Hem > Forum > Samhälle & Ekonomi > Många verkar ha råd med det mesta. Hur?

Många verkar ha råd med det mesta. Hur?

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5
 • Har ni några bra konkreta tips på hur man sparar större summor pengar? Vilka lån i livet tycker ni är nödvändiga och rimliga? T.ex CSN-lån för studier.

  Vissa verkar ju ha råd med det mesta. Känner flera under 32 år som köpte sin första bostad för flera år sedan (fina stora bostäder nära centrum i storstäder), har en ny och bra bil (typ BMW, Volvo), ett eller flera husdjur, märkeskläder och prylar både till dem själva och till barnen (typ rejäla dunjackor, kashmir, linne, 5000kr-skor osv). De inreder hemmen med dyra märkesmöbler och byter ut saker lite titt som tätt. På helgerna är ”snackset” 600kr-viner och charkuterier. De har en värstinggrill på sina balkonger/uteplatser. De betalar för gym och unnar sig spa och middagar på restaurang regelbundet. De har de senaste iPhonetelefonerna och Apple-laptops. Utöver det har de såklart vanliga utgifter för el, mat, hemförsäkring, internet osv.

  Visst, många tjänar nära 40.000/mån, men räcker verkligen det för att leva så och köpa allt ovanstående?

  Jag tjänar ca 32.000/mån, bor i hyresrätt, har ingen bil, inget månadskort för kolleltivtrafik, inget fritidsintresse som kostar pengar (t.ex gymkort), inga husdjur, inga barn, shoppar väldigt sällan, går nästan aldrig ut på krogen, äter inte på restaurang och har ”bara” väldigt nödvändiga utgifter som hyra, el, csn-lån, telefonabonnemang, internet, mat osv. Håller alltid koll på t.ex abonnemang och ser till att jag får deals och låga avgifter. Försöker undvika dyr mat som fint kött och så. Ändå har jag inte massiva summor över varje månad. Sparar så mycket jag kan men är lååångt ifrån att ha råd att betala en insats för en bostad eller att köpa en fräsch bil. Man behöver ju ha flera hundratusen kronor då.

  Hur tror ni folk gör för att ha råd? Ärver de pengar? Håller på med aktier? Lånar till kontantinsats? Annat?

  Ge mig alla tips ni har:)

  Av de jag känner som har råd med det mesta har de flesta långa utbildningar och höga löner typ läkare och advokater. Det finns också de som oftast under en lång period varit väldigt intresserade av börsen och investerat i aktier och fonder. På sikt kan man ju tjäna en del pengar på det. Man kan också ha haft en bostad som stigit i värde och som man sedan sålt. Det är nog inte så lätt att tjäna mycket pengar snabbt utan det är nog på sikt i så fall.

  Singelhushåll och parhushåll gör också en massiv skillnad.

  80 000 kr i månaden för ett par kommer man nog så långt med som de personerna som du beskriver i exemplet. Behövs inga läkar- eller juristutbildningar för den lönenivån.
  Tänker snarare att det är en typisk medelklass som lever så.

  Du behöver alltså helst flytta ihop med någon och där ni har en gemensam ekonomi, hehe. Plötsligt har ni då kanske 60 000 kr att röra er med.

  Min lillasysters kille är ekonom, läst endast tre år på universitetet (kandidatnivå), han tjänar 50 000 kr i månadslön och på detta bonusar. Systern tjänar typ 27 000 (också läst tre år).

  Tidigare har man ju sagt att bo i hyresrätt är som att kasta pengarna i sjön. Och att det är en risk som man tar om man inte investerar på börsen och i en bostadsrätt. Så talar ju ofta överklassen. Men idag med världsläget kan man ju inte riktigt utgå från det. Den tiden verkar ju eventuellt vara förbi. Den otroliga uppgången som varit så länge nu.

  Själv investerar jag iaf på börsen sedan några år tillbaka (500 kr i månaden och kastar in pengar där som man känner bara råkat komma, typ skatteåterbäringen), jag tror ändå på det. Mer tveksam till bostadsrätt, dock. Och lån skulle jag aldrig ta. Inte ens CSN.

  Tror även på att sälja saker man har hemma. Köpa begagnat eller låna av folk man känner ifall det är möjligt. Börjar man spara och sälja av brukar det leda till en positiv spiral där man inte vill göra av med sina pengar, man vill tjäna – inte spendera i onödan.

  Vad är ”inte massiva summor”?

  Jag tjänar mindre än dig men får ändå över typ 5-10 000 kr per månad. På ett år är det nära 100 000 kr.

  Sedan jag var typ 12 har jag jobbat varje sommar med diverse jobb, och även hemma (typ: ta ut soppåsen = 1 kr, gå med hunden = 5kr). Jag har sparat flera hundra tusen vid det här laget. Jag ska säga att ja, jag lever snålt. Jag köper inga dyra märkeskläder eller möbler, men jag unnar mig det som jag vill och känner glädje av, t.ex resor och bra matvaror. Och när jag känner för att köpa något så kan jag köpa det precis när jag vill (måste inte vänta på löning).

  Jag tror att många av de du ser med flashig livsstil bränner sin månadslön på konsumtion och inte har ett så stort sparande, speciellt unga. Och/eller så har de rika föräldrar, beroende på vilket samhällsskikt du kollar på.

  Trådstartaren

  Tack för allas svar!

  Galet bra att tjäna 50 000 efter 3 års plugg som ekonomen gör. Man själv valde kanske ”fel” uni-utbildning:’)

  Om många tjänar pengar på att deras bostad ökar i värde kanske det vore smart att låna till själva insatsen? Om man köper lägenhet i en stad där priserna generellt alltid bara ökar dvs.

  Svar på frågan ang massiva summor: 10 000 som du sparar är en massiv summa tycker jag. Har du väldigt låg bostadsutgift då? Eller hur får du så mycket över? Min hyresrätt slukar över 40% av min lön, och det är tydligen normalt i Sveriges storstäder…

  Tack för allas svar! Galet bra att tjäna 50 000 efter 3 års plugg som ekonomen gör. Man själv valde kanske ”fel” uni-utbildning:’) Om många tjänar pengar på att deras bostad ökar i värde kanske det vore smart att låna till själva insatsen? Om man köper lägenhet i en stad där priserna generellt alltid bara ökar dvs. Svar på frågan ang massiva summor: 10 000 som du sparar är en massiv summa tycker jag. Har du väldigt låg bostadsutgift då? Eller hur får du så mycket över? Min hyresrätt slukar över 40% av min lön, och det är tydligen normalt i Sveriges storstäder…

  Min förra hyra var på 4000 kr per månad och dit jag flyttat nu 4500 kr, så ja låg utgift där får man väl ändå säga. Jag bor dock inneboende så ingen jätte-lyx här 🙃 Om jag har tur får jag dock nog lägenheten helt för mig själv nästa år.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
5

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.