Hem > Forum > Samhälle & Ekonomi > Ekonomiska bekymmer – en stödtråd

Ekonomiska bekymmer – en stödtråd

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1
 • Trådstartaren

  Psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning kan ibland innebära nedsatt arbetsförmåga och därmed sämre ekonomi. Åt andra hållet kan dålig ekonomi leda till, eller förvärra, psykisk ohälsa. Att ha dålig ekonomi är för många belagt med stor skam och förknippat med extrem stress och oro.

  I den här tråden tänkte jag att vi kunde skriva av oss, och stötta varandra, när det gäller just ekonomiska bekymmer. Oavsett om oron gäller en själv eller någon närstående så hoppas jag att vi ska våga berätta precis som det är, utan att känna skam eller vara rädda för att andra ska döma en. Jag tänkte helt enkelt att det här skulle vara en tråd fri från skyll-dig-själv-attityd och pekpinnar.

  Trådstartaren

  Jag jobbar just nu 25 procent och är sjukskriven resten. Innan jag började jobba levde jag på aktivitetsersättning under många år, med enstaka uppehåll, så jag har aldrig lyckats skrapa ihop något sparkapital. Jag har dessutom den allra lägsta ersättningen från Försäkringskassan.

  Det jag oroar mig mest för är att det ska dyka upp större oförutsedda utgifter. Jag söker hela tiden fonder för att få in lite extra pengar så att jag ska ha lite marginaler när något oförutsett händer. Fonder har räddat mig många gånger, nu senast när min katt blev sjuk. Samma vecka fick jag 6000 kronor från en fond. Katten är försäkrad, men när det krävs många veterinärbesök så blir det mycket pengar ändå.

  I höstas råkade jag spilla vatten i min dator så att den slutade fungera = katastrof eftersom jag frilansar och datorn är ett arbetsredskap som jag absolut inte klarar mig utan. Utan buffert och med en inkomst som är för låg för att få handla på avbetalning, fanns det ingen annan råd än att förklara situationen offentligt på Facebook och fråga om någon hade en dator att låna. En okänd kvinna som jag aldrig träffat lät mig låna hennes dator. Änglar finns!! Några veckor senare beviljades jag fondmedel till en ny dator. Räddad igen!

  Att jag har så små ekonomiska marginaler gör att jag hela tiden tänker ”Tänk om…” följt av otrevliga tankar kring sådant som kan ge mig oförutsedda utgifter.

  Det skulle inte heller krävas mycket för att putta min ekonomi över kanten och försätta mig i skuldfällan. T.ex. måste jag varje år i januari (ibland flera gånger om året, beroende på min ekonomiska situation) begära anstånd hos CSN med avbetalningen på mina studielån. Eftersom jag frilansar och har oregelbundna och ojämna inkomster så måste jag alltid förklara situationen väldigt ingående. T.ex. måste jag förklara att jag inte bara har inkomster, utan även utgifter som är nödvändiga för att verksamheten ska fungera. Om jag inte hade råd med dessa utgifter (vilket krav på återbetalning till CSN lätt skulle kunna försvåra) så skulle jag inte kunna fortsätta jobba. Och då skulle jag definitivt inte kunna betala tillbaka på några studielån.

  Ibland går det bra med CSN och ibland blir det problem så att jag måste ”bråka”. Oftast går det faktiskt bra, men varje gång jag sökt anstånd så följer en extrem anspänning i väntan på besked. Just nu går jag och väntar på ett sådant besked, och eftersom det är ca 3 veckor sedan jag skickade in ansökan så borde beskedet komma när som helst. Jag börjar svettas när jag tänker på det. Snälla, håll tummarna för mig!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
1

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.