ta sitt liv. Ibland kommer i panik ett taktlöst pepptalk och ibland blir det bara tyst. Det är som att alla tror att ett svar är lika med att ta på sig ansvaret för personens liv. Jag har tagit konversationen men känt mig väldigt osäker på hur jag ska hjälpa och ganska ensam då ingen annan i gruppen verkar veta hur vi ska agera lr vad som förväntas av en i sådana situationer. Kan vi prata om hur en hjälper någon en inte känner på distans? Jag vill sen knåpa ihop typ en handlingsplan lr iaf sammanställa några tips på vad en kan göra med enkla medel under sånna förutsättningar. Tänker att det kan vara bra att ha i anslutning till gruppreglerna så att medlemmarna får stöd i att ge stöd och fler vågar ta det där samtalet som kan göra skillnad.

  Tankar? Tips? Erfarenheter? 🙂

  Jag anser att det är viktigt att man inte fastnar i ett hjulspår och ger samma svar till alla som säger att de vill ta/funderar på självmord. ”Det blir bättre, du är inte ensam” och så vidare. Det kan vara viktiga saker att lyfta fram för personen, men gör det inte till en ctrl+c – ctrl+v text liksom. Gör det mer personligt och visa att man faktiskt läst vad personen har skrivit.
  Tycker även att man ska ställa mycket frågor, men inte allt på samma gång. Då visar man att man är intresserad av personens situation, man får mer information att kunna hjälpa personen och personen får möjlighet att skriva av sig sina tankar. Vilket nog är bra för de flesta i den situationen.

  Jag tycker att det är en bra sak du gör, jag skulle vilja ha en bra sida/forum där man anonymt kan chatta med en slumpmässig person som är villig att lyssna och ge råd som på den här sidan: https://blahtherapy.com/
  På den sidan väljer man om man vill ”lyssna” eller ”ventilera” sen väntar man bara på att en person ska ansluta (valde man att lyssna väntar man på en som vill ventilera och vice versa) Man får snabbt hjälp eftersom det är ofta fler lyssnare som väntar på att ge hjälp en ”ventilerare” som väntar på att få hjälp.
  Mind Forum är bra, jag tycker dock att det verkar som att det finns lite för många kategorier så att vissa som lägger sin tråd under en mindre kategori inte blir sedda lika lätt. Men har inte varit här så länge.

  Då jag varit i läget att jag inte vet leva och i det läget är övertalnings försök inte hjälpsamma. Jag har fått mest hjälp av personer som vågat hör när jag berättat . Men det är väl svårt med vården om man säger hur det är blir man inlåst. Jag har träffat några få personer som vågat var med mig när det är som svårast.. Jag har ett stort behov av att känna att den jag pratar med faktiskt orkar höra hur det är. Sen tror jag att om man är närvarande i samtalet och har ett intresse i samtalet blir det bättre. De som kopplar på en manual hörs direkt att det inte är äkta. Då är det bättre att säga att typ jag kommer att fråga dig några frågor.

   

  Men det är väl mänskligt att man blir rädd. Vi har ju tyvärr åsikten att människor kan få lida hur mycket som helst utan att det är ok att avsluta sitt liv. Jag trodde aldrig att jag skulle tänka så men idag vet jag vad lidande är och i den situationen jag var i var det helt självklart att ingen människa ska behöva gå igenom. Vi är humanare mot djur än vi är mot oss själva..

  Detta blev lite långrantigt. Vet inte om ni har någon hjälp av det. Bara utifrån min upplevelse helvetet.

  Trådstartaren

  Tack för era svar!

  Fick mycket bra input härifrån! Ringde även självmordslinjen och fick lite tankar från en som är van vid den här typen av situation.

  Jag har skrivit ihop några tips som jag hoppas ska vara till hjälp i gruppen utan att vara för specifika. Vi börjar som följer och sen kan vi alltid revidera dem framöver.

  Tips när du vill stödja någon i gruppen som berättar om sina självmordstankar:

  Visa respekt och ta personen på allvar. Undvik att skämta bort det du hört. Uppmuntra istället personen att berätta mer. Vad är det som känns tungt? Vad ledde upp till detta? Hur ser läget ut? Är personen ensam? Finns det någon personen skulle vilja kontakta?

  Undvik antaganden då det kan kännas drömmande. Öka din förståelse genom att fråga. Om du gör ett påstående kan du söka bekräftelse hos personen genom att lägga till ett ”stämmer det?” efteråt.

  Visa acceptans. Det är ok att må dåligt. Det är ok att ha känslor och tankar. Lyssna. Du behöver inte värdera vad du hör. Bekräfta att du hört och förstått genom att svara t.ex. ”OK”, ”jag förstår” och spegla/återge vad personen sagt.

  Undvik pepp-talks och quick-fixes då det lätt upplevs avfärdande och förminskande för den som delar med sig. Du behöver inte ta på dig ansvaret för att laga eller bli av med det onda.

  Bygg förtroende. Du kan påminna personen om att det finns hjälp att få och uppmuntra till att söka vård men BE OM LOV innan du delar information med utomstående eller kallar på hjälp. Du kan ställa frågor som:

  Skulle du vilja att någon kom till dig nu?

  Kan du ringa själv?

  Vill du ha hjälp med det?

  Om du ska ringa 112 för någon annans räkning behöver du be personen om namn, personnummer, plats/adress och mobilnummer att förmedla till larmcentralen.

  Uppmana personen att skjuta upp sina planer på självmord. Kan det vänta tills senare eller kanske tills imorgon? Ta en liten bit i taget.

  Gör en överenskommelse. Sätt upp ett enkelt mål som att lova att höra av sig med en rolig bild till dig nästa dag.

   

  Kram till er!

  Jag är sedan en tid tillbaka med i en stödgrupp på fb för personer med psykisk ohälsa. Det händer då och då att någon skriver att hen tänker ta sitt liv. Ibland kommer i panik ett taktlöst pepptalk och ibland blir det bara tyst. Det är som att alla tror att ett svar är lika med att ta på sig ansvaret för personens liv. Jag har tagit konversationen men känt mig väldigt osäker på hur jag ska hjälpa och ganska ensam då ingen annan i gruppen verkar veta hur vi ska agera lr vad som förväntas av en i sådana situationer. Kan vi prata om hur en hjälper någon en inte känner på distans? Jag vill sen knåpa ihop typ en handlingsplan lr iaf sammanställa några tips på vad en kan göra med enkla medel under sånna förutsättningar. Tänker att det kan vara bra att ha i anslutning till gruppreglerna så att medlemmarna får stöd i att ge stöd och fler vågar ta det där samtalet som kan göra skillnad. Tankar? Tips? Erfarenheter? 🙂

   

  Min erfarenhet är att en okänd människa på fb verkligen kan få mig att må bättre. Dagar då jag har mått som sämst har jag vänt mig till sådana fb-grupper som du skriver om och bara att veta att det finns någon som orkar ”lyssna” på det jag skriver och som inte kommer med käcka och hurtiga kommentarer utan bara finns och lyssnar har hjälpt mig så att jag fortfarande lever idag. En okänd människa på fb reagerade och ringde polisen när jag skulle köra ihjäl mig. Hon fanns där och larmade samtidigt så att jag fick hjälp. Utan hennes stöd under tiden hade jag inte levt.

  Vet att Facebook har algoritmer för att upptäcka vissa inlägg som kan antyda på självmord eller självskada m.m. Finns även så man kan anmäla inläggen till dem. Vet dock inte vad Facebook gör och är nog kanske inte bästa sättet att hjälpa personen i nödläge iaf. Men Facebook har iaf försökt göra det dom kan för att hjälpa. Ingen aning dock hur mycket detta fungerar för svenska inlägg.

  Jag är sedan en tid tillbaka med i en stödgrupp på fb för personer med psykisk ohälsa. Det händer då och då att någon skriver att hen tänker ta sitt liv. Ibland kommer i panik ett taktlöst pepptalk och ibland blir det bara tyst. Det är som att alla tror att ett svar är lika med att ta på sig ansvaret för personens liv. Jag har tagit konversationen men känt mig väldigt osäker på hur jag ska hjälpa och ganska ensam då ingen annan i gruppen verkar veta hur vi ska agera lr vad som förväntas av en i sådana situationer. Kan vi prata om hur en hjälper någon en inte känner på distans? Jag vill sen knåpa ihop typ en handlingsplan lr iaf sammanställa några tips på vad en kan göra med enkla medel under sånna förutsättningar. Tänker att det kan vara bra att ha i anslutning till gruppreglerna så att medlemmarna får stöd i att ge stöd och fler vågar ta det där samtalet som kan göra skillnad. Tankar? Tips? Erfarenheter? 🙂

  Sätt dig in i personens tankar & känslor, ”du Är hen”, ha 100% empati.
  Var ärlig.

  Gråt ut själv efteråt för det är inte lätt att ta sig tillbaka….

   

  Mvh

  Michael

  Tack för era svar! Fick mycket bra input härifrån! Ringde även självmordslinjen och fick lite tankar från en som är van vid den här typen av situation. Jag har skrivit ihop några tips som jag hoppas ska vara till hjälp i gruppen utan att vara för specifika. Vi börjar som följer och sen kan vi alltid revidera dem framöver. Tips när du vill stödja någon i gruppen som berättar om sina självmordstankar: Visa respekt och ta personen på allvar. Undvik att skämta bort det du hört. Uppmuntra istället personen att berätta mer. Vad är det som känns tungt? Vad ledde upp till detta? Hur ser läget ut? Är personen ensam? Finns det någon personen skulle vilja kontakta? Undvik antaganden då det kan kännas drömmande. Öka din förståelse genom att fråga. Om du gör ett påstående kan du söka bekräftelse hos personen genom att lägga till ett ”stämmer det?” efteråt. Visa acceptans. Det är ok att må dåligt. Det är ok att ha känslor och tankar. Lyssna. Du behöver inte värdera vad du hör. Bekräfta att du hört och förstått genom att svara t.ex. ”OK”, ”jag förstår” och spegla/återge vad personen sagt. Undvik pepp-talks och quick-fixes då det lätt upplevs avfärdande och förminskande för den som delar med sig. Du behöver inte ta på dig ansvaret för att laga eller bli av med det onda. Bygg förtroende. Du kan påminna personen om att det finns hjälp att få och uppmuntra till att söka vård men BE OM LOV innan du delar information med utomstående eller kallar på hjälp. Du kan ställa frågor som: Skulle du vilja att någon kom till dig nu? Kan du ringa själv? Vill du ha hjälp med det? Om du ska ringa 112 för någon annans räkning behöver du be personen om namn, personnummer, plats/adress och mobilnummer att förmedla till larmcentralen. Uppmana personen att skjuta upp sina planer på självmord. Kan det vänta tills senare eller kanske tills imorgon? Ta en liten bit i taget. Gör en överenskommelse. Sätt upp ett enkelt mål som att lova att höra av sig med en rolig bild till dig nästa dag. Kram till er!

  Hej! Jag läser om din fina omsorg om människor och känner likadant att jag vill hjälpa andra som har det svårt! Jag har nyligen varit med att starta upp en grupp med några användare här på Mind där vi ska kunna stötta varann genom chattsamtal via appen Discord och på så sätt känna oss mindre ensamma och kunna ha gemenskap med andra som vet hur de svåra känslorna i livet känns… Det är ett anonymt forum precis som här på Mind. Om du känner att det kanske är något även för dig, så får du gärna ”hälsa på”! Länken med inbjudan finns på sista sidan i tråden ”Grupp för ensamma” här på Mind. Bara ville tipsa dig eftersom du verkar vara intresserad av att vara med i stödgrupper! Önskar dig en fin dag och tack för att du är en så omtänksam person!

  Med vänliga hälsningar, Yellow Tabadu 🙂

  Sätt dig in i personens tankar & känslor, ”du Är hen”, ha 100% empati. Var ärlig. Gråt ut själv efteråt för det är inte lätt att ta sig tillbaka…. Mvh Michael

  Hej Michael! Jag ser att du skriver så stöttande och vårdande till andra och även jag känner att jag vill hjälpa andra som har det svårt! Som jag skrev ovan har jag alltså nyligen varit med att starta upp en grupp med några användare här på Mind där vi som sagt ska kunna stötta varann genom chattsamtal via appen Discord och på så sätt känna oss mindre ensamma, och kunna ha gemenskap med andra som vet hur de svåra känslorna i livet känns… Det är ett anonymt forum precis som här på Mind. Så om även du känner att det kanske är något även för dig, så får du gärna ”hälsa på” oss där och kolla in! Länken med inbjudan finns på sista sidan i tråden ”Grupp för ensamma” här på Mind. Världen vore en bättre plats med fler omtänksamma som du! Önskar dig en fin dag!

  Med vänliga hälsningar, Yellow Tabadu

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
8

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.

Vi har gjort en säkerhetsuppdatering på Mind forum som innebär att logga in-förfarandet har ändrats. Du kommer i samband med att du loggar in få ditt lösenord skickat via e-mail.