Hem > Forum > Samhälle & Ekonomi > Ojämn energinivå och Försäkringskassan

Ojämn energinivå och Försäkringskassan

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2
 • Jag har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som gör att jag har en väldigt låg, men framför allt väldigt ojämn, energinivå. Detta innebär att jag inte vet idag vad jag kommer att orka i morgon eller nästa vecka. Jag kan bli stressad av att planera in saker långt i förväg, eftersom det ofta leder till att jag hamnar på minuskontot energimässigt. Jag försöker därför att ha så få fasta aktiviteter som möjligt och föredrar att hitta på saker spontant. Det fungerar rätt okej när det kommer till att träffa vänner, men när det kommer till jobb fungerar det INTE.

  P.g.a. utbrändhet har jag levt på aktivitetsersättning i flera år, men den har nyligen gått ut eftersom jag fyllt 30. Min plan var att ansöka om 75 procents ”sjukpenning i särskilda fall” och jobba 25 procent med diverse frilansuppdrag. Jag trodde att det skulle kunna fungera att frilansa eftersom jag då kan styra mina arbetstider själv, men det verkar tyvärr som att det ändå inte kommer att fungera. Min energinivå är nämligen så pass ojämn att jag inte orkar lika mycket varje vecka, d.v.s. jag orkar inte jobba tio timmar alla veckor. Det innebär att jag kommer att kunna jobba 25 procent vissa veckor, men kanske bara tio procent (eller inte alls) andra veckor. Jag styrs helt och hållet av min energinivå och om hjärnan inte är med mig så är det bara att dra ner rullgardinen och blunda. Om jag trotsar tröttheten och kämpar på ändå så går det till en viss gräns, sedan brakar jag ihop totalt.

  Problemet är att Försäkringskassans regler inte är anpassade efter människor som fungerar som jag. Försäkringskassans regler är anpassade efter människor som orkar jobba jämnt antal timmar. Därför måste man i förväg bestämma hur många timmar man orkar jobba, och så får man ersättning därefter. Detta innebär att jag bara kommer att få 75 procents ersättning, även om jag vissa veckor inte orkar jobba mer än två, tre timmar. Alternativet är att ansöka om hel sjukpenning i särskilda fall, men om jag har förstått det hela rätt så får jag då inte jobba alls. Det skulle kännas väldigt tråkigt, för jag vill självklart kunna jobba så mycket som jag bara orkar.

  Ytterligare ett alternativ är att ansöka om hel sjukersättning, för då får man jobba fem timmar i veckan utan att förlora ersättningen. Det är kanske det bästa alternativet för mig, även om det då i stället skulle kännas tråkigt att inte få jobba mer de veckor jag faktiskt orkar.

  Finns det någon här som har liknande problem med energinivån? Hur har ni löst det med jobb och Försäkringskassan?

   

  Avatar

  Jag upplever att du själv kommit fram till en bra lösning. Jag funderar över om du kan arbeta volontärt med något som intresserar dig de dagar som du är pigg?

  Dessutom om du kan jobba som frilans – betyder det att du kan jobba ganska självständigt? Kan det betyda att när du har energi att du kan ”bunkra upp” jobb under dessa veckor som kan ”lämnas in” de veckor du inte orkar jobba så mycket?

  Har du undersökt sådana möjligheter som Samhall – om de har en mer flexibel syn på arbetstider? (om de har arbeten som är lämpliga för dig)

  Styrkekramar

   

  Trådstartaren

  Jag upplever att du själv kommit fram till en bra lösning. Jag funderar över om du kan arbeta volontärt med något som intresserar dig de dagar som du är pigg? Dessutom om du kan jobba som frilans – betyder det att du kan jobba ganska självständigt? Kan det betyda att när du har energi att du kan ”bunkra upp” jobb under dessa veckor som kan ”lämnas in” de veckor du inte orkar jobba så mycket? Har du undersökt sådana möjligheter som Samhall – om de har en mer flexibel syn på arbetstider? (om de har arbeten som är lämpliga för dig) Styrkekramar

  Jo, jag tror också att det som jag är inne på är den bästa lösningen. Jag var mest nyfiken på hur andra i samma situation har löst det hela. Reglerna ser ju ut som de gör, dem måste man vara politiker för att ändra.

  Jo, jag kan jobba väldigt självständigt om jag jobbar med något som jag klarar av. Tyvärr har jag haft problem med snäva deadlines, vilket lett till att jag inte kunnat ta uppdrag som jag blivit erbjuden. Sedan handlar det väldigt mycket om ekonomi också. Eftersom jag bara kommer att få 75 procents ersättning (om jag ens får något) från Försäkringskassan om jag jobbar 25 procent, så har jag inga som helst ekonomiska marginaler. Det gör att jag inte har råd att ha en massa sjukdagar, utan jag är beroende av att kunna jobba ungefär lika mycket varje vecka.

  Som det är nu så är jag väldigt trött och hittar knappt orden när jag skriver. Jag har vilat från jobb några dagar och nu har väl kroppen börjat slappna av, vilket innebär att jag först nu känner hur trött jag är. Jag vet inte riktigt vad jag vill få fram, jag är så fruktansvärt trött, men jag kanske måste fokusera lite mindre på arbete och lite mer på hälsa…

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
2

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.