Hem > Forum > Samhälle & Ekonomi > Extrem stress över jobb, ekonomi och FK

Extrem stress över jobb, ekonomi och FK

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
9
  • Jag är superduperstressad över min ekonomi. Jag är sjukskriven 75 procent och jobbar 25 procent som frilans. Jag har den absolut lägsta ersättningen från Försäkringskassan, vilket innebär att den inkomst jag har på de 75 procent jag är sjukskriven inte på långa vägar motsvarar en arbetsinkomst på 75 procent. Detta innebär att jag i verkligheten inte har en heltidsinkomst totalt, även om jag har det på pappret.

    Förutom kostnader för verksamheten (som jag räknar in i mina föreläsningsarvoden) så ska inkomsten räcka till levnadsomkostnader och oförutsedda utgifter. Dessutom ska jag kunna lägga undan pengar till uppdragslösa perioder, vilket tyvärr drabbar alla frilansare då och då.

    Den här hösten har sett riktigt ljus ut, då jag haft bra med uppdrag sedan början av oktober. I november och december skulle jag kunna lägga undan lite pengar inför uppdragslösa perioder, vilket kändes tryggt och bra. Men så fick min älskade katt besvär, och jag var tvungen att ta henne till veterinären. Hon är självklart försäkrad, men även med försäkring så går det åt en del pengar, eftersom man har både fast och rörlig självrisk. Så i november kunde jag inte lägga undan några pengar. Katten har, trots behandling, inte blivit bättre så jag måste ta henne till veterinären igen. Det innebär att jag inte kommer att kunna lägga undan några pengar i december heller. Det gör att jag har ont i magen, eftersom det just nu fattas pengar för att jag ska gå runt utan buffert även i januari.

    Det är bara att konstatera: Min inkomst räcker inte till både oförutsedda utgifter och uppdragslösa perioder.

    Även om jag älskar mitt jobb så skulle jag, om jag kunde, ta en anställning istället. Att frilansa är inte optimalt när man är deltidssjukskriven, just p.g.a. den ekonomiska osäkerheten. Men att ha en anställning fungerar inte med min ojämna energinivå. Jag orkar inte jobba lika mycket alla dagar, veckor eller månader, utan det varierar ganska kraftigt. Det finns knappast några arbetsgivare som vill ha en anställd som KANSKE kommer i morgon och som KANSKE orkar jobba x antal timmar nästa vecka.

    Jag orkar heller inte alltid jobba mina timmar som ett sammanhängande arbetspass, utan HUR jag jobbar varierar också. Vissa dagar jobbar jag t.ex. tio minuter här och där från morgon till kväll, andra dagar jobbar jag en timme på förmiddagen och en timme på eftermiddagen. Om jag hade en anställning så skulle detta innebära att jag många dagar tvingades vara på jobbet från morgon till kväll, för att jag KANSKE orkar jobba lite till senare. Jag skulle inte ha något liv utanför jobbet, utan jobbet skulle vara som ett väntrum. Som frilans jobbar jag i stort sett bara hemifrån, vilket gör att jag kan pussla så att jag får ett liv utanför jobbet också. När energin kommer så kan jag bara fälla upp locket på datorn och börja jobba. Om jag var tvungen att åka till en arbetsplats varje dag så skulle det inte fungera.

    Min deltidssjukskrivning går ut 31 december, men min läkare har förlängt den t.o.m. 30 april nästa år. Förlängningen har blivit godkänd flera gånger tidigare, men varje gång är jag lika orolig att Försäkringskassan ska neka mig sjukpenning.

    Jag är också orolig för hur det ska bli om och när jag orkar börja jobba mer. Kommer jag att ha tillräckligt med uppdrag då? Som det är nu så skulle jag inte ha det. Jag har funderat på att börja plugga, så att jag kan bredda min kompetens och börja frilansa med något annat också. Om jag pluggade på distans, och på mindre än heltid, så skulle det absolut kunna gå. Problemet är att jag då inte kan få någon ersättning från Försäkringskassan på de procent jag är sjukskriven. Det går nämligen inte att kombinera studiemedel från CSN med ersättning från Försäkringskassan. Helt idiotiskt. Om jag ska börja plugga måste jag alltså göra det på heltid, vilket jag inte orkar.

    Just nu känns det som om jag aldrig kommer att nå mitt stora mål i livet, vilket är att få en tillvaro med en hyfsad ekonomi och där jag slipper att hela tiden oroa mig för densamma. Det känns som om jag har hamnat i en ond cirkel som jag inte har någon kontroll över, ett hamsterhjul som jag inte kan stoppa.

    Trådstartaren

    Jag känner mig alldeles svag i kroppen och så trött, så trött. Orkar inte oroa mig mer för ekonomin, orkar inte leva med den ständiga kamp som det är att jaga nya uppdrag. Samtidigt påminner jag mig om att det är det här eller sjukpension, för i min situation är det bara driva eget som fungerar. Sådana jobb som jag egentligen skulle behöva ha finns inte. Så jag måste antingen fortsätta som jag gör eller ge upp arbetslivet – och ger jag upp så kommer jag att leva i mariginalen för evig tid. Det här är mitt enda halmstrå, ett halmstrå som jag börjar bli för svag för att hänga fast vid.

    Har jag ens någon framtid?

    Avatar

    Det låter jobbigt och ångestfyllt. Kan du ha 100% sjukpenning tills du hittar något mer stabilt på 25%?

    Trådstartaren

    Det låter jobbigt och ångestfyllt. Kan du ha 100% sjukpenning tills du hittar något mer stabilt på 25%?

    Det skulle jag nog kunna få, men eftersom jag har den absolut lägsta ersättningsnivån så skulle jag få det ännu tuffare ekonomiskt än vad jag har det just nu. Även om jag jobbar olika mycket olika månader, så tjänar jag ändå på det. Om jag vore helt sjukskriven så skulle alla månader vara nästan lika jävliga som de uppdragslösa månaderna är nu.

    Jag funderar dock på att göra ett nytt försök att få hjälp av Arbetsförmedlingen. Sist blev det extremt mycket strul, vilket slutade med att jag gav upp. Jag tänkte i så fall prova med ett annat kontor den här gången. Det andra verkade inte fungera särskilt bra. Min stora rädsla ligger nog i att de ska säga att de inte kan hjälpa mig att hitta ett passande jobb som inte är på frilansbasis. Egentligen har jag ingenting emot att frilansa, utan älskar det jag gör, men uppdragslösa perioder klarar jag inte. Detta är tyvärr något som alla frilansare drabbas av då och då.

    Avatar

    Så här ska du inte behöva ha det. Det är en extremt tärande situation att ha en liten och otrygg ekonomi. Det är också så lätt att i perioder av oro också tänka på potentiellt framtida problem eftersom man så gärna vill lösa sin situation, vilket istället ökar oron.

    Jag har inte varit i din situation, men jag har gått på socialbidrag, varit timvikarie, haft oro över att hitta ett arbete som passar mig och oroat mig över framtiden.

    Jag tror absolut på att i alla fall kolla upp vad AF- kontoret kan erbjuda. Finns det också någon branschorganisation kopplat till det du jobbar med, som kan ha tips? Rådgivare om arbetslivsfrågor i  patientförening? Kan du få något fast jobb eller längre uppdrag på någon dag i veckan som du kan sköta hemifrån? Kan du utöka ditt uppdragsområde utan att det kräver utbildning? Kanske har du bredare kompetens än du tror. Man kan också “utbilda sig själv” via böcker och nätet idag. Mycket idag verkar handla om att kunna sälja sig, på gott och ont. Det underlättar inte för alla. Själv har jag inte haft glädje av det, då jag tycker att marknadsföring är så abstrakt på något sätt. Jag håller på med musik och har övervägt att satsa på det men jag känner att jag behöver ha någon som hjälper mig att konkretisera marknadsföringen i så fall typ: vecka 1 gör målgruppsanalys, vecka 2 gör pressrelease etc. Jag tycker att det är svårt att marknadsföra sig innovativt och självständigt.

    Om du också tycker att det är svårt kanske du kan ta hjälp av någon som är duktig på marknadsföring i att synliggöra dina kompetenser, vad du mer skulle kunna satsa på som frilans och hur du ska börja få uppdrag inom det. Ett budgettips är att leta efter såna här rådgivare bland studenter på utbildningar inom marknadsföring.

    Nu brainstormar jag bara, men oavsett hur du väljer att gå tillväga tror jag på att göra en planering, och lösa problemet steg för steg i de portioner du orkar med.

    Ta hand om dig!

     

     

     

     

    Avatar

    Måste tillägga att jag tycker samhället är så fyrkantigt när det gäller regler för sjukskrivning, arbetslöshetsersättning, arbete och studier. Vi är alla olika. Det borde uppmuntras och stödjas att du har hittat ett sätt att jobba på som funkar för dig. Och varför alla dessa regler för studier? Vi ska jobba till 75 men det ska vara svårt att utbilda sig/vidareutbilda sig.

    ?

    Trådstartaren

    Så här ska du inte behöva ha det. Det är en extremt tärande situation att ha en liten och otrygg ekonomi. Det är också så lätt att i perioder av oro också tänka på potentiellt framtida problem eftersom man så gärna vill lösa sin situation, vilket istället ökar oron. Jag har inte varit i din situation, men jag har gått på socialbidrag, varit timvikarie, haft oro över att hitta ett arbete som passar mig och oroat mig över framtiden. Jag tror absolut på att i alla fall kolla upp vad AF- kontoret kan erbjuda. Finns det också någon branschorganisation kopplat till det du jobbar med, som kan ha tips? Rådgivare om arbetslivsfrågor i patientförening? Kan du få något fast jobb eller längre uppdrag på någon dag i veckan som du kan sköta hemifrån? Kan du utöka ditt uppdragsområde utan att det kräver utbildning? Kanske har du bredare kompetens än du tror. Man kan också ”utbilda sig själv” via böcker och nätet idag. Mycket idag verkar handla om att kunna sälja sig, på gott och ont. Det underlättar inte för alla. Själv har jag inte haft glädje av det, då jag tycker att marknadsföring är så abstrakt på något sätt. Jag håller på med musik och har övervägt att satsa på det men jag känner att jag behöver ha någon som hjälper mig att konkretisera marknadsföringen i så fall typ: vecka 1 gör målgruppsanalys, vecka 2 gör pressrelease etc. Jag tycker att det är svårt att marknadsföra sig innovativt och självständigt. Om du också tycker att det är svårt kanske du kan ta hjälp av någon som är duktig på marknadsföring i att synliggöra dina kompetenser, vad du mer skulle kunna satsa på som frilans och hur du ska börja få uppdrag inom det. Ett budgettips är att leta efter såna här rådgivare bland studenter på utbildningar inom marknadsföring. Nu brainstormar jag bara, men oavsett hur du väljer att gå tillväga tror jag på att göra en planering, och lösa problemet steg för steg i de portioner du orkar med. Ta hand om dig!

    Tack för ditt utförliga svar!

    Sedan jag startade tråden har jag fått min deltidssjukskrivning förlängd och godkänd av Försäkringskassan, så på den del jag är sjukskriven får jag pengar t.o.m. 30 april. Det känns åtminstone skönt.

    Tack för alla dina tips! Jag ska fundera lite mer på vad jag skulle kunna jobba med. Det finns organisationer som jag säkert skulle kunna jobba för (däribland patientorganisationer, som du nämnde) men det rör sig oftast om ideellt arbete. Det skulle förmodligen vara väldigt roligt, men i dagsläget har jag endast möjlighet att åta mig betalda uppdrag.

    Nu efter nyår ska jag börja skriva på två nya föreläsningsmanus inom två (delvis) nya områden, så jag hoppas att det ska leda till att jag får fler uppdrag. Jag har även höjt mina priser (vilket jag planerar att göra successivt allt eftersom jag får mer erfarenhet och fler goda referenser) vilket kommer att underlätta under förutsättning att jag får bokningar.

    Jag funderar fortfarande på att kontakta en annan arbetsförmedling i vår. Det är ju möjligt att jag kan få bättre hjälp någon annanstans. På något sätt måste jag i alla fall säkerställa att jag får en arbetsinkomst varje (eller nästan varje) månad, och att jag vet vad jag har en tid framåt.

    Trådstartaren

    Måste tillägga att jag tycker samhället är så fyrkantigt när det gäller regler för sjukskrivning, arbetslöshetsersättning, arbete och studier. Vi är alla olika. Det borde uppmuntras och stödjas att du har hittat ett sätt att jobba på som funkar för dig. Och varför alla dessa regler för studier? Vi ska jobba till 75 men det ska vara svårt att utbilda sig/vidareutbilda sig. ?

    Ja, det är verkligen fyrkantigt. Jag tror att det skulle underlätta för mig om jag kunde gå en utbildning på distans på de procent som jag inte är sjukskriven, lämpligtvis inom något område som jag sedan skulle kunna frilansa inom. Det finns ju rätt många områden man kan frilansa inom, men mycket kräver utbildning för att man ska få uppdrag. Jag tror t.ex. att jag skulle tycka att det vore roligt att jobba med kommunikation, men då behöver jag först ha en utbildning.

    En sak jag ska kolla är vilka områden man kan jobba hemifrån inom, utan att behöva jobba heltid. Jag tänkte jobba som korrekturläsare ett tag, och blev erbjuden uppdrag, men blev tvungen att tacka nej eftersom det var alldeles för korta deadlines i förhållande till mina arbetande procent.

    Avatar

    Vad skönt att du fick deltidssjukskrivningen förlängd. Bra också att du höjt dina priser.

    Å ena sidan känns det som om kraven på formell kompetens ökar och att det går inflation i utbildning, men å andra sidan så känns det som om informell kompetens får allt större betydelse, vilket kan bestå i tex kunskap man själv skaffat sig av genuint intresse. Vilka områden som du ännu inte utforskat ligger närmast till hands för dig, alltså vad behöver du minst utbildning i?

    Kommunikation, kan det vara konsult av något slag?

    Ah okej, så du jobbar med skrivande/språk? Några fler möjliga jobb jag kommer att tänka på som är relaterade till detta är språkkonsult, översättare och läxhjälp på nätet för ungdomar eller SFI-elever. Kanske har du redan övervägt/undersökt dessa möjligheter och jag är övertygad om att du kommer att hitta en bra lösning även utan dessa tips eftersom du redan är på god väg och då det är du som vet vad du vill. Jag tycker bara att det är väldigt roligt att vägleda, kanske var det också därför jag ett tag pluggade på studie- och yrkesvägledarutbildning. =)

     

     

    Trådstartaren

    Vad skönt att du fick deltidssjukskrivningen förlängd. Bra också att du höjt dina priser. Å ena sidan känns det som om kraven på formell kompetens ökar och att det går inflation i utbildning, men å andra sidan så känns det som om informell kompetens får allt större betydelse, vilket kan bestå i tex kunskap man själv skaffat sig av genuint intresse. Vilka områden som du ännu inte utforskat ligger närmast till hands för dig, alltså vad behöver du minst utbildning i? Kommunikation, kan det vara konsult av något slag? Ah okej, så du jobbar med skrivande/språk? Några fler möjliga jobb jag kommer att tänka på som är relaterade till detta är språkkonsult, översättare och läxhjälp på nätet för ungdomar eller SFI-elever. Kanske har du redan övervägt/undersökt dessa möjligheter och jag är övertygad om att du kommer att hitta en bra lösning även utan dessa tips eftersom du redan är på god väg och då det är du som vet vad du vill. Jag tycker bara att det är väldigt roligt att vägleda, kanske var det också därför jag ett tag pluggade på studie- och yrkesvägledarutbildning. =)

    Jag tror att både formell och informell kompetens värdesätts, men sedan beror det säkert på vilken typ av jobb det gäller. Personligen har jag (tror jag åtminstone) ingen informell kompetens inom något område som jag inte redan jobbar inom, med undantag för korrekturläsning. Jag har ingen språkutbildning, men har mycket god språkkänsla och grammatiskt gehör. Därför klarade jag korrekturläsningstestet som det lilla bokförlaget lät mig göra, men dessvärre var det alltså för korta deadlines. Detsamma gäller tyvärr översättning. Man måste nästan jobba heltid om det ska fungera.

    Läxhjälp på nätet har jag inte tänkt på, men det skulle nog kunna fungera. Jag ska kolla upp det! Tack för tipset!

    Vad kul att du tycker om att vägleda andra! Att jobba som studie- och yrkesvägledare skulle säkert passa dig!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
9

Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.